Tieň kostí

Tieň kostí
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488092/bmid_tien-kosti-RCe-488092.jpg 4 2146 2146

Griša série

1. díl >

Prvý diel kultovej fantasy série zo sveta gríš od autorky Vranej šestky! Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer. Alina Starková, sirota, ktorá sa stala vojačkou v ravkanskej armáde, nikdy v ničom nevynikala. Keď však na jej regiment v Trhline zaútočia mäsožravé volkry, v Aline sa prebudí skrytá sila, sila, ktorá by mohla byť kľúčom k tomu, ako zachrániť vojnou zničenú Ravku. Alina sa tak ocitá na kráľovskom dvore, kde sa z nej má po výcviku stať jedna z gríš - čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Vo svete plnom intríg však nie je nič také, aké sa zdá. Temnota číha všade, osud kráľovstva spočíva na jej neskrotenej sile a Alina sa musí postaviť tvárou v tvár tajomstvám gríš... a svojho vlastného srdca.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)

Shadow and Bone, 2012

Knizectvi
24.05.2021 4 z 5

Na čtení série Griša jsem se chystal dlouho. Odrazovali mě lidé, kteří tvrdili, že pokud jsem četl Šest vran a líbilo se mi to, tak Griša pro mě nebude nic moc.
Nemohli se mýlit víc :D Šest vran se mi líbilo hodně, ale tahle série mě neuvěřitelně vtáhla do tohohle úžasného světa. Po přečtení prvního dílu, který je asi nejslabší a přesto skvělý, jsem se nemohl odtrhnout. Přečetl jsem všechny tři díly, a protože jsem nechtěl odejít, pokračoval jsem Zjizveným králem, Trnitou řečí a aktuálně pomalu čtu Rule of wolfs. Svět malé vědy, různých národů s propracovanou mentalitou a hrdinů, které díky jejich vývoji budete opravdu milovat nebo nenávidět, je opravdu strhující. Takže pokud hledáte novou posedlost, Grishaverse je podle mě ta správná volba.
Hned po dočtení jsem také během jednoho dne shlédl celý seriál Shadow and Bone na netflixu a ano je tam spoustu změn, některé věci byly přidány trochu zbytečně, ale ......můj bože! Je to skvělý! Nádherné efekty a zpracování, skvělé obsazení, úžasné lokace a kostýmy, a krásně zachovaná duše knižní předlohy. Za mě určitě nejlepší seriálové zpracování knižní předlohy jaké jsem viděl.

Murasaki
22.05.2021 4 z 5

Sérii Griša, jsem si chtěla přečíst už nějaký ten rok zpátky, kdy mě young adult literatura hodně zajímala, ale nedostala jsem se k tomu. Když teď přišel seriál, rozhodla jsem se před shlédnutím sérii přečíst. Myslím si, že kdybych knížku četla před těmi pár lety, asi bych z ní byla více nadšená. Líbila se mi, to ano, ale byla tam spousta ALE a hlavně mě lehce více štvala Alina. Ale jasné, naivní hrdinky a spousta klišé do young adult patří. Asi jsem jen přethrillerovaná. :D
Bylo ale prima se z vražd a dramatu vrátit do světa plného magie. Určitě si přečtu i zbylé dva díly.

NelaLantsov
19.05.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla už nějaký čas zpátky (asi 2 roky). Měla jsem ji půjčenou z knihovny, ale jakmile vyšlo nové vydání musela jsem ji mít (původní obálka není nic moc no). Aline je velmi sympatická (ve všech knižních kvízech jsem Alina xd) a kniha je super. Na Šest vran to nemá, ale Leigh Bardugo je vážně skvělá autorka. Určitě doporučuji. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

tessiesulcova
18.05.2021 5 z 5

Jakmile vyšel seriál musela jsem si tuto knihu přečíst. Kniha mě popravdě nadchla, kromě začátku, který se celkem táhl. Po té to šlo jako po másle a nemohla jsem se od knihy odtrhnout.
Děj byl čtivý, nádherný, příjemný a překvapivý. Celým příběhem mě prováděla Alina, kterou jsem si neskutečně jako člověka oblíbila. Skromná, statečná a sečtilá, moc hezky vymyšlená postava. Děkuji autorce a nejen za Alinu, ale hlavně za Temnyje. Dokonalá postava, která mi nedá spát. Musím ho zařadit mezi mé nejoblíbenější mužské postavy v knihách. Díky bohu za něj!

