Testament: Miliony milionů
Carl Sagan
Podtitul: Úvahy o životě a smrti na přelomu tisíciletí Poslední kniha světoznámého amerického astronoma, spoluautora projektu SETI a autora plakety Poselství pozemšťanů, kterou nese na palubě vesmírná sonda Viking, je autorovým vyrovnáním se s celoživotní snahou o hledání božského principu v příběhu Stvoření. Uzavírá tak volnou trilogii knih Stíny zapomenutých předků a Draci z ráje, za kterou obdržel Sagan Pulitzerovu cenu.... celý text
Literatura světová Esoterika, astrologie, okultismus Vesmír
Vydáno: 1998 , EminentOriginální název:
Billions and Billions: Thoughts on Life and Death at the Brink of the Millennium, 1997
Carl Sagan byl, dle mého názoru, nejlepším spisovatelem mezi vědci, kteří píšou knihy. Můj pohled může být samozřejmě ovlivněn i tím, že jeho myšlenky a názory jsou mi velmi blízké, ale to nemění nic na čtivosti jeho díla.
Konkrétně u této knihy je zajímavé, a ne vždy zrovna veselé, srovnání se současnou situací. Potřebná data jsou většinou poměrně snadno dohledatelná a tak si každý sám může udělat obrázek o vývoji a řešení problémů, které Saganovi dělaly starosti. Carl Sagan by se asi dost divil.
Něco na uvod :) Už od usvitu všeho pokolení se tvorové jako my dívali na oblohu v němém užasu žasly nad ukazy na obloze. Většinou se postupně tyto děje spojovali s mýti i ruznými božstvy. Jak by se asi zatvářili při současných poznatcích jak to vlastně vnímáme dnes. Ten užas Koperníka s Keplerem,kteří by se přesunuli do našich času a vše se jim odkrylo. Jejich představivost o vesmíru by to mnohonásebně s jistotou překonalo,ale na druhou stranu by měli také radost,že bezesporu jejich poznatky i teorie fungují dodnes. Jak by jsme asi my čtenáři fascinovaně spolu se Saganem čučeli co za pár stovek let přijde nového a dosud neobjeveného. Pokud se,ale do té doby navzájem nesmyslně nezničíme.
Milionové myšlenky milionového člověka,pesimistická realita našeho konání se line celou knihou,naštěstí autor optimisticky věří v naději,rozum i v samotné lidství. Střední cesta řešení problému vždy existuje musí být však společná. Politická,ekologická,ekonomická,náboženská,předsudková dilemata. Výzvu pro většinu náboženství napsaná Saganem i jakási deklarace za studené války o zachování míru a porozumění jsou opravdu silným mementem i dnes. Kolik miliard ještě spolkne zbrojení ? Proč stejné častky nejsou vloženy do záchrany klimatu,léčení nemocí,chudoby,objevu pro spokojenější život,odpovědět si není těžké.
Kdekoli na světě,jsme mrtví do dvaceti minut. Nikde není bezpečno,když to nějaký psychopat takzvaně zmáčkne. V jaderné válce není vítězu,přesto tyto zbraně stále existují a spousty zemí se je snaží nadále vyvíjet. Jde z toho cítit neskonalej smutek.
Závěrečná tíživá kapitola a poslední stránky jsou osobní výpovědí,závětí i poselstvím,možná pusobí o to silněji a naléhavěji s dílem jako celkem.
Dvacet let pokročilo od vydání knihy,avšak věci v ní obsažené nás většinou tíží dá. Výpovědní hodnota Saganovy knih toho má spousty říci i v současnosti a je stále více než aktuální.
Tato kniha je přesně tím čím se zdá být. Ano je to závěť a zároveň poslední dílo C.Sagana. Shrnuje život a myšlenky, které autor lidstvu zanechal. Jeho slova zde mají místy až hořkou příchuť. Zejména, protože cítíte, že je psal člověk na sklonku života. Kniha na mne měla obrovský vliv. Z řádků je cítit láska, obdiv, smrtelnost, naděje, přátelství, intelekt, svoboda, lidskost, obavy... Vlastnosti, které jak autor věří jednou zvítězí a člověk jako druh konečně dospěje.
Nesoulad mezi naší moudrostí a technologii by mohl mít pro nás všechny, jednou, fatální následky. Jsme dočasnými králi na bleděmodré tečce a je jen na nás, jestli se vydáme k vznešenějším cílům, nebo se zničíme dřív, než budeme schopni pochopit vlastní nadutost. Myšlenky se doslova "zarývají" pod kůži. V této těžké a nejisté době je Carlův názor na tyto otázky potřebnější než kdy dříve.
Tak jako u Stínů zapomenutých předků - kniha literárně ani náhodou nedosahuje kvalit Draků z ráje, ale je to sbírka podnětných úvah o tom, kam naše rasa a potažmo civilizace spěje a jak PLANETU, na které jsme dostali možnost žít, devastujeme.
Je to zpráva o slepé likvidaci světa na který nemáme právo!
Je to o lidské aroganci a zaslepenosti vůči všemu živému kolem nás.
Testament - kniha jako taková se mě osobně dotkla víc, než bych si přál. Je to poslední kniha Carla Sagana, a jako taková je mementem, nejenom lidstvu jako takovému, ale hlavně člověku samotnému a jeho nicotnosti a smrtelnosti vůbec.
Pro mě je C.Sagan prorokem dneší doby a člověkem s nadčasovými názory, na kterého se bude vzpomínat a poukazovat i po stu letech!
1997 | Kontakt |
1998 | Kosmos |