Tichý dech - Zápisky českého lékaře z Afriky a Haiti

Tichý dech - Zápisky českého lékaře z Afriky a Haiti
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203605/mid_tichy-dech-zapisky-ceskeho-lekare-z-203605.jpg 5 546 546

Zároveň jde o velmi osobní, s nadhledem a s humorem psanou výpověď člověka, který vyrazil do dalekých končin plný romantického nadšení a postupně začal zjišťovat, že mnohdy za zbytečné utrpení lidí nemůže jen chudoba a nedostatečná technická vyspělost zemí, ale i obyčejná lidská zpupnost a arogance tamních lékařů a úředníků. Dramatické líčení náročných operací v africké džungli a v haitských ruinách se střídají s popisem exotických krajin a života jejich obyvatel i s líčením některých krvavých historických událostí nedávné doby.... celý text

javirgo
11.03.2020 5 z 5

O organizaci Lékaři bez hranic jsem slyšela již před lety a její poslání mě zaujalo natolik, že jsem jim i jako důchodkyně poslala svůj skromný příspěvek. Po přečtení této knihy jsem zjistila, jak mise fungují a jak je vše dobře organizováno z ústředí v Evropě. Kromě autora obdivuji i všechny pracovníky, kteří se na fungování takovýchto misí podílejí. U pana doktora Trachty se mě také moc líbil jeho vztah, který si dokázal vytvořit ke svému místnímu zdravotnímu personálu a k domorodým obyvatelům všeobecně.

Verkavcelka
27.01.2020 5 z 5

Výborná kniha, tito lidé mají můj obdiv.
Líbí se mi, že autor zmiňuje historii Konga a tím mi tuto zemi víc přiblíží.

Evišťátko
28.12.2019 5 z 5

Krásná kniha,která nemůže nikoho nechat chladným ke starostem a trápením druhých. Oceňuji i styl, jakým je napsána. Radost číst .

Arbenin
14.10.2019 4 z 5

Opravdu bez absolutnich prikras zpritomnene hrdinstvi lidi pracujicich na misich MSF.

AniLes
27.01.2019 5 z 5

Výborně napsaná kniha,která přiblíží lidem práci MSF.Doporučuji k přečtení.

LenkaV.1
14.01.2019 4 z 5

Další knížka, další autor, přibližující práci MSF, zase trochu jiný naturel, trochu jiný pohled, pro mne o malinko méně čtivá, než knihy MUDr. Šebka, ale to nic nemění na tom, že je to skvělý pohled do nitra člověka - chirurga - na misi.

milary
15.10.2018 5 z 5

To samé, co u knih Tomáše Šebka. Respekt a obdiv všem, kdo něco takového dokážou...A dík, že se o tom můžem dozvědět.

Simona99
04.10.2018 5 z 5

Bezva, bezva, bezva! Skvělý motivační příběh českého lékaře...jsem ráda za podmínky, které tady v České republice máme. Aspoň si teď všeho budu více vážit. Nicméně vyprávění to bylo hodně zajímavé. Jan Trachta mi velice přiblížil celou situaci z krizových zemí, jako právě Afrika. Má můj obdiv a myslím si, že Lékaři bez hranic je skvělá nadace, které přeji jen úspěchy! Děkuju za takovou knížku. Myslím, že by jich mělo být více...

clairegoon
11.09.2018 5 z 5

Výborné čtení, ocení nejen medici.

Zdenas5
24.08.2018 5 z 5

Čtivé vyprávění o životě lékařů MSF, smekám před jejich prací. Příběhy, ze kterých často běhá mráz po zádech, jsou podány s nadhledem i s humorem. Zajímavý je i stručný nástin politického vývoje Konga.

rozvera
25.06.2018 5 z 5

Vynikajícím způsobem popsané zážitky lékaře z misí ve válkou zmítaném Kongu a zemětřesením těžce postižené Haiti.Autor popisuje svou práci chirurga na obou misích bez patosu a příkras, objektivně tak, až z toho čtenáře mrazí. Velmi cenný a poučný je stručný popis historie Konga od konce 19. století, jako belgické kolonie až do jejího osamostatnění a následných místních válek o moc a bohatství, které se táhnou až do dnešních dnů. Vzpomínky z obou misí jsou doplněny i fotografiemi z míst, ve kterých museli lékaři MSF pracovat a celý příběh dokreslují. Tato útlá knížka vzpomínek a zážitků a lékaře, který pracoval za otřesných podmínek a v prostředí, které si ani neumíme představit, musí nutně hluboce zapůsobit na každého vnímavého čtenáře a nedá se na ni zapomenout.

