Plavba smrti
Yrsa Sigurðardóttir
Tóra Gudmundsdóttir série
< 6. díl
Šestý případ právničky Tóry. Do přístavu v Reykjavíku vplouvá luxusní jachta a plnou rychlostí naráží do mola. Navíc je úplně liduprázdná! Co se stalo s posádkou a rodinou, která byla na palubě, když opouštěli Lisabon? Prošetřením tohoto prazvláštního případu je pověřena známá advokátka Tóra. Záhady přibývají... Šíří se zvěsti, že loď byla prokletá. Tóře se zdá, že na palubě zahlédla jedno ze zmizelých dvojčat… Co to má znamenat? A kde je Karítas, půvabná žena bývalého majitele jachty? Komu patří tělo, které moře vyplavilo o kus dál na pobřeží? Pokud se na lodi vraždilo – kdo je vrah? Yrsini čtenáři se opět dočkají neuvěřitelných zvratů a nečekaných odhalení.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , MetaforaOriginální název:
Brakið, 2011
Moje první kniha s advokátkou Tórou. A určitě není poslední. Pomalejší začátek, překvapivý konec. Něco mi sice přišlo trochu neuvěřitelné, detektivka však není literatura faktu, tak vlastně proč ne. A vůbec jsem neuhádla jak to bylo.
Nejdřív to vypadalo na Bludného Holanďana. Opuštěná luxusní jachta se zničehožnic zjeví v Reykjavíku. Nikde nikdo. A pak se vynořují mrtvá těla... Kdo je kdo, kdy a jak zmizel, co se s ním stalo? A hlavně - proč?
Plavba smrti je snad Yrsin nejspletitější román ze série s Tórou. Místy už ta spletitost byla pro mne na hraně, hlavně vysvětlení celé komplikované šarády na konci. Ale pořád je to skvělý příběh odehrávající se z velké části přímo na palubě lodi během plavby z Portugalska na Island. A i když jsem někdy musela trochu zvedat obočí (cha!), dávám plný počet a doporučuji.
U nás dosud vydané knihy Yrsy Sigurðardóttir jsem tímto dočetla a těším se na další.
Pro mě je tato kniha ze série nejlepší, ale třeba je to tím, že jsem ji četla poslední. :-D Moc se mi líbilo proplétaní a navazování obou příběhu, jednoho z pohledu vyšetřování a druhého z pohledu účastníků událostí. Málo bylo osobního příběhu Tóry, ten mě vždy bavil. A fakt už další nebude? Škoda.
Kniha, která je důstojným zakončením série s právničkou Tórou. Mně se tento případ líbil nejvíc a závěr mne rozesmutnil.
Za me nejlepší knížka snad z celé série, ten silný konec, oplakala jsem to, nechápu kam na ty nápady chodí, velice jsem si knihu užila!
Plný počet hvězdiček. Na styl psaní jsem si zvykla. Zápletka, vlastně celá kniha je tak čtivě napsaná, zápletka, hrdinové, tak nějak vše zapadlo jako dílky skládačky přesně na své místo. Těžko popsat. Doporučuji!!!!
Druha kniha od autorky, DNA byla myslim o neco lepsi. Nekdy mi to prislo trosku rozvlacne, ale bavil me Island a jako matka jsem potrebovala vedet jak to s rodinou nakonec dopadne.
Islanďan Arnaldur Indriðason si mě získal už před lety, jeho krajanka Yrsa Sigurðardóttir v poslední době. Spolu se Švédem Johanem Theorinem a Skotem Peterem Mayem tvoří můj oblíbený záhadologický čtyřlístek, jehož/jejichž ostrovní příběhy mě zatím nikdy nezklamaly. Ba naopak, jsou pro mě vždy zdrojem nejen zábavy, ale i poučení o severských krajích, nepříliš vzdálených, ale zároveň pro většinu běžných Středoevropanů nedostupných; větrných, studených, tajemných, opředených mnoha mýty a legendami.
I v šestém příběhu s advokátkou Tórou dostáváme pořádnou dávku napětí, záhad a také nakouknutí do života Islanďanů. A řešení? Pro mě naprosto nečekané.
85 % (aktuálně 188 hodnotících s průměrem 83 %)
Na mě je detektivka až moc překombinovaná, je tam nějak moc náhod najednou... Navíc mám pocit, že právnička Tóra až moc "vyšetřuje"-jako by byla komisařka a ne advokátka.
Knížku jsem ani nedočetla, příběh nemastný ,neslaný.Kdyby to třeba bylo jen o té rodině na lodi,tak by to ještě šlo, ale s tím vyšetřováním, hlavně takovým tahlým a nudným,to autorka zabila.
autorčiny knihy mne dříve bavily, dokonce jich dost mám, i tuto, ale myslím si, že to, co předvedla v této knize je už moc násilí pro násilí, děs pro děs a motiv žádný pořádný
Yrsa zase překvapila...co kniha to něco nového. o zajímavé náměty neni nouze. Určitě doporučuju knížky od téhle autorky...každopádně konec byl trošku rychlejší a překvapivej
Moje první kniha od autorky. Super strašidelné čtení.. Dle mého názoru měla kniha obrovský potencional, už po přečtení anotace mi běhal mráz po zádech. Jen mám pořad pocit, že to “rozuzlení” šlo udělat malinko lépe.
Jinak za mě úžasné mrazivé prostředí, připomínalo mi to film “Loď duchu”.
Plavba smrti je fajn kniha, avšak autorka má podľa môjho názoru výrazne lepšie knihy (zamrznuté svetlo, Posledný rituál...). Tak, ako ostatní píšu, jedná sa o knihu pozostávajúcu z dvoch dejových liniek, ktoré na konci vyvrcholia v rozuzlení záhady okolo plavby a udalostí na jachte. Na predošlých knihách sa mi páčila taká mysteriózna a tajuplná atmosféra starých domov, cintorínov a pod. Tu mi niečo chýbalo, preto dávam veeľmi slabé 4*.
Pěkný příběh, vlastně dva.
Na začátku do přístavu připluje jachta. Je prázdná, ale neměla by být.
Tóra zastupuje rodinu, která měla být na palubě - to je jedna linie.
Druhá líčí události předcházející připlutí jachty do přístavu.
Dozvíme se, co se všechno stalo, v autorčině stylu trochu zašmodrchaně.
Ale ono se to zase rozmotá :).
Jiné romány z téže řady jsem nečetl, takže nemohu porovnávat. Jako "samostatné" dílo hodnotím knihu jako solidní detektivku, která se však příliš vleče. Osud Aegirovy rodiny je velmi smutný, alespoň ty dvě malé sestry mohly dopadnout lépe. Klady u mě nakonec převážily, ale na více než poctivé tři hvězdy to není.
Island thrillery islandská literatura severská krimi islandské detektivky
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2008 | Mrazivé světlo |
Velmi napínavé od první stránky, mám ráda knihy této autorky. Právničku Tóru jsem si velmi oblíbila.