The Hound of the Baskervilles
Arthur Conan Doyle
Příběhy Sherlocka Holmese / Sherlock Holmes série
Patrně nejpovedenější román ze série o detektivu Sherlocku Homesovi v anglickém originále. Román patřící do série o detektivu Sherlocku Holmesovi Pes baskervillský vycházel na začátku 20. století na pokračování v magazínu Strand. Přestože Sir Arthur Conan Doyle nechal v roce 1893 svého slavného hrdinu zahynout v zamýšleném posledním díle cyklu, po přelomu století se k postavě vrátil. Pes baskervillský patří k tomu nejlepšímu ze série, a byl dokonce zfilmován. Francouzský deník Le Monde dílo zařadil do páté desítky nejdůležitějších knih 20. století.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2018 , e-bohémOriginální název:
The Complete Sherlock Holmes, 1902
Miluji Sherlocka Holmese, ať už filmy a nebo knihy, ale prostě pro mě nejlepší je Pes Baskervillský, je to zkrátka má srdcovka.
Snad moje první detektivka, vydaná v mojí zamilované edici KOD, s tím velkým černým hafanem na obálce, zapůjčená kdysi dávno v Městské knihovně v dětském oddělení ve Valentinské ulici. Z té hromady knih, co jsem si tam z Vršovic jezdila vybírat do pro mě tehdy úžasného obřího sálu (možná obřího dětskýma očima), si nejvíc pamatuju právě tuhle...
A kdybych hlasovala v soutěži o nejpůsobivější obálku mého čtenářského života, vyhrála by to u mě asi tahle kniha.
Jelikož už jsem celý děj knihy znala, bylo zábavné sledovat Watsona. jak se sám snaží něco vypátrat a s jakou hrdostí píše Holmesovi, co zjistil.
Btw: Jsem velmi ráda, že jsem si tuhle knihu přečetla.
Moje druhá knížka příběhů Sherlocka Holmese a stále se mi to líbí. Vybrala jsem si ji do maturitní četby a rozhodně jsem nechybovala. Skvělá zápletka a úžasné prostředí uprostřed blat. Už se těším, až si přečtu další případy. :)
Tuto knihu jsem poprvé přečetla v deseti letech v noci pod peřinou na chatě, kdy byla její pochmurná atmosféra podpořena mou bujnou fantazií a tajemnými zvuky z lesa...od té doby se k ní pravidelně ráda vracím a pořád je tak kouzelná, jako před lety.
Miluju tu knizku pro temnou atmosferu blat, anglicky venkov zahaleny mrholenim, destem a strachem z nadpozemske obludy !!! Jedna z oblibenych , prectena jiz nekolikrat..
Četlo se to samo, vytkla bych tomu snad jen to, že konec byl předvídatelný. Přesto se od toho nedalo odtrhnout.
Ráda čtu knihy z anglického venkova, kde je atmosféra vždy tajemnější a mrazivější, nicméně prostředí zákeřného močálu, který je nebezpečný sám o sobě, natož s krvelačnou bestií, nemá konkurenci. Kniha měla jiskru, žádné nudné pasáže, četla se sama. A vůbec nevadilo, že jsem jako první viděla film, i tak jsem byla napnutá do poslední chvíle.
pěkně zamotaný leč strašidelný příběh Sherlocka Holmese, knížka je plná zvratů, akce, strašidelné atmosféry , stojí si ji za to přečíst- ideálně při kávě a nebo u Capučína a s sušenkami :D
Kvalitní řemeslo (pardon, umění!) přetrvá věky a všechny módní vlny opadnou. Tohle je pochopitelně ten první případ a nedokážu si představit čtenáře detektivek, který by tohle nečetl. K tomu fůra filmových zpracování, z nichž se těžko vybírá ta nejlepší - některé ctí knihu snad v každé větě, jiném jdou po atmosféře, jiné po výpravě, další zase po akční či napínavé stránce. Doporučuju všechny :)
Kvalitní klasika napsaná moc hezkým stylem. Pěkně se čte, napíná od začátku až do konce (i když ten jsem čekala malilinko lepší:-) ).
Nebyla to špatná kniha. Jsem možná trochu rozmazlená novými knihami, ale jediné co mi na tom vadilo, bylo to, jakým způsobem o bylo napsáno. :D (Vím, jiná doba a tak....) Ale zase musím uznat, že se mi to nakonec líbilo. Začalo mě to pořádně bavit až ke konci (kdy už se hodně spekulovalo o tom, kdo to je). Čím dál víc přemýšlím, že si přečtu ještě nějakou knížku od Doyla, abych taky četla něco, kde více figuruje Holmes. :) :)
Není co vytknout. Užíval jsem si distingovaný styl té doby, jak v seriálu, tak v knize.
mýty a legendy detektivní a krimi romány zfilmováno záhady anglická literatura Sherlock Holmes tajemství horory blata
1978 | Pes baskervillský |
2010 | Případy Sherlocka Holmese |
1982 | Dobrodružství Sherlocka Holmese |
1971 | Ztracený svět |
1987 | Muž s dýmkou a houslemi |
Klasika, které nelze nic vytknout a kterou nelze nedoporučit.