Toulky minulostí světa 2
Zdeněk Volný
Toulky minulostí světa série
Zlatá éra dějin: starověké Řecko. Druhý díl toulek minulostí světa je věnovaný dějinám starověkého Řecka. Editor Zdeněk Volný.
Strašně nepřehledně napsané, informace jsem si musela ověřit a urovnat z jiných zdrojů. Bohužel z tohoto důvodu spíše zklamání ..a to jsem si koupila všech 10 dílů. Uvidíme.
Zatím se neodvažuji tento počin hodnotit. Chvílemi mám pocit, že si na tom vylámu zuby. Mimo ta matoucí jména Hipparchos, Hippias, Hippokrates apod. /za což autor nemůže/ se mi zdá, že je to jaksi zkratkovitě místy kostrbatě napsané a činí mi tak chvílemi značné potíže pochopit, co že mi to vlastně autor sděluje. Nicméně jako celek /tento díl/ mi i nějaké ty záležitostí a pojmy objasňuje a rozhodně obohacuje o znalosti z dob dávnověkých...
1985 | Hledání budoucího času |
1989 | Oko Chiméry |
1995 | Dračí dny |
1999 | Toulky minulostí světa 1 |
1996 | Vesmír je lotosový květ |
V tomto díle se Toulky zaměřují především na starověké Řecko, které postihuje po vzestupu pád, a tak Řekové začínají opět znovu. Kapitola Kouzlo mýtů mě zcela pohltila. Už jako dítě jsem milovala Starořecké báje a pověsti, řeckou mytologii. Četba o Diovi - záletníkovi, který měl nemanželských dětí podstatně víc jak manželských, mě pobavila. Oceňuji Řeky, kteří přišli s dlouhou řadou podnětných myšlenek pro další vývoj civilizace. Jejich nejpodstatnějším civilizačním přínosem trvale zůstávají jimi zformulované ideály individuální svobody a rovnosti. Řekové byli také úžasní tím, že se starali nejen o své tělo, ale také o duši. Jejich cílem byla nejen odvaha a síla, ale také i bystrost, spravedlivost, čest, takže "kalokaghatia "- harmonický rozvoj osobnosti. Druhý díl toulek byl velice čtivý a zaujal mě.