Touha

Touha
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512913/bmid_touha-bvg-512913.jpg 4 371 371

Touha série

1. díl >

Nástupem do Katmerské akademie se mi obrátil celý svět vzhůru nohama. Na téhle škole uprostřed aljašské divočiny je něco podivného, stejně jako na všech mých nových spolužácích. Připadám si tu jako obyčejná smrtelnice mezi bohy nebo příšerami. Členy znepřátelených frakcí spojuje jen nenávist ke mně. A pak je tu Jaxon Vega, upír se smrtícím tajemstvím, ke kterému mě to záhadně táhne. A já se začínám bát, že jsem se tu neocitla jen shodou nešťastných náhod. Někdo mě sem přivedl úmyslně jako návnadu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)

Crave, 2020

Book_adam_73
25.08.2023 4 z 5

Touha byla pro mě celkem příjemném překvapení. Čekal jsem nějakou povedenou parodii na twilight, jak ji někteří čtenáři popsali, ale dostal jsem mnohem víc!
Kniha se odehrává v privátní škole, kam se hlavní hrdinka dostane po smrti jejich rodičů. Bavilo mne zpracování té školy, studentské spolky a jejich hierarchii či obecné její fungování.
Samozřejmě to nemůže být YA fantasy bez stereotipního milostného trojúhelníku s tajemným mladíkem s tmavými vlasy a klukem, který je milý hned od začátku knihy, ale přesto hlavní hrdinku to táhne víc k tomu tajemným. Ale romantika byla hezky napsaná a ikdyž je klišé jak poleno, bavila mě.
Knížka se čte velmi hezky a příjemně, stránky rychle utíkají a na konci je šokující rozuzlení nehody smrti rodičů hlavní hrdinky.

Není to něco extra originálního, ale je to taková guilty pleasure knížka se kterou nejspíš nešlápmete vedle:)
Za knihu moc děkuji albatrosmedia.cz #spoluprace

Adris
06.08.2023 4 z 5

Touha je taková parodie na Stmívání, ale ne ve zlém. Je inspirovaná tím příběhem, ale je do ní přimíchán i vtip a také mnohem více mýtických bytostí. A je to víc teen. Kniha je neuvěřitelně čtivá a fakt mi sedla. Hlavní hrdinka si dělá legraci jak z okolí, tak sama ze sebe:). Během dvou týdnů svede na nové škole, plné nadpřirozených bytostí, boj o svůj život. Někdo ji chce zabít. Ale proč? A jaké tajemství skrývá její rodina?

Já knihu s klidem doporučuji dál, i když jsou v ní klišé a cukrkandlový řečičky a teen hormony :D. Moc se těším na další díl.

lilites
05.08.2023 4 z 5

Potřebovala jsem nějakou oddechovku a tak mi do ruky padla Touha. Knižní svět je rozdělen na dva tábory, jeden říká, že je kniha skvělá, druhý že je to nuda a blbost.

A já se přiznám bez okolků, mě se to líbilo!

Myslím, že letos na moc YA/NA, Fantasy literatury nemám štěstí, ale tohle se fakt povedlo i když je cíleno na mladší ročníky než jsem já. Co vám budu povídat, vrátila jsem se do dob, kdy byli upíři, čarodějnice, vlkodlaci a další pradávní tvorové strašně populární. A nelituji toho..

Kniha je protkaná romantikou od první kapitoly, ale je to tak roztomilé a kdo by si občas nechtěl přečíst příběh osudové lásky, odehrávající se za nepříznivých okolnostech.

Ta chemie mezi Grace a Jaxonem mě fakt bavila, dokonce i to jak strašně je Grace naivní, vůbec si totiž neuvědomuje, kde se ocitla a co se kolem ní děje..

Je to prý první kniha z šesti, tak doufám a myslím, že se nám příběh z Katmerské akademie ještě tolikrát zamotá, že nebudeme vědět kde nám hlava stojí a já se těším až si další knihu přečtu ( jestli u nás vyjde ) a zase se u ní pobavím, zasměji a vypnu...

Pettato
28.07.2023 4 z 5

Jestliže milujete fantasy, je tohle skvělá kniha pro vás.
I když je určena spíše pro mladší ročníky, příběh posazený v tajuplném prostředí internátní školy na Aljašce jsem si s Grace, upíry, čarodějnicemi, vlkodlaky a dalšími opravdu užila.

