Ticho

Ticho
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534688/bmid_ticho-65fbdb861b4bf.jpg 4 301 301

Freyja & Huldar série

< 6. díl

Mlčení přináší smrt V Reykjavíku je z kočárku uneseno spící nemluvně a na jeho místě leží cizí mrtvé dítě. I to ale záhy zmizí O jedenáct let později objeví detektiv Huldar se svou nadřízenou Erlou v kufru odstaveného auta rozřezané ženské tělo bez hlavy. Vyšetřovací tým, ke kterému už i oficiálně patří dětská psycholožka Freyja, rázem čelí jednomu z nejtěžších případů v historii oddělení. Pátrání mu však ztěžuje těhotenství velitelky Erly, jež s mizernou náladou dnem i nocí na podřízené tlačí, aby vraždu vyřešili ještě dřív, než začne rodit. Mezi Freyjou a Huldarem to dosud jiskří, nicméně mají dohodu, že soukromí do práce tahat nebudou. Vyhrocené vztahy nezklidní ani podivné obvinění Freyji z porušení policejního protokolu, jehož si sama není vědoma. Snaha tělo mrtvé identifikovat zavede kriminalisty k sérii zločinů spojující tři různé rodiny. Jenže jak zjistit víc, když zlo obklopuje neprostupná bariéra mlčení?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Þögn, 2019

Interpreti: Klára Cibulková

namornice
30.10.2023 5 z 5

Se zakončením série s Freyou a Huldarem jsem já osobně spokojená. Yrsa prostě nezklame a psát opravdu umí. I když měl poslední díl série trochu pomalý rozjezd, následně nabral na tempu a udržel ho až do konce. Už teď se těším na další série od této královny islandské krimi.

Klesňa
20.10.2023 4 z 5

Série s Huldarem a Freyjou mě baví už od prvního dílu a kromě samotných případů rád čtu, jak se posouvají I jejich osobní příběhy. Tentokrát jde hlavně o posun Freyji, která se rozhodla přijmout místo ve vyšetřovacím týmu a tak sledujeme, jak se v novém prostředí snaží prosadit. Ironií je, že zrovna v tomto případu se její profese moc nevyužije. A to je bohužel to, co mi trochu chybělo. Na této sérii mám totiž nejradši právě pasáže, kde Freyja opatrně postupuje při výslechu dětských svědků. Díky tomu mi vždy tahle série přišla tak odlišná a mrazivá, protože se většinou dotýká dětí. Tady Freyja slouží spíše jako nezkušený detektiv, který všude nabízí odbornou pomoc pozůstalým. Je to ale jen malá osobní výtka, protože celkově jsem si I tento šestý díl užil. Samotný příběh je poutavý a styl autorky mám rád. Trochu mě mrzí, že je to poslední díl a musíme se s touto dvojicí rozloučit. Na druhou stranu se těším, co nového nám autorka nabídne a určitě si její knihy nenechám ujít. ... můj instagram: @klesnacte

Lusa
18.10.2023 5 z 5

Poslední dil série byl snad nejnapínavější, nejzamotanější a proste nejlepší. A když došlo k odhaleni otce Erlina dítěte, tak jsem se několik minut nedokázala prostě přestat smát. Jsem ale smutná, že další série skončila, snad se brzy objeví někdo další od Yrsy.

FilipHaring
14.10.2023 4 z 5

To bola teda jazda. Polovica knihy sice nebolo ziadne vzruso, ale koniec to naplno vynahradil. Bolo narocne sa zorientovat v spleti mien, ale podarilo sa. Erla to zaklincovala.

martineden
09.10.2023 4 z 5

To zase byla jízda! Tento díl mi přesto dal docela zabrat, velkou část se skoro nic neděje, aby se na posledních stránkách všechno utrhlo a svištělo horskou dráhou dolů. A já se musela vracet ke jménům a dávat si to dohromady. A Erla? Ta teda jede. Super.

annettka1098
07.09.2023 3 z 5

Tento díl začíná velmi silným prologem a první kapitolou, u kterých jsem si říkala, že pro čerstvé maminky to nebude vůbec lehké čtení. V prologu je totiž uneseno novorozeně a v první kapitole se pak řeší vážně nemocná desetiletá holčička.

Nicméně jak je prolog a první kapitola nabitá emocemi, tak mi to pak ve zbytku knihy chybělo. Nedá se říct, že by se jednalo o špatný příběh. Naopak! Yrsa měla jako vždy vše do detailu promyšlené. Bohužel její styl vyprávění je na můj vkus takový plochý a nic ve mě během čtení nevyvolává. Nebyla jsem bohužel nijak napnutá a neměla jsem pocit, že tohle přece musím dočíst a rozlouknoust. Již v polovině knihy jsem měla pocit, že už přece všechno víme. Naštěstí se pak objevily nové indiciet.

