Tracyho tiger
William Saroyan
Nový preklad, niekoľko desiatok skvelých plnofarebných ilustrácií, rozkladací osemstranový oltár, citlivé grafické spracovanie. Ilustrácie prihlásené na BIB 2009 a Bologna 2010. Nad tým všetkým jeden z najlepších textov svetovej literatúry. Nové vydanie americkej kultovej novely znovu pripomína pôvabný príbeh Tracyho, ku ktorému se jedného dňa pripojí ako jeho stály spoločník tiger. Na toho Tracy už od detstva čaká, aby v ňom prebudil lásku k Laure a naučil ho ďalším dôležitým veciam, ktoré potrebuje ku svojej premene na muža.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2009 , Artforum (SK)Originální název:
Tracy's Tiger, 1952
Každý má svého tygra a tahle knížka nám to připomene. A záleží jen na nás samotných, jak se ke svému tygrovi zachováme a co z něj nakonec bude. Tracyho tygr je láska, váš tygr může být cokoliv.
Velký Malý princ :-) Sice jsem od knihy očekávala trošku víc, na základě zdejších ovací... Ale i tak nelituju, že jsem to přečetla, těch 100 stránek zvládne každý za pár hodin u šálku čaje. A i se zasmějete.
Velice zajímavá kniha. Kdo má rád Malého prince tak se mu určitě bude líbit i Tracyho tygr.
Mám z té knihy poněkud zvláštní pocit. Připadám si, že mi kniha měla přinést něco důležitého, něco, co bych si měla uvědomit, ale nejde mi to. Příběh pojednává zejména o lásce a o tom, že každý máme svého tygra, ale málo kdo si to uvědomí. Možná to mi ta kniha chtěla, říci, že mám svého tygra? Ale co je ten tygr? To je to, co jsem stále nepochopila... Možná v celém příběhu hledám až příliš, protože byla tak jednoduše a svižně napsaná, až mě to občas zaráželo. V každém případě je to četba sotva na hodinku, při čtení je nutno soustředění, protože jinak se lehce ztratíte v ději. Nejvíce mě bavila část, která se odehrávala na psychiatrii s Laurou.
O něco později...
Díky MariiAnněSarah, která byla tak hodná a po přečtení výše psaného komentáře mi zaslala odkaz na doslov od Martina Hilského http://home.tiscali.cz/~cz855918/literatura/Saroyan/autor.htm , jsem konečně celou myšlenku knihy pochopila.
Každý z nás má něco jako tygra - v podstatě cokoliv, co zplodí jeho fantazie a díky čemu žije a lépe překonává starosti. Něco jako dětská naivita, která někdy zmůže více, než dospělý rozumbrada. Lidé se jí ale postupem času zbaví a považují ty, kteří to neudělali a jsou díky tomu o něco málo šťastnější za blázny.
Napsáno s naprostou lehkostí a přehledem. Svěží, vtipné, příjemné, velmi pozitivní. Určitě se k této knize budu vracet. Uajíí.
Kniha pro všechny, kteří jsou mladí bez ohledu na počet let. Doporučuji nejen přečíst, ale i zařadit do své knihovny a vracet se k ní vždy, když máte bolavou duši.
Krásná knížka, skvěle napsaná, optimisticky naladěná, knížka která člověka pohladí po duši. V budoucnu si budu chtít určitě přečíst další Saroyanova díla.
Líbezná knížka a jedna z mých srdcových knih, která mě bude doprovázet celý život. Láska a bláznovství jsou možná právě tím receptem na životní štěstí. Saroyan je výtečný spisovatel s jedinečným uměním vystihnout krásu života. Jeho knížky mě vždy pohladí po duši.
Zvláštní příběh. Člověk chvíli neví jak ho správně uchopit a když už si myslí, že to má, tam mu to unikne. Takový pocit jsem z toho měla. Stojí to za přečtení, ale nejspíš nad tím budete přemýšlet ještě pěknou chvíli po dočtení.
Knížka mě učarovala již podruhé. Kdysi dávno jsem ji četla a byla jsem z ní nadšená.Teď se mi dostala po mnoha letech znovu do rukou a nezklamala. Knížku jsem přečetla za chvilku a zjistila jsem, že se vlastně těším, že si ji přečtu ještě jednou v klidu a pěkně si ji vychutnám. Doufám jenom, že můj tygr ještě není úplně utahanej:-)
Hmm... co k tomu říct. Líbí se mi přirovnání "kniha provoněná kávou" - měla jsem z ní stejný dojem a s šálkem kávy jsem ji taky četla. A čtení to bylo příjemné, rychlé, s jednoduchým poselstvím a milým dozvukem.
Moc pěkná knížka, která se musí číst do posledního řádku pro úplné pochopení... Na začátek tak jednoduchá a oddechová a nakonec ve vás zanechá velkou stopu.. určitě si jí někdy přečtu znovu..
Tuhle knížku jsem četla mnohokrát. Je mi strašně blízká. Prostě jsem se v ní našla. Občas jsem tak trochu Tracy....
Zvláštně krásná kniha, četla jsem ji v období dospívání a zanechala ve mně mnoho. Stěží se to dá popsat, to se musí přečíst.
Eyeej! Mám ráda Salvádora Dalího, Salvádor Dalí je surrealismus. Mám ráda surrealismus. Tracyho tygr je surrealistické veledílo, proto zkrátka není divu, že se stalo jedním z mých nejmilejších veleděl vůbec.
Konečne som si prečítala Tracyho tigra, knihu, ktorá ma poslednou dobou "prenasledovala" a veľmi veľa som o nej počula. Vzhľadom k nízkemu počtu strán nie je čítanie tejto knihy časovo náročné. Vzhľadom k obsahu je jej posolstvo nekonečné a hlboké. A verte, že po prečítaní budete nad tigrom vlastným, či cudzím, uvažovať ešte veľmi dlho.
Část díla
1980 | Tracyho tygr |
1981 | Léto na krásném bílém koni |
1998 | Tati, tobě přeskočilo |
1958 | Odvážný mladý muž na létající hrazdě |
1998 | Mami, mám tě ráda |
Poprvé jsem četla na střední jako povinnou četbu, po přečtení jsem nechápala nic a odložila s pocity: "to má být jako co...proč je to tak slavné..."
Po letech jsem se náhodně ke knize dostala znovu a výsledek? Stačilo pár stránek a "uáááááíííí..." je to tam, najednou je vše jasné...asi jsem ke knize potřebovala dospět a nabrat pár životních zkušeností. Bez tygra člověk jen živoří...