" V hloubi duše se od tebe neliším. Vysnila jsem si tě, přála jsem si tvou existenci..."

johi_murasova
26.07.2023 3 z 5

Máme zde další tiktok senzaci, a tentokrát je to jedno velký špatný. Při čtení této knihy jsem měla pocit, že čtu jakousi levnou slátaninu Stmívání a Odkazu nebo Upířích deníků.
Hlavní hrdinka Grace, které zemřeli rodiče přijela do školy na Aljašku, kde se setkává s tajemným, ale velice sexy (to Grace opakuje víc než dost) upírem Jaxonem, díky kterému hned vlastně zapomene, že nedávno přišla o rodiče a vlastně je všechno v pohodě, protože je s ní sexy Jaxon.
Grace je podle mě neskutečně naivní, není úplně ta nejostřejší tužka v penále a celkově mi fakt nesedla. Ze začátku jsem si myslela, že to bude fajn postava, náznaky na silnou dívčí postavu tam možná i byly, ale jakmile se objevil Jaxon, tak se z Grace stala ukňouraná puťka no prostě ne. Jaxon je typický klučičí hrdina, nic extra, nic zajímavého. Vedlejší postavy byly fajn. Nejvíc se mi ale stejně líbila poslední bonusovka, ta mě jako jediná přesvědčila dát šanci dalšímu dílu, který má mnohem lepší ohlasy (díkybohu).
Jo a nadpisy kapitol byly funny.

eliska9256
26.07.2023

(SPOILER) Tato kniha je vyloženě pro mladší čtenáře. Hlavní hrdinka dle mého názoru byla hodně nevyspělá a celkově mi vůbec nepřirostla k srdci, příběh jsem přetrpěla do půlky, hodně tam byla opakovaná jedna fráze a to bylo, že si to hlavní hrdinka raději nechá pro sebe. Byla to slátanina snad všech upířin, které kdy vyšly nebo byly natočené, děj byl nudný a naopak mě knížka docela i místy hrozně štvala. Rozumím, že to byla jakási parodie na stmívání, ale toto se tedy opravdu nepovedlo!
Tato kniha mě nezaujala a to je také důvod proč jsem jí nedočetla.

LucyEcstasy
23.07.2023

(SPOILER) Touha - Tracy Wolff

Grace nastoupí na Katmerskou akademii. Hned při prvním setkání se spolužáky dostane varování, že by si tu měla dávat pozor. A taky že jo. Prakticky celá škola, až na tři výjimky, ji nenávidí, straní se ji a ona netuší proč. Na této škole je něco podivného.

Tahle kniha mne zaujala na Merendě Albatros Media a slibovala příběh pro fanoušky Stmívání. I obálka je dosti podobná knižní verzi této série. Jelikož se mi Stmívání líbilo, tak mne kniha nesměla minout. Potom se začaly objevovat pozitivní recenze a já se těšila čím dál více.

Knihu jsem rozečetla v rámci společného čtení. Děkuji všem za účast.

Já první polovinu knihy trpěla nudou. Vleklý příběh, který by se dal podstatně zkrátit a přihodit trochu nějaké akce, nějakou událost, cokoli. Když jsem se teda prokousala touto částí, tak už děj začínal mít spád a já věřila, že si kniha napraví nepodařený start. Zčásti se tak stalo. Až na konec, kdy jsem měla pocit, že autorka už neví, co vymyslet, tak tam narvala všechno, co ji přišlo na mysl. Konec byl velice vtipný, víc nemohu prozradit. Ani bonusová kapitola mě nepřesvědčila na čtení dalšího dílu. Nikdy ale neříkej nikdy. Protože když bych chtěla vypnout a nepřemýšlet, tak se tahle série bude hodit.

Stejně jako ve Stmívání tu máme naivní až hloupoučkou slečnu. Grace například omluví svého kámoše za to, že se ji snažil zabít. Proč? Protože to přeci v její situaci musel udělat. Nebo aby pomohla své životní lásce, kterou zná několik týdnů, tak si nechá vycucat okolo dvou litrů a mávne nad tím rukou. A tak dále. Ne, fakt mi nesedla.