šipek
28.08.2023 5 z 5

Tak ani jsem netušil, že jsem tuto sérii začal číst od posledního dílu. Autorku znám tak jsem sáhl v knihovně po této knize a udělal jsem moc dobře. Teďka se pustím do této série od začátku. Při čtení této knihy je potřeba mít okolo sebe ticho a věnovat se čtení. Za mě velice dobrá kniha.

mrs.jungova
22.08.2023 3 z 5

Ticho je posledním dílem ze série Erla & Huldar, kde se nám prolíná nejeden případ a je otázkou, zda se těm dvěma podaří případ vyřešit ke spravedlnosti všech stran.

Neměla jsem od série přehnaná očekávání, ale doufala jsem, že mě alespoň zaujme natolik, že si ráda přečtu i ostatní díly. Bohužel jsem se po přečtení utvrdila, že série nebude nic pro mě.

Erla mi byla po celou dobu hrozně nesympatická. Přes to jsem se po celou dobu knihy nedokázala přenést.

Prostředek knihy byl za mě strašně zdlouhavý a nudný. Tady by rozhodně neuškodilo o pár stránek méně a bylo by to supr.

Nicméně začátek byl skvělý. Zprvu zde nechyběla čtivost, která se při závěru knihy naštěstí vrátila a já opět hltala stránku za stránkou.

Dle kladných recenzí zde na DK má Yrsa slušnou základnu fanoušků. Určitě tedy stojí za to si alespoň jeden díl přečíst (ať už kterýkoliv), třeba právě vás zaujme.

Co mám ale určitě v plánu je přečíst si jiné autorčiny knihy. Třeba mi sednou lépe do noty. :)

Čmeláček
25.07.2023 5 z 5

Yrsu mám rád, takže dávám také této poslední knize s Freyjou a Huldarem pět stars. Četla se mi dobře a je fakt docela škoda, že už s nimi tahle paní spisovatelka končí. Nedá se ale nic dělat, takže teď budu vyhlížet její další knihy :).

VFD
07.06.2023

slusna detektivka jiz renomovane islandske autorky.

efka.saf
16.05.2023 4 z 5

Ale jo... Konec dobrý, všechno dobré. Nebyl to nejlepší díl ani nejlepší kniha od Yrsy, ale nebylo to ani nejhorší. Panenka je v žebříčku určitě pod Tichem.
Jak už jsme si u Yrsy zvykli, příběh byl hodně spletitý a mnohovrstevnatý, události ze současnosti se dotýkaly hříchů minulosti. Vyšetřovatelé opět tápali až do posledních kapitol, kdy se nám to začlo konečně rozplétat. Kniha byla ale docela napínavá od začátku, až na občasnou vycpávkovou vatu, která je u Yrsy asi nutností. Jinak zápletka fungovala obstojně a hlavně nám bylo také vše na konci řádně vysvětleno. Mimo to jsem ráda, že Erla nám konečně porodila a nastoupila na mateřskou, protože pracovat pod takovou protivnou štěnicí musí být fakt zážitek. Na druhou stranu je to stejně asi jedno, když nám série končí :-).
Přemýšlím, jestli mi budou postavy z této série chybět, ale nemyslím si. Budu očekávat další Yrsiny knížky a doufám, že autorka chvíli zůstane ve své mysteriózní rovině, která jí nebývale sedí.

intelektuálka
17.04.2023 4 z 5

Knihy této autorky nejsou jednoduché - obsahují hodně postav - hodně možností motivů a také hodně soudobých společenských otázek - jako je adopce, homosexualita, dopad vakcinace - a velmi často dětské postavy v soukolí zločinu .....

Nechtěla bych bý v situaci Erly a řešit takové hrůzy ve vysokém stupni těhotenství ....

Ještě že má podporu v Huldarovi - a k případům zmizení dítěte je povolána i Freyja ....

Život člověka není bez komplikací - a pokud se ocitne na křižovatce, je nutné zvolit správnou cestu ....

Jak se to daří v této knize, o tom už si musíte přečíst sami ....

ZuK1
11.04.2023 4 z 5

První část knížky je v pomalejším tempu a směr vyšetřování působí poměrně jasně. Ve druhé části však přibývá postav a příběh se stává pořád napínavější a zamotanější (i když celkově možná až příliš :-)). Každopádně Yrsiny knížky čtu ráda a určitě bych uvítala, kdyby se rozhodla v sérii ještě pokračovat.

