Tichá srdce 2 - příběhy míst a lidí
Alena Ježková , Jiří Chalupa
Druhý díl úspěšné knihy Tichá srdce (Práh, 2013). Po zmapování historie a současnosti šesti řeholních řádů v Čechách a na Moravě přichází pokračování zaměřené na působení maltézských rytířů, templářů, augustiniánů, karmelitánů, křižovníků s červenou hvězdou, milosrdných bratrů, jezuitů a anglických panen. Prostřednictvím textů i působivých fotografií autoři odhalují skrytý život zrušených i znovuobnovených klášterů. Také ze stránek této knihy se ozývá hlas pamětníků pronásledovaných za komunistické totality za odlišný světonázor. Nejsilněji však zaznívají otevřená svědectví řeholníků o duchovní rovině naší současnosti, o naději a lásce, které jí dávají nadčasovou hodnotu.... celý text
Krásný zážitek z perfektně zpracovaných a zdokumentovaných našich historických dějin, o nichž jsem neměl ponětí, doprovázených nádhernými fotografiemi. Děkuji všem, kteří se na tvorbě těchto knih podíleli a tomu něčemu za to, že jsem si je mohl koupit a přečíst.
Krásná kniha, kterou jsem si vychutnávala docela dlouho. Zajímavé pohledy na místa naší dávné historie i současnosti a hlavně příběhy úžasných lidí, žijících a tvořících vše pro druhé a větší čest a slávu Boží. Díky.
Mravenčí, usilovná, ale nádherná pěti až sedmiletá práce se skrývá za oběma díly. Autorka nás provází po cestách, které sama podniká otřesena z kontrastu mezi rolí klášterů v kolonizaci a civilizaci evropského prostoru a nenápadných zmínek ve středoškolských učebnicích.
Druhý díl má díky templářům, aristokratům z řad maltézských rytířů či anglickým pannám lehký nádech exotiky v malém českém prostoru. Avšak žijící karmelitán vše uvádí na pravou míru:
"Mystika začíná a končí u vyneseného koše."
Pro mě vzácně vyvážená publikace. Historie, realita, živé rozhovory, vše dokreslují dobře zvolené černobílé fotografie jako tipy na putování krajinou.
Děkuju ti Ježíšku za tuhle knížku! V tomto díle jsem načerpala informace o starých rytířských řádech johanitech, křížovnících, templářích, pak o karmelitánech, augustiánech a jezuitech. Už vím, jak a kde vznikly, kde v Praze a jinde sídlily nebo dosud sídlí. Vím, kdo jim škodil (husité, pasovští, sasové, švédové, Josef II a komunisté) a kdo je podporoval. Životopisné medailonky dnešních představitelů řádů a úchvatné fotografie dotvářejí duchovní hloubku tématu. Milé a super.
Krásná knížka - už jen to grafické zpracování je náherné, fotograf skutečně umí!!
Kniha přináší mnoho zajímavých informací, dozvěděla jsem se skutečně hodně věcí o historii řádů na našem území, k tomu i příběhy konkrétních lidí, které jsou velmi inspirativní. Říkám si, že bych někdy taky potřebovala takovou trpělivost, pokoru a postoj k životu, jaký jsem cítila z těchto příběhů.
Pěkně popsané pokračování o klášterech, místech a řádech, které dnes už většinou neplní svoji původní funkci, a to protože zanikly, nebo byly objekty předány někomu jinému.
Autorka prý uvažuje o vydání třetího pokračování. Už nyní se těším...
Kniha plná strhujících příběhů a jedinečných fotografiích. Je úžasné jen knihou listovat, obrazy mluví za vše. Doporučují!
Knížka mě potěšila, "potkala" jsem se na jejích stránkách se svými známými, naplánovala si pár výletů na místa, která se zatím do oblasti mého zájmu nedostala, a jako třešnička na dortu malé překvapení, drobnost o mém rodném kraji, pro mě osobně velmi důležitá.
Je nádherné, když nemáte nějaká zvláštní očekávání a pak jste náhle vtaženi do příběhů míst, lidských uskupení a jednotlivých lidí a nestačí vám přečíst si knihu jednou, ale pocítíte touhu ji vlastnit a vracet se k těm nádherným lidem, na které v televizi nenarazíte. A stýskáte si, proč jsou v televizi takoví přiblblíci a vzdělaní a moudří lidé se silnými příběhy jsou upozaděni. Aspoň že je díky autorům jako je Alena Ježková můžeme potkat v knihách.
Po přečtení prvního dílu jsem dychtivě otevřela tento díl druhý. Opět autorka brilantní v každé větě. Nádherná kniha s nádhernými fotografiemi.
Tichá srdce 2 jsou opět vzorkem různých osobností žijících v určitém řádu. Tentokrát se nám představují maltéžští rytíři, templáři, augustiniáni, karmelitáni, křižovníci s červenou hvězdou, milosrdní bratři, jezuité a anglické panny. Někdy popisné vyprávění, jindy vedené formou rozhovorů. Pro věřícího člověka to je čtivé, zajímavé a kniha je plná nádherných fotografií. Potěšilo to moje srdce, oči i duši.
Je tady plno citátů, které jsem si opsala, viz tyto stručné:
"Máme schopnost překračovat sami sebe. Naším prostým životem se snažíme prostě "být"."
"Potřebujeme lásku k bližnímu, odpoutanost a pokoru."