Jaxon je zase typický egoistický Edward, který se ihned zamiluje, ale musí samozřejmě zůstat tvrďákem před celou školou. Jeho jsem měla radši, protože dokázal být lidský a některé věci od něj byly roztomilé. Dojde u něj k výrazné změně a ve finále si ho oblíbíte.

No a pak tam je zástupce Jacoba a sestřenice naší Grace, kteří ale bohužel nedostali tolik prostoru. Jo a upíří psychopatka.

Celkově kniha mohla být dobrá. Bohužel nejvíce se povedla myšlenka draků, upírů, vlků a čarodějnic. A graficky obálka. Na obálce je jinak vidět každý otisk prstu, šmouha apod., což mi taky vadilo. Toť vše.

Janiss_89
22.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Upíři, draci, vlkodlaci a další sebranka. Aneb každou kapitolu jsem čekala jaká další "potvora" se objevi. Cely motiv knihy se mi líbil. Jen to na mě mělo pomalý rozjezd. Dost mě štvalo, že trvalo tak dlouho než jsme se s Grace přesně dozvěděli vo co go na té škole. Mno a kdo by si nezamiloval Jaxona tajemného upírského prince.

books.monca
21.07.2023 3 z 5

Moje recenze:
Po všech recenzích, které jsem na ni četla, jsem měla velmi vysoká očekávání. Kniha se mi líbila, i když měla své chyby. Ale má očekávání bohužel nesplnila.

Hlavní hrdinka nastoupí do Katmerské akademie a obrátí se jí celý svět vzhůru nohama. Na téhle škole, uprostřed aljašské divočiny, je něco podivného, stejně, jako na všech jejích studentech.

Kniha mi přišla jako hrozné klišé. Dost mi to připomínalo Stmívání, ale alespoň s chytřejší hlavní hrdinkou a lepším hlavním hrdinou.
Romantická linka byla za mě dost uspěchaná, ale řekla bych, že ta tuto knihu částečně zachránila, protože mě nakonec romantická linka bavila.
Konec byl otevřený a napínavý. Naštěstí na podzim vychází druhý díl.

Četli jste Stmívání a líbilo se Vám? Pokud máte rádi Stmívání nebo klišé upírskou romantiku, toto je něco pro Vás.

Za knihu děkuji @albatrosmedia #spoluprace

maruschka
19.07.2023 3 z 5

Na tohle už jsem stará. Jako fanynka Twilight bych některé věci dokázala ocenit, ale obecně mi prostě moc nesedí ty extrémně uvzdychané hrdinky. A strašně nevyužitý potenciál (draků jsme si fakt moc neužili).

Paja.92
18.07.2023 3 z 5

Obvykle jsou young adult knihy psané tak, že se na ně dokáže naladit i třicátník ale tady mi přišlo, že je kniha doopravdy určena pro svoji věkovou skupinu cca 16-17 let.
***
Přiznám se, že do půlky knihy jsem byla mírně vyděšená.
Mohl za to styl psaní, který byl sice čtivý, ale z každé další stránky jsem cítila, že to není má věková kategorie. Zejména, když přišlo na vtipy a psaní SMS zpráv.

Naštěstí druhá půlka knihy vynahradila tu první a posledních několik stránek bylo natolik strhujících, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout.
Slyšela jsem, že ten první díl je nejslabší tak uvidíme, co přinese pokračování.

Tahle kniha je guilty pleasure v pravém slova smyslu.

@knihozroutka_eleanorcorvin

MamaKnihomolka
17.07.2023 3 z 5

No... Jak začít... Grace, Grace, Grace... Postava tak naivní a dětinská, u které mi přišlo, že má snad vše naopak. Protože to, že ji někdo utvrdí v tom, že tu mají obrovský problém, když má na krku dvě kulaté ranky po kousnutí, ji náplní klidem, je fakt zvláštní reakce... A pak přicházeli další a další situace a reakce Grace, které člověka prostě zarazí. Celkově mi nějak přišlo, že Grace není zrovna nejostřejší tužka v penále.
Celou dobu čtení jsem si několikrát pokládala otázku: Proč autorka vytvořila Grace tak naivní až tupou? Proč prostě nemohla říct: "Jsou tu upíři, draci a čarodějnice? Hustýýý!"
Takže jsem občas koulela očima, smála se, culila, vrtěla hlavou a funěla.