Knihu doporučuji všema deseti i seriál!
5 hvězdiček a klidně i více.

Musím se přiznat, že jsem nejdříve četla Šest vran a Prohnilé město. Vůbec nevadí, v jakém prostředí si to přečtete, ale za mě nejdříve serii Griša, jelikož mě mrzí, že jsem to sama tak neudělala.

veverrka11
16.05.2021 4 z 5

I já jsem se na toto dílko vrhla díky seriálu, který plánuji v dohledné době zkouknout :-) Alina je sympatická a velmi důvěřivá, Temnyje jsem do půlky knížky milovala, o Malovi nevím, co si myslet a Žeňa mi k srdci nějak nepřirostla... Styl psaní je poutavý, děj většinou rychle ubíhá a čte se samo

Karoli282
15.05.2021 5 z 5

Tak a mám další oblíbenou sérii. Na "Shadow and bone" jsem přišla díky Netflixu a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že knížek z tohoto fantasy světa je tolik. Temnyje jsem si oblíbila (přiznávám, asi i díky Benu Barnesovi), Alina mi byla sympatická a celkově jsem s postavami spokojená. Hned si jdu sehnat druhý díl. Všem vřele doporučuji.

Ditules
14.05.2021 5 z 5

Skvělé. Rozhodla jsem se, že přečtu celou sérii po shlédnutí seriálu. Parádně vymyšlené universum. Těším se na další díly.

sebemi
11.05.2021 4 z 5

Vrhla jsem se na to kvůli seriálu, protože mě rychle strhl a nelituju. Autorka píše fakt čtivě, Temnyje miluju (protože Ben Barnes ach :), Mal mě otravoval jak v seriálu,tak v knize, Alina je taková typická hrdinka, co najednou k schopnostem přišla, klasika. Suma sumárum, jdu na další díl :D

xoxo1736
11.05.2021 4 z 5

Před pár lety se mi do ruky dostala kniha Šest vran, ale nijak mě nezaujala, tak jsem Leigh Bardugo hodila do šuplíku "nic pro mě". Nedávno se ale začal všude objevovat seriál Shadow and Bone a z různých fotek a editů jsem usoudila, že by se mi mohl líbit (a hraje tam Ben, co víc si přát:D). Tak jsem se teda poctivě pustila jako první do knížek. Kdybych neměla tolik práce, měla bych ji přečtenou za dva dny. Jasně, byla to taková oddechovka, žádné extra velké zvraty, typický sexy záporák, ale mě se to prostě líbilo. Alina mi sedla, akorát Mala jsem zas tak nemusela. Určitě zde mohlo být víc popisů jak funguje svět, moc Grišů atd., ale třeba se dočkám v dalších dílech.

Akorát mám teď morální dilema, jestli začít seriál hned po Griša trilogii (protože se nemůžu dočkat až si ho pustím) a nebo dát nejdřív znovu šanci Šesti vranám, protože skoro od všech jsem slyšela, že se jim Šest vran líbilo víc. :D

MikasaKubickov
06.05.2021 3 z 5

Četla jsem už podruhé, hlavně kvůli hypu z nadcházejícího seriálu. Poprvé jsem četla asi před dvěma lety a tehdy mě moc nebavila. Hlavní hrdinka tak trochu naivka a celkově se tu odehrává jedno námi všemi známé klišé za druhým, ani by mě nepřekvapilo, kdyby se na koci z Aliny stala ztracená princezna :), ale i tak mě magický systém a celkově příběh nutil číst dál. Dobrá, s postavami jsem si moc nesedla, až na Žeňu a pár dalších grišů, které bych spočítala na prstech jedné ruky, ale líbí se mi zasazení do Ruského prostředí, které prostě zbožňuju.
Rozhodně hodlám pokračovat dál, ale tohle nebyl úplně nejlepší start.