drahuse2410
24.04.2018 5 z 5

Skvělá kniha. Autor pojal toto téma s jistou lehkostí a humorem,ale mě místy mrazilo

Pavouček2
19.03.2018 5 z 5

Velmi čtiví a k zamyšlení. A jak toto berou kolegové v nemocnici, to jsem opravdu nechápala ten nezájem... Klobouk dolů před autorem.

VladkaBU
23.02.2018 4 z 5

... až těžko k uvěření, jak může také zdravotnictví fungovat. Je fakt, že lidé tam vydrží daleko víc než my tady, kde je všechno vybavené, vše se sterilizuje, všechno pod kontrolou. Fotografie úžasné.

St.Evelin
19.02.2018 5 z 5

Knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Pro někoho obyčejné vyprávění, pro mě klobouk dolů za popis bez příkras, bez povyšování se a honění si ega. Lékař na mě působí jako skromný člověk se srdcem na pravém místě.
Člověk pak jen kroutí hlavou,jak to v některých koutech světa chodí (Kongo) nebo naopak pokyvuje hlavou nad tím, jak i v mizerných podmínkách přírodní katastrofy funguje humanitarni pomoc, jak je organizovaná a lidé stateční.
V teple, pohodlí a bezpečí domova se kniha čte opravdu jedním dechem, zajímavá je i vsuvka ohledně historie a konfliktu v Kongu. A možná právě díky tomu pohodlí a tepla domova si člověk uvědomí, kolik odvahy a statečnosti tyto cesty vlastně stály!

piney
19.02.2018

Velmi čtivý a autentický příběh jednoho z Lékařů bez hranic. Jsem nadšená, jak otevřeně pan Trachta popsal situace, které ho potkaly. Smekám!

petrarka72
18.02.2018 5 z 5

Napsala bych, že kniha je jen pro silné povahy - ale tím bych možná některé potenciální čtenáře odradila, což by byla škoda... Takže jinak - ta kniha je důležitá zpráva o světě, který neznáme, a popisuje ho bez předsudků a bez sentimentu. Zpráva nejen o misích Lékařů bez hranic z války v Kongu nebo zemětřesení na Haiti, ale hlavně o lidech, kteří vystoupili ze své komfortní zóny, dokázali vstoupit do pekla a utkat se s ním. Chirurgie v polních podmínkách - tu a tam smrt z neznámých příčin - taky přežití z neznámých příčin - smrt zbytečná (když po úspěšné operaci pacient umírá, protože sestry v noci nenašly klíč od lékárny) - otřesné případy raněných, kteří se nedovolali... Také zpráva o nesmírné obětavosti lidí - a pro mne o skoro nepředstavitelném břemenu zodpovědnosti a rozhodování. Napsáno poutavě, nelze přestat číst - jen tu a tam knihu odložit a zhluboka dýchat.

Richisa
09.02.2018 5 z 5

Moc hezky vyprávěné zážitky pana doktora z misí s Lékaři bez hranic. Z vyprávění je cítit, že si pan doktor váží toho, co mohl získat tím, že se narodil v té bohatší části světa. Svými cestami zužitkovává své vědomosti v prospěch těch, kteří takové štěstí neměli.

Jsem moc ráda, že jsem si mohla knihu přečíst a hluboce se skláníme před odvahou a obětavostí pana doktora.
Tuto knihu by si měli přečíst všichni, kteří mají pocit, že u nás je nedostatečná lékařská péče.

Katerina961
03.02.2018 4 z 5

Velmi zajímavé čtení ...

Sandalkar
13.01.2018 5 z 5

Smekám před vypravěčským uměním pana doktora Trachty. I před tím jak otevřeně a upřímně píše o všech těžkostech i osobních záležitostech, vážím si, že nám dal nahlédnout pod pokličku známé humanitární organizace. Myslím, že i díky tomu ráda na Lékaře bez hranic přispěji...už vím, kde peníze končí a jak pomáhají. Nenásilně, napínavě a opravdově.