Tiché světlo
Louis de Wohl
Autor má velký dar představovat světce jako lidi z masa a kostí, takže i velikán Tomáš Akvinský, nedostižný myslitel a mystik, se nám přiblíží jako člověk v procesu zrání, jako usilovný hledač pravdy. Navíc možná s překvapením zjistíme, že doba středověku nebyla ani černobílá ani temná, byla jen jinak náročná než je doba naše. Tomáš Akvinský (1225–1274) prožívá svůj nedlouhý život v prostředí krutých poměrů italských zemí 13. století, na které měl velký vliv Fridrich II., exkomunikovaný císař a obdivovatel islámu. Ačkoli byl šlechtického původu, Tomáš zmařil vyhlídky svých blízkých na světskou kariéru tím, že vstoupil do žebravého Řádu bratří kazatelů. Dominikáni se vyznačovali evangelijní chudobou a hlásáním Božího slova. Tomáš byl nejprve vyslán studovat, byl i žákem sv. Alberta Velikého, ale záhy se stal sám jedním z nejvýznamnějších teologů své doby. Později byl prohlášen za učitele církve.... celý text
Romány Náboženství Historické romány
Vydáno: 2015 , Karmelitánské nakladatelstvíOriginální název:
The Quiet Light. A Novel about Saint Thomas Aquinas, 1950
Kniha se mi moc líbila tam, kde mluvila přímo o Tomášovi. To jsem se cítila v pozici zamilované, která někde zaslechne chválit svého vyvoleného z důvodů, pro něž si jej velmi cení sama, a prožívá tichou radost, že i jiným je jeho krása zjevná.
Ale zbytek příběhu mě příliš nebavil.
Autor se snaží přiblížit život sv. Tomáše Akvinského, který jako mladík vstoupil do řádu Dominikánů.
katolická církev světci mystici svatý Tomáš Akvinský, 1225-1274 Fridrich II. Štaufský, císař a král, 1194-1250
2014 | Longinovo kopí |
2011 | Dobývat nebe |
2015 | Tiché světlo |
2014 | Nepokojný plamen |
2012 | Svatá Jana z Arku |
Další z autorových románů o světcích na osvědčené linii vyprávění okolím hlavního hrdiny - u Tomáše Akvinského se to vydařilo tím spíš, že sám byl skutečně v pozadí dějů, ale působil přesně tak, jak vyjadřuje titul celé knihy. Příjemná četba, občas trochu dojemná, ale - alespoň pro mne - dobře vystihující svého hlavního hrdinu.