Flint mě bavil. Stejně jako Jacob ve Stmívání. Neberte to jako, že Stmívání a Touhu srovnávám, jen ti upíři jsou zkrátka až moc vážní, chybí jim smysl pro humor a úsměvy :).
Tím se dostávám k Jaxonovi. Uhranutá jsem z neho nebyla. Přišlo mi, že sám občas neví co chce, ale jeho minulost a starosti mě zajímali. Co jsem uvítala, byly na konci asi tři kapitoly z jeho pohledu a trochu jsem pochopila jak co myslel a cítil.

Ironické až sarkastické názvy kapitol pobavily.
Bohužel se mi nedařilo vcítit se do jakékoli postavy. Akční scény ne, že by nebyly nezáživné, ale nedařilo se mi je správně prožít.
Neřekla bych, že jsem na knihu stará, ale mladší ročníky si ji určitě užijí více.

Co se týče příběhu, tak bych to uzavřela tak, že je to taková seznamovačka s hlavními postavami a problémem, který nastal. Je to první díl ze šesti, takže to beru jako takový úvodní díl série. A doufám,že další díly budou lepší a autorka ukáže, co v ní je.

pajinkad
13.07.2023 2 z 5

Bohužel se nezařadím k fanouškům této knihy. Kniha je psána velmi naivně, postavy jsou nudné. Hlavní hrdinka mi přijde naivní a trochu pitomá. Romantická zápletka mi bohužel přijde dost povrchní. Druhý díl už si kupovat nebudu.

__Vev__
12.07.2023 5 z 5

Mně se to líbilo. A hodně. A vůbec jsem to nečekala. Já jsem si myslela, že to bude totální bullshit. A ono to bylo fakt skvělý!
Čas tam pravděpodobně běžel jinak, než je běžné, protože mi přišlo, že se po týdnu Grace s Jaxonem nejvíc milují, ale čert to sežer.
Nápad? Skvostný. Draci, upíři a vlci v jedné knížce? To chceš číst!
Romantická linka? Parádní!
Postavy? Skvělé!
Je to takové guilty pleasure. A miluju to! Hodně se ale obávám, že další knížky v sérii budou hodně ztrácet na kvalitě. Stává se to totiž častěji, než by se nám líbilo.

Princezna22
10.07.2023 2 z 5

Co to sakra bylo. Ze začátku se mi knížka líbila, ale pak se to začalo tak šíleně podobat stmívání, že sem málem knihu zavřela.. Copak neumí někdo vymyslet něco jiného než jen kopírovat díla ostatních. A přidat tam jen tak na oko jiné postavy no potěž a slatanina je na světě.. Jako nejspíše zůstanu u svého milovaného Stmívání.. Asi kdybych byla mladší a neznala dřívější sagu tak bych tuhle knihu i milovala, ale tohle dám někam do kouta knihovny a nebo pošlu dál.. Ne tohle opravdu ne...

ivetdos
06.07.2023 3 z 5

Jsem z této knihy docela zmatená. Je v mnoha situacích podobná Stmívání (ehm ta obálka?) - ani se tím nijak netají - a přece je jiná. Řekla bych taková light verze pro hoodně mladé. Já bych ale asi ani ve 12 nebyla úplně spokojená.

Měla jsem problém hned s několika věcmi, počínaje dynamikou děje, vztahů a rozhodně taky s jednoduchostí hlavní hrdinky (jak trefně pojmenovala @katasokolov - nebyla nejostřejší tužkou v penále). Opravdu ji tolik věcí nedocházelo? Bylo tu tolik situací u kterých jsem protáčela oči a klepala si na čelo, nedotažené a často si protiřečící charaktery. No stejně jsem tu skoro 500 stránkovou bichli zhltla, protože lehkost vyprávění a čtivost se ji nedá upřít, stejně jako hmatatelná chemie mezi hlavními hrdiny. Taky pár stran bych ubrala, ale do dalších dílů se hrnout nebudu. Asi jsem z toho vyrostla a zůstanu si u svého Stmívání, které za mě bylo propracovanější a chytřejší :-)

Určitě nelituji, že jsem si knihu přečetla, skvěle jsem si u ni odpočinula, měla mou plnou pozornost, jen od ní nečekejte nic extra. Jsou tu mnohem lepší fantasy romány, které stojí za přečtení.

ydnac
06.07.2023 5 z 5

NA TÉTO ŠKOLE NENÍ V BEZPEČÍ !!!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Stojí s rozpaženýma rukama nade mnou a špičkou nože mi míří přímo na střed těla.
Takže řezat se nebude.
Bude se bodat.
Úžasné.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Grace přišla o rodiče a ujal se jí strýc, který je ředitelem školy na Aljašce.
Místní studenti jsou však trošku jiní.
Grace je na této škole rarita.
Je člověk...

