Tokijské květy
Ludvík Armbruster , Aleš Palán
Ludvík Armbruster v rozhovoru s Alešem Palánem. Český jezuita Ludvík Armbruster prožil v Japonsku půl století, dokonale si osvojil jazyk, vyučoval na tamní univerzitě a navázal mnohá přátelství. Když mluví o Tokiu, říká „u nás“. Doma se ale cítí i v Česku. Díky této šíři perspektivy je rozhovor s ním něčím víc než jen ochutnávkou exotiky. Pochopitelně se umí dívat s nadhledem i na českou společnost; dovede klást otázky, které si obvykle neklademe. Jako filozof na ně neodpovídá dogmaticky, nýbrž dává podněty k hledání cesty, třeba i uprostřed protikladů. Jako katolický teolog se nebojí zamýšlet nad inspiracemi přicházejícími z východních myšlenkových proudů. Jako misionář si uvědomuje, že křesťanství stojí na konci jedné velké epochy. A jako moudrý člověk nabízí svou zkušenost a životní moudrost s noblesou, vtipem a pochopením pro jinakost druhého.... celý text
Rozhovor A. Palána s knězem, jezuitou a pedagogem prof. Armbrusterem je hutný a výživný, žádné čtení na dva večery. Leccos z filozofie a teologie, spousta zajímavostí ze života jezuitů i z japonské kultury. Prof. Armbruster je velice vzdělaný, pracovitý, schopný a moudrý člověk. Vždycky jsem ráda, když někoho takového "objevím".
Krásná kniha, o mě dosud neznámém Ludvíku Armbusterovi. Jeho pohledy na víru, na život z hlediska filozofie, teologie...prohlubují vnímání, navozují další otázky. Úžasné. Kniha je pojata jako rozhovor, kde velká část otázek se zabývá Armbrusterovým pobytem v Japonsku. Celá kniha je prodchnuta milým přístupem, nadhledem ....Krásné
Tato kniha je krásná tím, kdo je tázán a kdo se ptá. Je spíš pro lidi, kteří se zajímají o teologii, filozofii. Kniha je zajímavá historickými událostmi i zážitky. Dozvíte se zde i něco o Japonsku a hlavně o obdivuhodném, vzdělaném, pracovitém, trpělivém a citlivém člověku. Knihu jsem četla vždy před spaním. Vždy mě sklidnila a vtáhla do takové "sakrální" nálady.
Ke knize jsem se dostala celkem jako slepá k houslím, ale nelituju toho ani v nejmenším. Ti jezuiti jsou vážně moc fajn... člověk až žasne, kolik se toho dá za život stihnout a jak moudrým se dokáže stát. Skvělé na tom je, že nemlčí v koutku, ale chtějí se i otevřít ostatním a třeba být inspirací :)
Kniha voní exotikou, moudrostí, životní zkušeností a nenápadnou inteligencí.
Knihy Aleše Palána bývají zaručenou kvalitou. Už se těším na jeho novou do čtenářské výzvy :)) S Markétou Zahradníkovou z Postel, hospoda, kostel se nedá vůbec srovnávat :))
Výborný rozhovor s inteligentním a schopným člověkem.
Zajímavé na něm také je, kolik věcí je v Japonsku jinak a jak se s tím vyrovnává křesťanství.
Občas si říkám, kolik je kolem nás schopných a zajímavých lidí, kteří prožili během jediného života tolik věcí a mohou vyprávět nesčetně příběhů... Ale nemluví se moc o nich... A tento člověk je toho příkladem, opravdu klobou dolů.
Možná jen, že bych něco rozšířil, zkrátil, případně by se hodilo nějaké tématické členění. Občas mi úplně neseděly otázky, ale v zásadě jsem spokojený :-))
Knihu jsem četla před dvěmi lety. Ale dodnes mám v paměti, jak silně zacloumala některými představami a iluzemi o tom, co je to křesťanská víra. Velmi ozdravně a očistně. A i když to bolelo, díky za to!
Pozoruhodná záležitost. Tolik zajimavých příběhů, které prožil pan Armbruster by vydalo na několik životů. Nikdy bych nevěřila, že se kniha rozhovoru bude číst tak poutavě.
A jedním dechem.
V závěru rozebírá otázku - jak je možné, že je něco mimo Boha, když On je přece všechno? A pomíjí jednoduchou odpověď - není nic mimo Boha, ani stvořený svět - stejně jako sen v noci není mimo snícího... Stvořený svět je jen sen Boha....