Tisíc a jedna fraška
Stanislav Jerzy Lec
Výběr z aforismů, frašek a epigramů populárního polského satirika. 24-001-84
"I na symboly vrhají se moli."
"Nemusí být elita to, co přejde přes síta."
"Kam míří život? Tam, kam ty. Pokud jdeš."
"Uvědom si, že když někomu vyrazíš z ruky pero, může se chopit pušky."
"Nejsi sám. Samota bolí.
Za rohem tě čeká člověk. Ne sám.
S holí."
"Anketu můžeme začít i slovy:
Co soudí hrdina románu o autorovi?"
Je to radost objeví-li se vtipně výstižný aforista.
Perlí slova v hodnotu nebývalou.
Citace :" Politika : Dostihy trojských koní."
"Jeho úspěchy mě potěšily. Byly vykoupeny pořádnou kompromitací."
"Když chceme chytit za srdce - jsou dovolený všechny hmaty."
"Co je tragédie a co komedie, to se pozná časem."
" O jazyku - Pro jazyk je snahou snah - stát se jazýčkem vah."
Bystří mysl za nesmysl.
Objeveno v ústeckém antikvariátě na Bělehradské a obratem zakoupeno. Skvělé nejen na cestu vlakem do Prahy, ale i z Prahy. Ostatně, parádní kdykoliv a kdekoliv:
"Ve snu mám několik oblíbených autorů, kteří ve skutečnosti neexistují."
"Básníci, kteří se vypsali, byli pouze tužkami."
"Ani slovníky nesmíme brát doslova."
Vnitřní cenzura lidí je tak nelítostná, že se nedozvíme ani o těch myšlenkách, o nichž víme, že by nás neměly nikdy napadnout...jo tak tohle mi opravdu utkvělo:-)
Sbírku těchto kratinkých veršovaných náhledů do života jsem četla už před lety. Ráda. Odjakživa jsem sbírala citáty a věty, v kterých jsem nalezla nějaké moudro. Tyhle drobné, někdy hladivé, častěji však špičaté proslovy jsem milovala.
Stanisław Jerzy Lec je pokrevní bratr Jaroslava Haška a Františka Gellnera. Svými krátkými, přesto zcela trefnými, humornými a hlavně moudrými (např. Před udělením Nobelovy ceny za mír - Ať klidně počká dárce, na vítěze v příští válce apod.), postřehy, aforismy, vtipy a moudry nemilosrdně tepe a buší do všeho hloupého, pokryteckého, nesmyslného, nelogického a konzervativního v životě lidském. Prosté pravdy vyřčené prostými slovy. Lec je prostě nevysychající studnou mouder a citátů. Jeho kniha vám určitě zvedne náladu.
1984 | Tisíc a jedna fraška |
1967 | Nové neučesané myšlenky |
1962 | Neučesané myšlenky |
1986 | Neučesané myšlienky |
1964 | Zletel mikroskopický anjelik |
Vtipné, čtivé, výstižné, zkrátka výborné. Takové drobné "perličky". Stanislaw Jerzy Lec je opravdovým mistrem tohoto žánru.