Testament pana Tena
Vladimír Sís
Knížka kulinářských veršů a vyprávěnek, posbíraných za dlouhé cesty do Tibetu, doplněné říkankami a výběrem z básní starých čínských mistrů o jídle a pití, jakož i recepty na přípravu exotických pochoutek.
Přidat komentář
Knížku mám doma už hodně dlouho a v knihovně jsem na ni narazila zcela náhodou. Napadlo mě, že bych mohla využít některý z receptů a začetla se. Nakonec mě poutavé vyprávění natolik zaujalo, že ji znovu pro sebe objevuji jako krásnou literaturu psanou srdcem. U receptů mě odrazuje sójová omáčka a škrobová moučka, těm jsem nikdy nepřišla na chuť, tím pádem ani čínské kuchyni. Líbí se mi, jak starou čínskou lyriku přebásnil Jiří Žáček a také formát knihy, který nabízí čtení jako ve stolním kalendáři.
Krásné spojení poezie a milého vyprávění s podrobnými recepty na exotické pochoutky. Nechybí ani rady co a jak nahradit v naší středoevropské kuchyni, i když v dnešní době to už není příliš potřeba. Nicméně vykrojené košťály z květákových listů používám místo bambusu občas dodnes ;)
Štítky knihy
Čína kuchařky čínská literatura Orient čínská kuchyně
Autorovy další knížky
1991 | Počítání nudliček v jarní polévce |
1987 | Testament pana Tena |
1959 | Země zastaveného času |
1958 | Tibet |
1997 | Vzpomínka na Tibet |
holoubátko pěti vůní...nezapomenutelné. knížka byla pohlazením, budu ji muset vydolovat z tajných regálů knihovny a znovu prolistovat.