To bych zvládl taky : umění moderny v komiksech
Ondřej Navrátil , Magda Navrátilová , Marta Kovářová , Petr Kovář , Magda Garguláková
Komiksová kniha o umění moderny vznikla ve spolupráci Katedry výtvarné výchovy PdF MU a galerie OFF/FORMAT. Autoři - učitelé, kurátoři a výtvarníci přepsali moderní dějiny do několika vět a bublin a rozstříhali staré učebnice, aby reprodukce obrazů vytvořily co nejvěrnější kulisy pro osudy jejich tvůrců. Kniha obsahuje 13 příběhů, které s vtipem přibližují díla moderního umění žákům vyššího stupně základních a středních škol, a stává se tak vhodnou pomůckou v rukou učitele či rodiče. Pro potřeby škol se autoři přidrželi členění knihy do zavedených výtvarných směrů, dali jim však nové přiléhavé názvy (např. Secese – Přidej orchidej, Expresionismus – Výkřik, Pop-Art – Plechovky a hvězdy…) A jak správně vyslovit jména zahraničních umělců? Objevíte na předsádkách knihy... celý text
Modernímu umění nějak moc nerozumím. Proto mě potěšila tato knížka, která ho jednoduše, přehledně a stručně představuje. Hodně se mi líbila časová osa a na přebalu jednotliví autoři s komiksovou bublinou, jak vyslovují své jméno.
Můžu říct, že jsem byla víc než mile překvapená, jak mě tato knížka oslovila a kolik jsem se toho dozvěděla.
Velmi originální počin, který nás seznamuje se stěžejními autory a díly moderního umění. Navíc je to podané zábavnou formou, tudíž by to mohlo být vcelku atraktivní pro široké spektrum čtenářů, především pak pro ty mladší ročníky :) Po vizuální stránce - pecka a obsahově mě taky bavila. Klidně by mohla sloužit jako pomůcka při vyučování :) Věřím, že by žáky zaujala leckdy mnohem víc, než obyč učebnice!
Komiksové shrnutí umění moderny, něco na způsob Obrázků z českých dějin a pověstí. Mě to bavilo, příjemný a zábavný souhrn uměleckých směrů zachycený ve 13 komiksových příbězích, doplněných o popisky.
ps. Na podsádce knihy se navíc dozvíte, jak správně vyslovovat jména umělců. Takže pozor, už žádný "Vincent Van Gog", ale "Vincent Fan Choch"!
Ideální kniha pro milovníky umění. Nejde o masovku, takže je malá šance že ji dotyčný bude mít. Popisuje moderní umění formou komiksu a vizuálně vypadá moc pěkně. Navíc je v ní několik zajímavosti o malířích a jejich obrazech. Tím že je od českých autoru,tak nejsou zapomenuty čeští autoři
Vynikající kniha, která pro mě splňuje všechny předpoklady stát se učebnicí moderního umění (nejen) pro žáky ZŠ. Jednoduše, názorně a zábavně předkládá jak se umění proměňovalo během 20. století. Doporučuji všem, kteří stejně jako já tápali nad současným uměním.
Toto mě nadmíru bavilo! Znamenitý nápad, nápadité zpracování ve formě komiksových koláží, stručné texty pod "komiksem", které jsou navíc leckdy mile či velmi vtipné. Nechal bych si líbit i objemnější svazek, ale i tak si dokážu představit, že těch samotných 50 stran dalo autorům zabrat. Vynikající!