PetraKysova
03.05.2021 5 z 5

Musím povedať, že ma kniha nikdy nelákala. Ale po zhliadnutí seriálu som zmenila názor a okmažite začala čítať.
Som rada že som najskôr videla seriál lebo neviem ako by som si predstavila Vrásu. Takto som mala aspoň na čom stavať.
Jasné kniha je trošku iná než seriál keďže ten spojili s ďaľšou sériou. Ale to vôbec nevadí. Je to young adult takže je to dosť predvídateľné, ale napriek tomu sa to veľmi dobre čítalo. A samozrjeme absolútne zbožnujem Temnyje aj keď je to taký hajzlík.

girdi
02.05.2021 5 z 5

Od Leigh Burdago jsem přečetla Šest vran, Grišu jsem s odkazem na "horší" doporučení vynechala. Po shlédnutí první série Shadows & Bones jsem byla rozhodnutá, že to musím napravit, protože jsem byla nadšená. Knihu jsem přečetla během dvou dní a nemůžu se dočkat dalších dvou dílů (a dalších sérií, protože Temnyj Ben Barnes!!!). Jestli hledáte klasickou young adult ze zajímavého fantasy světa, s promyšlenou magií a silným (ačkoliv nepřekvapivým) příběhem, s Grišou nesáhnete vedle.

Turante
02.05.2021 4 z 5

Příběh o Alině a Malovi se mi četl moc dobře, trochu mi chyběla celková historie země i toho, co jsou griši. Za mě spíš průměrná young adult fantasy, ale seriál od Netflixu tomu dodal hvězdičku navíc.

Fortuna7
02.05.2021 5 z 5

Já jsem asi divný člověk a Griša se mi líbila daleko víc než Šest vran. Musím teda uznat, že mě štval Mal a i po do čtení série a zkouknutí seriálu ho nemám ráda. Leigh Bardugo umí skvěle a čtivě psát.

georginaa
01.05.2021 5 z 5

Fantasy moc nečtu, kolikrát se mi to zdá nepřehledné, chaotické, hodně si pletu jména. V tomto případě i přes stálé odkládání knihy, jsem přelouskala toto dílko a musím říct, že mě to bavilo. Pak jsem přišla na seriál a ani jsem nevěděla, že to bylo natočené. A vše zapadlo a spoustu jsem pochopila, asi nemám takovou fantazii jako ve filmu. Někdy je něco lepší vidět na své oči, než jen se domnívat, jak by to mohlo vypadat. Určitě si přečtu další díly.

Ellinek
30.04.2021 4 z 5

Griše jsem se spoustu let vyhýbala, ale seriál mě zajímal, takže když jsem tam hromadu věcí nepochopila, bylo třeba si konečně přečíst i knihy...a samozřejmě se chci nutně dostat ke Kazovi, takže musím nejdřív poctivě přes Grišu. :D

Na to, kolik jsem toho o této knize slyšela, to vlastně nebylo tak špatné. Jasně, je to typická young adult, vyvolená holka z lidu, láska vůči příteli, sok v podobě zloducha blablabla...to všechno tu už bylo, je a bude. Ale ono to nebylo tak špatné. Hodně se mi líbí celkově grišové, zvláště pravidla a podstat jejich schopností, kdy jde vlastně o vědu a o práci s tím, co tady kolem nás už existuje. Ovšem to by bylo, aby do toho nakonec nevlezlo i zakázané tvoření z ničeho. Ale to až později.

