Théby: Město bohů a faraonů
kolektiv autorů
Z obsahu: Československý egyptolog Jaroslav Černý. Thébská oblast přd rokem 2000 př.n.l. Moncu, pán Théb. Životopisné nápisy 11.dynastie. Pohřeb z Kurny (17.dynastie). Théby v období rané Nové říše. Théby v amarnské době: Achnaton. Dér el-Medína. Sennefer. Medínit Habu. královská skrýš v Dér el-Bahrí. Théby za vlády núbijských faraonů. Chabbaš. Théby a poslední domácí faraoni(206-186 n.l.).... celý text
Do knížky přispěla celá řada autorů, kteří se zabývají egyptologií. Rozdělit ji lze na dvě základní části, první (cca do stránky 213) se zabývá jednotlivými nalezišti a popisuje jednak nálezy a zároveň i charakterizuje dané historické období. Každopádně je to poměrně dost popisné, například se dozvíme data, rozměry, výzdobu, kdo v dané době vládl, komu hrobka patřila, kdo ji objevil, zda došlo k jejímu vykradení atp. Druhou částí je přímo katalog jednotlivých předmětů s jejich detailním popisem, ta už mi přišla zajímavější.
Všechny texty jsou dvojjazyčné (angličtina/čeština), bohužel ne vždy se jim to povede dát na stejnou stránku. Písmo je poměrně malé. Hlavním negativem je, že valná většina fotografií je černobílá a ani s jejich kvalitou to není žádná sláva (u vykopávek se často jedná o fotografie pořízené danými archeology). Za to dávám hvězdičku dolů, pár fotek v katalogu je i barevných a ten rozdíl je obrovský, egyptské malby vynikají svojí barevností. Celkově bych knížku doporučil hlavně těm, kteří se egyptologií zabývají hlouběji.