Adinlea
03.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Opet celkove skvela kniha, ale az moc rozvlacna Na konci serie uz jsem si ale zvykla, ze Yrsa rozda partii lehce chaoticky, pribeh ma vice vlaken, ktere se postupne pomalu smotavaji dohromady a na konci praaaask a vse do sebe zapadne jak Tetris :)
Po Freyji a Huldarovi se mi bude styskat, po Erle uz mene Ale byla to skvela serie s vynikajiciki pribehy. Nad nekterymi budu dlouho premitat Jak nekdy jedno spatne rozhodnuti, jeden cin odstratuje cely retezec udalosti, ktere tragicky ovlivni hned nekolik rodin..

kahuda01
31.03.2023 3 z 5

Yrso Yrso, co mi to děláš? Opět velmi dobrý začátek, slušný konec, ale to mezi - vata a nuda. sice tentokrát lepší než minule, ale opět zklamání. Jsem rád, že už je série za mnou...

allebra
28.03.2023 5 z 5

Poslední díl série Freyja & Huldar byl trochu zapeklitější a vyšetřovatelé to neměli snadné. Děj osvěžila nová životní etapa šéfové Erly, která zároveň pobavila. I tentokrát nám tedy bylo nakonec vše objasněno a můžeme se těšit na novou sérii. Oblíbená autorka má u mě opět nejvyšší hodnocení.

Sixao
24.03.2023 4 z 5

Hodně zamotaný a propletený případ v závěrečném dílu série. Jedenáct let starý únos dítěte, rozsekané tělo v kufru auta, zmatky se záměnou identit. Forenzních stop hodně, ale množství osob zjištěných z DNA přinášelo jen další otazníky.

Jak Yrsa uvedla v rozhovoru, tento díl bude skutečně poslední: Šest dílů je moje maximální kapacita, co se týče stejných hrdinů. Budou mi chybět, ale člověk se od toho musí oprostit. Přijde mi to lepší, než uprostřed další knihy zjistit, ze mě ty postavy nudí, rozpovídala se o svém uvažování nad ústřední dvojicí Sigurðardóttir.

vivula
19.03.2023 4 z 5

Určitě jeden z těch lepších dílů ze série. Tentokrát jsem se ani neztrácela ve jménech - až teda na ty tři holčičky, ale jinak jsem se docela orientovala, což mi dost usnadnilo čtení. Erla už taky nebyla taková osina v pr**** a ve finále jsem jí odpustila i ty nemístný poznámky k Saze, ehm Trochu jsem čekala, že po událostech v Panence se bude víc rozebírat Freyja s Huldarem, ale vlastně mi i vyhovovalo to, jak to bylo.

L.Helena
19.03.2023 4 z 5

Příběh opravdu dobrý, promyšlený, hodně zamotaný, ale navzdory tomu pro čtenáře celou dobu přehledný. Občas mi přišlo, že některé pasáže jsou zbytečně natahované, nebo se dokola omílají již několikrát zmíněné skutečnosti a čtení tak pozbývá na napětí a vyprávění má malý spád. Ke konci se vše postupně rozmotává a to už jsem četla jedním dechem. Pobavila mě Erla, respektive odhalení otce jejího dítěte. Opravdu je to závěrečný díl série? Docela by mě totiž zajímalo pokračování osudů všech těch hlavních postav, které jsem si za ty roky dost oblíbila.

JessieEx
14.03.2023 3 z 5

Většinou se opravdu snažím číst série postupně tak, jak vycházejí. Ale řekla jsem si, že není vždy potřeba být tak striktní :) Obzvláště u detektivních sérií příběhy na sebe nijak zvlášť nenavazují, takže jsem se rozhodla to své pravidlo porušit a vyšlo to zrovna na Ticho. V této sérii jsem totiž těžce pozadu a když Ticho vyšlo, měla jsem chuť si jej přečíst bez ohledu na předchozí díly ...

Vadilo mi, že jsem vynechala několik předchozích dílů? Ne. Kromě vývoje vztahu mezi F&H jsem vlastně o nic nepřišla, takže vůbec nevadilo, že jsem několik předchozích dílů nečetla.

Fajn nápad pro mě celkem utlumilo množství dějových linek, ve kterých jsem se docela ztrácela a zkrátka na mě to bylo až moc.
Yrsa je vážně dobrá, že se do toho sama nezamotá, asi má výhodu, že ji tak nemate množství krkolomných jmen, která jsou pro ni přirozená.

Já jsem i díky tomu četla dost pomalu, což mě moc mrzí. Pokud máte ale Yrsu a její styl psaní rádi, běžte do toho, je to taková ta její klasika