Cesta do neznáma
Valeria Holoman
Prvá časť série, Cesta do neznáma, je úvodom do príbehu o nádhernej krajine, ktorá akoby uviazla v inom storočí. O jej existencií nič nevieme. Netušíme, kde sa nachádza a nepoznáme jej obyvateľov. Niekde ale, mimo naše vedomie je Therra reálna. Je ako náš odraz v zrkadle. Rovnaká a predsa iná. Je celým svetom, ktorý svojim konaním ovplyvňujeme. Tak, ako ona ovplyvňuje nás. Na púti za jej záchranou spoznávame hlavnú hrdinku Zoe a jej nových priateľov, ktorí majú nie celkom bežné schopnosti. Vydajme sa spoločne s nimi krajinou, za jediným a pôvodne jasným cieľom. Nie je však všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá.... celý text
Na debut od slovenskej autorky som sa dlhšie chystala (čakala som rovno na druhý diel) a tak konečne nastal jej čas..
K hodnoteniu pristupujem s týmto vedomím - ide o debut, a teda určite to nie je dokonalé, text by chcel ešte trošku učesať, postavy trošku vyšperkovať (Zoria a Zoe, dvojníčky, dosť podobne typy, jednoducho sa mi trošičku plietli), pridala by som na dialógoch, ktoré by tomu dodali šmrnc, najmä mi chýba humor, ktorý v knihách milujem :(
To sú ale len drobné chybičky ... ale čo sa mi páčilo?
- absolútne originálny nápad na svet - prelína sa súčasný moderný svet a svet fantázie plný mágie a úžasných, aj bájnych bytostí,
- záhadnosť, ktorú si prvý diel udržal (som rada, že hneď nemám všetky odpovede),
- nápad s premenou na alter zvieraciu bytosť (stretávame sa, okrem iných, s jednorožcom, vlkom, orlom a samozjeme drakmi).
Samotný dej je viac menej pokojný. Rozprávaný z pohľadu viacerých postáv, najmä dvojníčok Zorie a Zoe, ktoré si vymenia miesta a každá zaujme miesto tej druhej. Zoria sa vydáva do sveta ľudí, aby zastúpila Zoe, ktoré vo svete Therra podľa dávneho proroctva musí nájsť liek pre zakliatu princeznú. Na ceste jej pomáhajú bratia jej dvojníčky. Prvý diel končí až moc skoro... akoby uprostred. Odrazu kapitola skočila, čakám ďalšiu a tá tam nie je?! :)) Mám z toho pocit, že je to typický úvodný diel, pred niečím väčším, takže snáď sa máme na čo tešiť v pokračovaní?? Som rada, že som si počkala na druhý diel, a teda môžem plynulo pokračovať. Dúfam, že v tom druhom sa už dočkám nejakých tých odhalení, či výraznejšej romantickej linky (bože, ako mi to tu chýba - ten svet a tie postavy si to vyslovene žiadajú!!) :-).. a teším sa najmä na viac Samiána!
Hodnotím 4 hviezdičkami.. Je to veľmi slušný a najmä originálny príbeh!! :))