Stmívání nic nenahradí :-), ale jiné příběhy budou přibývat a já jsem ráda :-), protože jsem chtěla další upířinu.
Začátek JE podobný a celkem dlouho trvá, než Grace dojde k tomu velkému odhalení (všichni od začátku víme, že Jaxon je upír :-)), ale líbilo se mi, že se nevyšilovalo, přestože Grace je puberťačka, a tesáky rozhodně nejsou problém :-).
No co bych povídala :-), mě si krom Grace a Jaxona získali i Flint, Macy, Mekhi.
Najednou jsem knihu nemohla odložit a konec super!!!

JO
VRACÍM SE K UPÍRŮM :-).

lapetitedeny
03.07.2023 3 z 5

Při čtení Touhy jsem měla místy pocit, jako bych v rukou držela kombinaci Twilight ságy, Upířích deníků a Odkazu. Najdeme tu totiž soukromou střední školu pro nadpřirozené bytosti (Odkaz), hlavní hrdinku, které zemřeli oba rodiče (Upíří deníky) a samozřejmě i záhadného a nesmírně přitažlivého upíra, který je odhodlaný se od naší hrdinky držet dál, ale moc mu to nejde (Twilight sága). Zdá se, že místo toho, aby se autorka snažila od těchto příběhů co možná nejvíce odlišit, rozhodla se z každého vzít to nejlepší, přidat něco navíc a výsledkem je právě Touha.

Celý příběh sledujeme očima Grace. V jejím charakteru byla znát snaha vytvořit silnou hlavní hrdinku, která bude o svém osudu rozhodovat sama místo toho, aby neustále čekala na záchranu. Bohužel se to ale úplně nepovedlo, protože kdykoliv se na scéně objevil Jaxon, Grace se proměnila v plochou postavu, která nedokázala myslet skoro na nic kromě toho, jak moc ji přitahuje což je velká škoda, protože potenciál tu byl. Nezbývá proto než doufat, že v dalších dílech to s ní bude o něco lepší.

Samotný Jaxon je úplně typický young adult hrdina. Na první pohled nepřístupný bad boy, uvnitř zmučený kluk, který se jen snaží udělat to, co považuje za nejlepší. Vyvolený přesvědčený o tom, že musí obětovat vlastní štěstí, aby ochránil ostatní. A samozřejmě je nesmírně sexy na to vás Grace nenechá ani chviličku zapomenout, protože to opakuje zhruba každých pár stran. Klišé? Rozhodně, ale nejde mu upřít funkčnost, neboť cílová skupina bude Jaxona s největší pravděpodobností zbožňovat.

Vztah Grace a Jaxona ve výsledku představuje největší problém celé knihy, protože je založený na neustále omílané nepochopitelné, ale velmi silné přitažlivosti. Jsou případy, kdy mi insta-love nevadí, tady ale byla vyhnaná až do extrémů. Hlavní hrdinové se během pouhých pár dnů nesmyslně rychle přesouvají od vzájemné nenávisti k hluboké lásce bez toho, aby se skutečně poznali. V závěru se sice objevuje určitá snaha o zdůvodnění, ale ani to nedokázalo situaci zachránit. Stačilo by přitom, aby Grace a Jaxon alespoň trochu zvolnili tempo a hned by romantická linka působila mnohem lépe.

Titulu nicméně nelze upřít čtivost a v pozdějších částech i rychlé tempo. V příběhu nechybí intriky a napětí a díky tomu, že se toho stihne stát poměrně hodně, je pravděpodobné, že se knize podaří vás alespoň v něčem překvapit.

