Tma
Jozef Karika
Televizní scenárista přijíždí na osamělou horskou chatu v pohoří Malá Fatra, kde si chce oddychnout od hektické práce a napětí v manželském vztahu, ale i vychutnat si poklidnou zimní atmosféru. Pak se však stane cosi nečekaného a jeho ozdravný pobyt se změní v děsivou noční můru. Přestože dveře nikdo nezamkl, chata se mu stane vězením a on v ní svede zoufalý boj o přežití.... celý text
Tři čtvrtiny knihy jsou plné samoty, strachu, beznaděje a napětí, kdy jsem se snažil odhalit trýznitele a měnil své domněnky. Poslední čtvrtina je o šílenství a prapodivném vysvětlení, za mě osobně byl závěr knihy s poskytnutými fakty spíš zklamáním. Jako celek budiž, ale potenciál knihy se hlavně v závěru nevyužil, nebo se někam ztratil.
Zajímavý...místy napínavý...ale úplně mě to nedostalo...neříkám, že nezkusím další Karikovu knihu,ale dám tomu nějaký čas...
Opět nemám slov. Po Trhlině a Strachu opět nemán slov.
Karika je u mě Mistr psaného slova.
Z tohoto hororu nejsem nadšen. Myšlenka ovšem dobrá, jednání hrdiny však v této situaci krajně nepochopitelné a i když se autor dokopal k určité vysvětlující pointě, mne nepřesvědčil, že doba strávená z touto knihou mi něco dala. Samozřejmě bude mnoho čtenářů, kteří to cítí jinak a jistě je pro mne škoda, že k nim nepatřím.
Survival thriller, který věrohodně popisuje tíživou samotu na opuštěné horské chatě. Autor ve čtenáři dokázal vzbudit hrůzu a napětí. Napětí, které bylo místy až k nevydržení. Jedná se o velice sugestivní příběh, ve kterém se bez problému vcítíte do hlavního bezejmenného hrdiny, který svádí boj o život.
Pokud toužíte po knize, která Vás zaručeně vyděsí - pořiďte si Tmu!! :)
Nelíbilo, zklamání, pro mě bohužel ztráta času. Pár hvězdiček dávám za pěkný sloh, ale jinak celkem nuda - stále se opakovalo to stejné dokola, stejné fráze a myšlenky hlavního hrdiny. A "Oly" :-D = Wilson z filmu Trosečník po slovensku? :) Moc nedoporučuji.
Asi pro mne nejslabší od tohoto autora,ale kéž by všichni spisovatelé dosahovali min.této kvality...
K téhle knize můžu říct snad jen jediné: Páni!!!
Velice dobře se mi četla, příběh mě pohltil. Rozhodně jsem nečekala takové rozuzlení.
Autor si skvěle vyhrál s popisem psychických pohnutek. Napsal originální příběh.
Můžu jedině doporučit.
Knížku jsem dostala od bráchy k Vánocům už 2 roky zpátky a až teď jsem se k ní dostala. Neřekla bych, že mě bude tak moc bavit příběh, ve kterém po většinu času vystupuje jen jedna postava. Jenže Karika tak skvěle popsal vnitřní myšlenkové pochody hlavního hrdiny, že jsem se ani chvilku nenudila. Jako autor pro mě stoupl také tím, že ze čtenáře nedělal hlupáka, ale vždycky díky přemýšlení hlavního hrdiny nad různými variantami rovnou naservíroval všechno, co by se mu v dané situaci mohlo stát. V jiných knihách hrdina často někam bezhlavě vtrhne a až pak si uvědomí následky svého nerozvážného jednání, které jsem já už předpokládala, že se stanou o pár stran dříve než hrdina knihy. Tady si je hlavní hrdina vědomý všeho, co by se mohlo stát, ale prostě to zkouší. Karika si mě získal a to i přesto, že tento příběh patří podle jiných čtenářů spíš k jeho slabším příběhům. Už se těším na ty další!
Druhá Karikova kniha ktorú som prečítal ma až tak veľmi nenadchla ako Strach. Thriller s jednou postavou uväznenou na jednom opustenom mieste, a za takých okolností... Uvažovanie hlavnej postavy ma miestami prekvapilo.
Možná místy trošku zlouhavé, ale jinak výborné napínavé čtení. A ten závěr mě naprosto dostal! Najednou je vše jinak, optika otočena o 180 stupňů. Doporučuji.