Já šla do Griši hlavně kvůli Temnyjovi, který mě nezklamal. Správný manipulativní bastard, kterému já prostě musím fandit. :D Je to můj favorit po celou dobu a jeho osud je nefér, takže...hoďte mi někdo alternativní konec celé trilogie. :D

Občas mám pocit, že autorka si myslí, jak všechno skvěle pochopí každý čtenář a jak jsou ty nenápadné pohledy a výlevy typu ach, v tu ránu mi to došlo, průhledné, ale já na několika místech opravdu nevím, jak k čemu kdo došel a jak to tedy autorka třeba v té historii myslela, takže...někdy by mi nevadilo jasné vysvětlení, protože člověk autorovi do hlavy nevidí. Navíc je v textu hodně chyb, ale není to tak strašně jako ve druhém díle. Četla jsem nové brožované vydání, protože ty obálky člověk prostě potřebuje, ale lidi, ono to není jen o nové obálce, ze které vytřískáme prachy! Taky by někdo mohl udělat novou korekturu a podívat se na to pořádně, protože někdy je to vážně žalostné.

Ale suma sumárum, pro cílovku to není špatná kniha. Mě to celkem bavilo a to jsem už za zenitem. :D Hlavně se to dobře čte, rychle to ubíhá a člověku ani nedojde, že už je za polovinou.

Lusius
29.04.2021 2 z 5

Knihu jsem začala číst protože se o ní všichni vyjadřovali jako o něčem naprosto úžasném. Dvakrát sem knihu odložila. Kniha má dobrý nápad, ale provedení pokulhává.. tolik klišé v jedné knize jen tak nenajdete.

Pain
28.04.2021 4 z 5

Také se na tuto knížku chystám. Sice zdaleka nejsem cílovka, ale seriál mě zaujal. Takže přečíst předlohu je povinností.
Souhlas s Zlajda95 - B. Barnes je jako Darkling uhrančivý. Dobře se na něj kouká. :D

Tuto sérii jsem neznala, četla jsem na základě seriálu.
Mám přečtený první díl. Kniha se dobře četla. Moc se mi líbí svět, ve kterém se příběh odehrává. Seriál se mi zdál mnohem lepší. Řekla bych, že Šest vran seriál osvěžil a udělal přeci jen zajímavější.
Stejně jako v seriálu, tak i v knize spíš fandím Alině a Darklingovi než Alině a Malovi. Mal na mě působí jako starší bratr než něco víc. Řekla bych, že Alina není o mnoho lepší než Temnyj (viz. finále této knihy). A je jedno, že používá světlo místo tmy. Společně by mohli nastolit rovnováhu. :) (Hahaha)
Uvidíme, jak se bude příběh rozvíjet dál.

loty13
25.04.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Přišlo mi to zábavné, napínavé a jinačí. Bylo to skvělí. Strašné se mu to líbilo.

Zlajda95
24.04.2021 3 z 5

Včera a dnes jsem zhltla první sezónu seriálu, tak jsem se dnes pustila rovnou i do první knížky (a rovněž ji zhltla na posezení :-D).

Musím říct, že zde seriál předčil předlohu. Kniha je spíše průměrná, vytvořený svět a jeho mytologie je rozhodně zajímavá, ale samotný děj je takový... příliš jednoduchý. V seriálu se opírají rovněž o další sérií z tohoto světa - Šest vran a rozhodně to ději přispívá. Víc zajímavých postav, zároveň všichni mají v seriálu poměrně dost prostoru... ale je to zase na úkor pochopení právě té mytologie. Některé věci byly v seriálu velmi pozměněny, jiné vynechány. Proto doporučuji jak přečtení knih(y), tak zkouknutí seriálu, obojí má své kvality :-)

(Btw, Ben Barnes je v roli Temnyje naprosto uhrančivý :D)