První část knihy se navíc nese i v duchu netrpělivého očekávání na chvíli, když autorka konečně začne odhalovat detaily o tom, jak v jejím světě nadpřirozené bytosti fungují. Její svět má potenciál a v mnoha ohledech byl velmi zajímavý, třeba i co se týče pojetí upírství a dalších nadpřirozených bytostí. Bohužel ho ale v prvním díle nakonec stačíme poznat spíš jen zběžně a mnoho otázek zůstane nezodpovězených dá se ale předpokládat, že na ně přijde čas v dalších dílech.

Touha má sice spoustu chyb, ale přesto dokáže být až neuvěřitelně čtivá a zábavná. Bude perfektní především pro méně náročné čtenáře, kteří se těší hlavně na romantickou linku plnou překážek a napětí. Pokud milujete třeba zmiňovanou Twillight ságu nebo Upíří deníky, rozhodně si přijdete na své. Je to trochu kýčovité a ohrané, popularita série ale jasně vypovídá o tom, že čtenáři si tento typ příběhů stále užívají a to je nakonec to nejdůležitější.
----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.

Local_Bunny
27.06.2023 3 z 5

3.5*
Touha by se mi určitě líbila, kdybych ji četla třeba patnáct let zpátky. Více, než ke Stmívání, bych knihu přirovnala k Upířím deníkům. Za mě mohla autorka ubrat pár stránek, což by kvalitu knihy možná víc vyšperkovalo.
Co se týče hlavní hrdinky, nebyla mi vůbec sympatická, což je vždy průšvih. Grace je prostě typická Mary Sue, která je obyčejná, ale zároveň naprosto nepostradatelná a zároveň je asi Terminátor, jelikož to, co ta holka přežila Daleko více mě bavily vedlejší postavy a co bylo pro mě nejlepší, pak ten svět. Toho jsme ovšem dostali naprosté minimum, autorka vůbec nevyužila potenciál, což mě mrzí. Každopádně i to málo mě potěšilo. Upíři mají svá vlastní pravidla, což mě hrozně baví, jak si to každý vymyslí k obrazu svému. Chválím i za použití slova měniči, namísto vlkodlaků. Chápu, že Grace asi neměla hned vědět, že se ocitla mezi kouzelnými bytostmi, ale oni se všichni chovali tak obyčejně, což byla velká škoda.
Zápletka mě mile překvapila, jelikož jsem si stále říkala, co tedy bude a kdo za tím stojí. Tři kapitoly z pohledu Jaxona byly fajn, jelikož čtenář díky tomu dostal pár odpovědi, které v příběhu nezazněly, ale i tak zůstal prostor na spoustu dalších. Jsem zvědavá, co má autorka vymyšlené do dalších dílů, do kterých se stejně pustím, jelikož upíři jsou moje guilty pleasure
za knihu v rámci #spoluprace děkuji @albatrosmedia

jitka_dankova
25.06.2023 5 z 5

První díl zase krapet jiné teenagerovské upíří ságy. Věděla jsem, že jdu číst naivní a velmi dramaticky pojatou a srdceryvnou young adult romanci v moderním "urban" fantasy světě. Nevěděla jsem ale, že se mi styl psaní autorky taaak zalíbí. Opravdu, to, jak jsou poskládané kapitoly, s jakým nadhledem autorka komentuje dění a jak bravurně zachytila naivitu a natvrdlost hlavní hrdinky - to mi opravdu sedlo. Bravo, skvěle napsaná knížka pro puberťáky. Ano, právě pro mladé dívky v pubertě je takhle knížka určená a vše tomu odpovídá - srdceryvný příběh, rozpolcený hrdina i hrdinka, v hlavní roli vztahy, ať už rodinné, přátelství, ale hlavně první pořádná láska a vše co k tomu patří. Do toho snaha co nejvíc zapadnout ve škole, kde to jaksi nepůjde, a poprat se s podivnými nadpřirozenými záležitostmi od osudových spojení až po vyvolené apod. No, prostě vynikající knížka pro mladé dívky, která si lehce utahuje ze Stmívání a ve které najdete ještě naivnější a střelenější hrdinku, než jste potkali právě ve zmiňovaném Stmívání. Jestli má kniha co nabídnout i starším ročníkům, to je otázkou. Já cílovkou už dávno nejsem, ale parádně jsem si to užila, zvládla jsem i ten přelomový konec a s napětím očekávám další díl.