S Tmou jsem měl problém v tom, že hlavní hrdina mi nebyl úplně sympatický a jeho chování bylo pro mě nepochopitelné. Je samozřejmě jasné, že když někdo náhle oslepne, začne panikařit a chovat se iracionálně, ale v knize mi toho přišlo přece jen trochu moc. Je znát, že Karika má hodně načteno, protože atmosféru umí na malém prostoru vytvořit parádní, zpočátku děj docela šlape, zimní období tomu také značně napomáhá a zápletka, ačkoli těžce béčková, je rozehrána velmi slušně. Postupem času ale jako by docházely nápady a brzy začíná být jasné, že kniha bude stát na závěrečném zvratu. Ten tedy přijde, ale není nijak šokující a ani zvlášť nečekaný, navíc nechává čtenáře úplně chladným. Ke konci už se začíná kupit docela dost otázek, na které nejsou odpovědi (kam zmizeli obyvatelé druhé chaty, kteří pouštěli koledy? jsou ti, co se objeví v závěru, pytláci, nebo někdo jiný?), což je docela problém. Je sympatické, že Karika šel cestou psychologického hororu a částečně se i sám shazuje, když z hlavního hrdiny udělal scenáristu, který přesně zná všechna klišé, podle nichž se ale chová. Jenže knize nějak chybí něco, co by čtenáře vysloveně překvapilo a pomohlo se mu do knihy tzv. více dostat. 60 %
Po Trhlině jsem čekala trochu víc. Zajímavý nápad a dobrá atmosféra, ale kniha mě moc nevtáhla. Ale zase je pravda, že knihu, kde by byla skoro celou dobu jenom jedna postava, jsem asi ještě nečetla.
Tak ani třetí Karikova kniha mě nezklama. Sice v porovnání s famózní Trhlinou a výborným Strachem zde bylo pár pasáží, které mi přišly zdlouhavé a nudné, ale pokud přišla na řadu akce, tak mě čtení naopak velice bavilo. Taky musím říct, že ze třech jmenovaných knih byly právě ve Tmě pasáže, které dovedly nahnat strach. Lepší průměr, ale na 4 hvězdičky to není.
Na to, že se děj odehrává v pouhých pěti dnech okolo Štědrého dne a příběh není ani stránkově moc obsáhlý, se mi neskutečně táhl. Tendence k přeskakování stránek jsem měla neustále. Závěr a celkové rozuzlení to trochu vylepšilo, byla jsem zvědavá, jak to s hlavním hrdinou dopadne, což mi v podstatě nedovolilo knihu odložit.
Škoda, že vylíčení atmosféry, od které jsem očekávala mnoho, mě nijak nezasáhlo. Přitom potenciál tam autor měl velký. Na druhou stranu musím autora vyzdvihnout především v tom, že dokázal napsat plnohodnotý příběh, v němž vystupuje pouze jediná postava. To opravdu smekám.
Knihu nezatracuji, ale bohužel z tria Trhlina, Strach, Tma je bohužel Tma opravdu nejslabší. Hodnotím tedy jako průměr.
Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne (204 stran) :-) a musím říct, že žasnu a mám smíšené pocity a vůbec nevím co si o ní myslet :-D
Klobouk dolů, napětí umí autor udržet a stupňovat skvěle, o realističnosti příběhu by se asi dalo polemizovat, ale mě se ta kniha nakonec asi vážně líbila :-)
Četla jsem, že tahle kniha patří k jeho slabším, takže jsem ráda, že jsem sáhla zrovna po této jako první a jsem velmi zvědavá a budu se těšit na další autorova díla :-)
Dlouho jsem se přemlouvala k tomu, abych se pustila do nějaké knihy oceňovaného slovenského autora Jozefa Kariky. Až při rozečtení této knihy mi došlo, že jsem začala nejslabším článkem. Poznala jsem to celkem brzy. Nemohla jsem se začíst, vše mi přišlo až moc absurdní a asi v polovině knihy mi to už hlava nebrala. Příhody i osudy hlavního hrdiny mi vůbec nepřipadaly logické, bez jakékoliv tendence k vývoji, opakující se a k tomu ještě ta jeho na oko nezdolná statečnost doplněná neustálým místy až fňukáním. Situaci vždy rozřešil náhodou na poslední chvíli, kdy mu docvakly souvislosti. Přiznávám však, že atmosféra byla děsivá a hezky vykreslená. Chvíle hrůzy by se daly spočítat na prstech jedné ruky, o to ale byly silnější. A závěr mi na moment vzal dech, rozřešení mi vzalo vítr z plachet, opravdu silný konec. Proto dávám 3 hvězdičky, bez něj by to bylo méně. Nechci však na jeho knihy zanevřít a určitě si přečtu Trhlinu i Strach.
Z autorova tria Trhlina - Strach - Tma je tohle podle mě nejslabší. Nejvíc mi vadila malá dávka realističnosti, prostě jsem mu ten příběh celou dobu nevěřila. Ale autor umí psát, takže za přečtení to stálo. :)
slovenská literatura slepota rozhlasové zpracování Malá Fatra slovenské horory
Stylová obálka (české vydání), ale to je tak všechno. Upřímně asi nejslabší Karikova kniha (z těch tří „hororových“, které jsem četla). Začátek na odlehlé chatě uprostřed zimy vypadal slibně, ale pak šlo všechno do kopru – hrdina je supernesympatický a navíc se postupem času chová víc a víc jako totální kretén, aby bylo učiněno za dost slaboduchým pokusům o „napětí“. Autor navíc zkouší čtenářskou trpělivost tím, kolik je toho hrdina schopný přežít. Závěrečný (rádoby) plot twist tomu jen nasadil korunu.
Absurdní. Mdlé. Nezáživné.