Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej
Anna Grusková
Anna Grusková vo svojej umeleckej reportáži (creative non-fiction) hľadá stopy Dr. Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej v archívoch, múzeách, knižniciach, súkromných zbierkach, rozpráva sa s pamätníkmi a vedkyňami. Priamo v starobylej Banskej Štiavnici vytvára živý portrét modernej prvorepublikovej ženy, priekopníčky demokracie na Slovensku. Alžbeta Gwerková-Göllnerová (1905 – 1944), rodáčka z Čierneho Balogu, literárna vedkyňa, historička a prekladateľka. Spoločne s Jarmilou Zikmundovou boli autorkami a editorkami vyše šesťstostranovej knihy pre výchovu demokratickej ženy Žena novej doby (1938 a 1939). Bola účastníčkou Slovenského národného povstania. Kniha získala ocenenie Najkrajšie knihy Slovenska 2022 (Cena Ministerstva kultúry SR za vynikajúcu grafickú úpravu pre dizajnérku Ester Mládenkovú).... celý text
Výborná kniha, veľmi "čtivý" text, ktorý sám odsýpa ako sa čitateľ zahlbuje do príbehu. Autorka urobila veľmi podrobný a poctivý výskum. Texty zo spoločnej korenšpondencie Gwerkovcov a iné ďalšie až mrazivo pripomínajú dnešné časy a to oni tie svoje zažili počas 1. Slovenského štátu v 40-tych rokoch.
Spomedzi všetkých najvýraznejšie vyčnieva veta: "Kultúra je majetkom celého ľudstva a nie jednotlivcov ani národov!"
Krásna kniha, taká do domácej zbierky. Aj keď som dlho premýšľala, čo autorka subjektívne vložila do prežívania Alžbety Gwerkovej-Gollnerovej.
2022 | Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej |
2001 | Dramatika viedenskej (vídeňské) moderny |
2013 | Komůrky |
2014 | Teatrálny svet 1839 - 1939 |
2014 | Život a osobnosť Chavivy Reickovej |
Kniha, ktorá zaujme na prvý pohľad svojou obálkou, spracovaním, tvarom listov, dobovými fotografiami. Zvedavosť čitateľovi nedá a začíta sa do textu, ktorý je taktiež rôzny svojou štruktúrou, veľkosťou písma. Zdá sa, že kniha sa bude čítať ľahko a rýchlo. A má pravdu, hoci príbeh spočiatku pôsobí akosi neurčito, neuchopiteľne, no postupne odkrýva obraz života jednej osoby, Dr. Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej, ktorá svojimi myšlienkami, svojim pôsobením predbehla dobu, v ktorej žila. Žiaľ, nemala šťastie najmä a práve na tú dobu. Kniha je silná obzvlášť v momentoch opisu udalostí druhej svetovej vojny, slovenského štátu, ľudáckeho režimu. Svojim spracovaním pôsobí autenticky - neautenticky, ako píše užívateľ "adorjas" nižšie, je otázne do akej miery sú myšlienky, úvahy a osobné prežívanie Dr. Gwerkovej-Göllnerovej zodpovedajúce realite, no na mňa ako neznalého čitateľa, pôsobili tak, že som sa s nimi vedel stotožniť, priradiť ich k osobe, osobnosti hlavnej protagonistky, a napokon sa teda nechať pohltiť zobrazovanými udalosťami, ktoré vo mne zanechali emočnú stopu.