Těsně vedle
Nathaniel Fick
Důstojník americké armády popisuje průběh bojových akcí v Afghánistánu a v Iráku na počátku 21. století. Kniha je svědectvím účastníka dvou válek 21. století - války v Afghánistánu a v Iráku. Autor podstoupil extrémně náročný výcvik, aby se mohl stát důstojníkem americké námořní pěchoty. Zážitky z výcviku tvoří první část knihy. Po osudném roce 2001 je jeho četa nasazena k operacím v Afghánistánu a v Iráku. Autor popisuje z hlediska velitele bojové akce, přístup civilistů k Američanům i způsob válčení irácké armády. Zajímavé informace se dozvíme o vlastnostech bojových zbraní či vojenských dopravních prostředků. Autor čerpal z deníkových záznamů, denních rozkazů, dopisů domů a vzpomínek vojáků, takže kniha je působivým dokumentem, zachycujícím válečný konflikt zblízka tak, jak jej prožívali jeho přímí aktéři. ... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2008 , JotaOriginální název:
One Bullet Away: The Making of a Marine Officer, 2006
Popis života důstojníka americké armády od výcviku, důstojnickou školu, nasazení v Afghanistánu a Iráku, až po odchod z armády a následné začlenění do civilního života. Psáno velmi zajímavou formou.
Jsem absolutní neznalec vojenství a i přes tuto skutečnost mě kniha vtáhla do děje. Skvělý styl vyprávění a pozoruhodný obsah. Těsně vedle je zajímavou sondou do života vojáků.. rozhodně doporučuji.
Mám rád válečnou literaturu jak z minulosti tak přítomnost. Těsně vedle je příběh obyčejného člověka který dělal obyčejné věci v každodenních konfliktech, militaristi mohou závidět.
Vynikající exkurze do duše mladého důstojníka, který byl svědkem dvou moderních vojenských a zároveň civilizačních konfliktů. Chyběl mi jen hlubší vhled do ne zrovna ideálních vztahů s vyššími důstojníky. Na to je Fick až moc velký profesionál a o neoblíbených spolubojovnících píše s respektem a diskrétně. Knihu bych doporučil jak militantním podporovatelům války proti terorismu, tak pacifistům. Nathaniel Fick totiž ukazuje, že opravdu nic není černobílé.
První část popisující výcvik důstojníka námořní pěchoty mě moc nezaujala, ale druhá část, která se týká bojového nasazení už byla velmi čtivá a zajímavá.