Rowana
Anne McCaffrey
Tower and the Hive série
1. díl
V závěru dvacátého století nastal během zkoumání vesmíru důležitý průlom v dokazování a zaznamenávání mimosmyslového vnímání neboli takzvaných paranormálních schopností, o kterých se dlouho tvrdilo, že jde o podvod. Když později mladý Peter Reidinger provedl svoji ukázku ovládání strojů pomocí mysli, kdy telekinezí dotlačil lehkou kosmickou loď z oběžné dráhy na Mars, svítalo nové éře, ve které lidé, místo aby se parapsychologickým talentům vyhýbali, začali je oslavovat, obdivovat a přestali se jich bát. Talenti se v každém případě stali nezbytnými pro cestu z přelidněné a na přírodní zdroje chudé planety Země. Kvůli mezihvězdným letům byly pro talenty vybudovány speciální stanice – přizpůsobená obydlí na Zemském Měsíci, na Marsově Deimu a na Jupiterově Callisto. Z těchto stanic byly kineticky startovány velké průzkumné lodě, které kolonizovaly devět hvězd s planetami typu G, vhodnými pro lidskou rasu. Potřeba talentů se stala chronickou, vysoce převyšovala nabídku. Trénink pár nadějných osob byl svízelný a odměna nebyla vždy dostatečná. Proto talenti svou vzácností zaujímali výjimečné místo… Již v dětství byla Rowana jedním z nejsilnějších talentů, kteří se kdy narodili. O mnoho let později se stala hlavní, obdařenou dostatečnou silou, aby jí umožňovala dosáhnout až ke vzdáleným hvězdám. Ale bez rodiny, přátel a lásky ani největší síly Rowaně nestačí, aby byla šťastná. Jistého dne došla telepatická zpráva ze vzdáleného světa, který stál tváří v tvář hrozbě ze strany neznámých bytostí. Ten, kdo tuto zprávu poslal, byl neznámý telepatický talent Jeff Raven. A tak má nyní Rowana blízko k lásce i – nebezpečí…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1997 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Rowan, 1990
Super knížka pro pubertální dívčiny. Jinak...
Musím přiznat, že jediná zajímavá věc na celé knize je vykreslení světa, ovládaného spíše metafyzikou než fyzikou jako je u nás.
Jinak první půlka je nepříliš zajímavě napsaná červená knihovna, druhá zase útrapy těhotenství a rodičovství. Ani jedno mě nijak zvlášť nezajímá.
Příběh i charaktery jsou velmi ploché a neosobní. Děj se táhne odnikud nikam jako kafemlejnek, nikde žádné zvraty, gradace, prostě nic. Přečíst se to nějak dalo, ale nedivím se, že žádné nakladatelství už nevydalo pokračování. Já bych si ho tedy nekoupil.
Kniha se mi dostala do rukou naprostou náhodou. Když jsem zkupovala hromadně autorčinu zřejmě nejznámější sérii drakenů, tak jsem si ji přihodila jako bonus, že se v té hromadě ztratí. Neztratila. Musím konstatovat, že koupě jsem nikdy nelitovala a v mnoha ohledech mne tato kniha nadchla více, než vlastní drakeni. Příběh je to originální a rychle utíká.
Někdo by mohl argumentovat, že charaktery jsou poněkud plošší a děj je snadno předvídatelný - ano, máte pravdu - stejně jako je tomu ve většině sci-fi/fantasy pohádek.
Na předvídatelnost je ale jednoduchý lék - stačí se zakousnout do příběhu a nechat se nést. U této knihy mi to ani nedalo tolik práce a ráda se k ní vracím i po letech. A co se týká osobností hlavních hrdinů, nu, náladová Rowana mi přirostla k srdci a nic už se na tom asi nikdy nezmění.
Jelikož ale tento kousek považuji za jeden z originálních, nemohu jinak, musím přehlédnout menší nedostatky, které bych jiným autorům, kteří se tímto nápadem inspirovali, rozhodně neodpustila, a dát hodnocení vysoké.
Lituji jediné věci. Tato kniha je první ze série "Tower and the Hive" (alias "The Rowan") a další se zřejmě ani po tolika letech u nás vydat nikdo nechystá. Člověk neznalý angličtiny budiž uchlácholen tvrzením, že tento první díl je ze série nejsilnější, ostatní nechť posoudí sami.
Rowana je další z knižních sérií, které se v Česku dočkaly pouze prvního dílu. Ovšem v tomto případě, nechuť nakladatelů pokračovat ve vydávání dalších knih, tak trochu chápu. Příběh lidí, nadaných parapsychologickými schopnostmi, jejichž užitím ovládají mezihvězdnou dopravu ve Federaci devíti obydlených planet, rozhodně není pro každého. Autorka přistoupila k námětu z ryze ženského pohledu a vtiskla mu tak punc zamilované romantické rapsódie, kde určujícím faktorem je vztah dvou hlavních postav, Rowany a Jeffa Ravena. Někde v pozadí je také dramatický konflikt, ale jeho důležitost a vyznění je natolik potlačeno, že působí spíš jako vedlejší produkt odpadního hospodářství. Kniha se díky tomu neukotveně potácí a hledá sebe sama v mantinelech, které spoustu čtenářů ani nezaujmou, natož aby je nadchly.