Dobrodružství Toma Sawyera
Mark Twain (p)
Dobrodružství Toma a Hucka série
V románu nás autor zavádí do svého dětství, seznamuje nás v ní s Amerikou takovou, jaká byla před mnoha destiletími. Jejím hrdinou je Tom Sawyer, uznávaný vůdce všech klukovských her a jeho kamarádi, oddaný a věrný druh Huckleberry Finn a kamarádka Becky Thatcherová. Tom a Huck spolu prožívají příhody, o jakých jen může snít dobrodružná mysl chlapců. Jsou bezděky svědky zločinu a svým statečným vystoupením před porotou zachrání nevinně obžalovaného. Stejně obětavě a odvážně zachrání i laskavou vdovu Douglasovou před krutou mstou zločince. Utečou z domova a několik dní táboří na pustém ostrově jako piráti. Hledají poklad ve strašidelném domě a při nebezpečném dobrodružství v neprobádaných částech jeskyní odkryjí skutečný poklad v tajné skrýši lupičů...... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 1949 , VyšehradOriginální název:
The Adventures of Tom Sawyer, 1876
Útěk na osamělý ostrov byl jednoznačně náš dětský sen. Vyřezávaná dýmka, rybářský prut, kamarád průšvihář, pohoda x).
Prostě klasika. Asi každý z nás zná povedenou českou rodinnou komedii Páni Kluci podle románu od Marka Twaina.
Jedna z lepších knih, které jsou k maturitě :)
semo tamo se člověk i zasměje, ale některé ty popisné pasáže jsou až strašné, zdlouhavé, ale i přesto je kniha dobrá a poměrně čtivá :)
Zjistila jsem, že většina mých osudových mužů nese jméno Tomáš. Tom Sawyer je toho důkazem.
Nečetlo se mi to zdaleka tak dobře jako Huck Finn. Zápletka je sice zajímavá, ale je podaná tak nějak zdlouhavě.
Pěkná knížka, ale asi spíše pro ty menší čtenáře. Pro dospělé je Huckleberry Finn, Tomovo dobrodružství je pro mladší, protože narozdíl od Hucka v něm nenacházím žádný podtext. Ale to neznamená, že to není pěkná a kvalitní knížka :)
Během čtení jsem tuto knihu automaticky pasoval jako jednu ze svých nejoblíbenějších. Do téhle knihy jsem se pustil proto, že to je klasika, leč nevědom, že se jedná spíš o knihu pro starší čtenáře, než jsou děti. Což mě spíš naopak mile překvapilo. Je to takový dětský příběh pro starší protkán napětím a vším co pro děti není i co by samy nepochypily. Kvalitní příběh, člověk se u toho nejednou zasměje a většinou jej čte s úsměvem na rtech. Alespoň tak tomu bylo v mém případě. Nevím jak si na tom stojí originál, věřím že stejně kvalitně jako překlad, ba dokonce kvalitněji, nicméně překlad velice vychvaluji. Bylo to psáno tak krásným způsobem, že i tohle si získalo mou přízeň :)
Tom Sawyer je chlapec s nekonečnou fantazií, které podřizuje své hry i svá dobrodružství. Ale taky se dočteme, jaký byl život v malém městečku na začátku devatenáctého století na americkém Jihu, poznáme tehdejší zvyky, pověry i způsob myšlení.
detektivní a krimi romány pro děti 19. století americká literatura Amerika dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce
1964 | Dobrodružství Toma Sawyera |
1961 | Tajemný cizinec |
1999 | Princ a chuďas |
1965 | Dobrodružství Huckleberryho Finna |
1970 | Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna |
Kniha mého dětství - ač dívka, obdivovala jsem klukovské rošťárny - něco, co by mi doma rozhodně neprošlo.