To je Život!
Dan Rhodes
Když studentka pařížské akademie Aurélie vrhne v rámci svého uměleckého projektu mezi spoluobčany kámen, zákon schválnosti se už postará o to, aby zažila týden divotvorných kalamit. Co si počít s batoletem, které trefila a dostala za trest na hlídání? Poradí jí s tím nadělením ztřeštěná kamarádka? Nebo dívku konečně spasí princ na bílém koni, který doteď ne a ne dorazit? Nejlepší kniha vyhlášeného britského satirika se v rozevláté atmosféře města nad Seinou vysmívá všemu a všem: trefuje se do našich strachů a tiků maskovaných sebejistou existencí, do opičáren a pofiderních mód, do francouzsko-anglické řevnivosti, do mediálních nafoukanců, ba i do prvního muže státu s chotí. A jako v každé správné gogolovské frašce lze i v Rhodesově světě spoléhat na prorocký „smích přes slzy“. Stačí zajít do kina nevalné pověsti, kde nahý performer na výstavě nazvané Život zodpoví nejtajuplnější otázku ze všech: Jaký má naše pinožení smysl?... celý text
Rhodes mě ve svém Zlatu přesvědčil, zde však již méně. Chvílemi se mu nedá odepřít jeho nadprůměrný vypravěčský talent, někdy i kvalitní kus vtipu. Chybí však jakási urovnanost, gradace, vtáhnutí do děje, věrohodnost a přesně to vše nejvíce vyznívá v závěru díla, které je slušně řečeno odbyté jako od studenta literautury nedotažené a nedospělé. Škoda, vlastně trošku ztráta času, když po dokončení průměrného až lehce nadprůměrného díla vše na konci spadne na tlamu.
Kniha mi dala zabrat, situace v ni byly hodne absurdni ale i tak ji hodnotim kladne. Oddechova zalezitost.
Je to opravdu mile naivní knížka. Ze začátku mi přišla opravdu divně absurdní ale pak mě podmanilo to nevinné kouzlo nejrůznějších lidských příběhů tak vtipně zkreslených a zjednodušených. Ke konci to všechno schovává hezký příběh :)
Čekala jsem od knihy víc. A začátek knihy mě dost nebavil. Kniha mě zaujala až někde v půlce
Zvláštní, místy absurdní, místy vtipný příběh. Příjemná odpočinková kniha, která mě bavila. :)
Kategorie "příjemná odpočinková četba", bohužel sledu bláznivých událostí jsem se nedočkala. Je tam tajemství, to jo, je to místy dojemné a celé je to laskavé, až hanba, ale to je tak všecko. Smysl života jsem neobjevila, smysl Života ano. Tož, co víc si asi přát.
Moje první kniha od autora. Musím říct, že mi chvilku trvalo se prokousat začátkem, ale pak už mě to chytlo a byla jsem hrozně zvědavá, jak se absurdní osudy hrdinů budou vyvíjet dál :) Skvělá a zábavná kniha :)
Určitým způsobem jsem si Dana Rhodese oblíbila. Jeho smysl por humor, jeho milost, lehkost, něžnost. Jeho knížky mi přijdou lehounké jako pírka. To jediné, co příběh obtěžkává, je ta nepravděpodobnost a občas i absurdita, nad kterou se člověk musí trochu povznést. Na druhou stranu zbožňuji ty jeho postavičky, co tropí šílené věci, jako je třeba kálení do sklenic, házení kamenů do davu nebo střílení z revolveru. Spousta lidí knihu odsoudí, už teď je mi to jasné. Ale já jsem si ji oblíbila. Protože "Proč ne?"
Samozřejmě, že gumové dítě vede :D!
2015 | To je Život! |
2014 | Zlato |
2016 | Profesor sněhem zavátý |
2014 | Antropologie |
2015 | Vezmi si mě |
Opravdu jsem se snažila poctivě číst a chápat děj i přes absurdity těžkého kalibru. Musela jsem se do toho nutit, ani při gradování děje se moje nadšení nezvedlo. Jeden bod za nový námět.