Léto na krásném bílém koni přehled
William Saroyan
Kniha je souborem povídek vypovídajících o autorově dětství a dospívání. Velmi vtipně jsou zde podány příhody ze školy (První den ve škole), s kamarády (Léto na krásném bílém koni) i dospělými (Rozhovor s otcem). Jsou zde vylíčeny problémy dětství dětskýma očima a problémy dospívání očima dospívajícího mladého muže. Věc, která se dospělému zdá banální, je zde pro šestiletého kluka neřešitelným problémem a naopak. Je to zajímavé srovnání životů různých lidí a generací. Ilustroval Jiří Vančura.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1981 , PráceOriginální název:
My name is Aram - Little Children - Dear Baby, 1978
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Léto na krásném bílém koni. Přihlašte se a napište ho.
Druhý kontakt s tvorbou autora má za následok ešte väčšie pohltenie jeho obrazmi, hoci veľa z poviedok už mi pred zrakom fantázie defilovala. Nič to nemení na tom, že čaro ponúkaných obrázkov, vôní a zvukov dokáže pohltiť podobne ako u neznámych kúskov. Nasli by sa tu aj slabšie kúsky, no posledné 2 poviedky má absolútne pohltili, čistá esencia krásy. Myslím, že sa chcem ponoriť do autorovho sveta hlbšie. Už teraz ho v osobnom rebríčku dávam na roveň Jacka Kerouaca.
Kedysi môj prvý Saroyan. Ešte na gympli. Rozžiaril moju tínejdž dušu a nasmeroval moje literárne oko novým smerom. Nejde o veľký mocný intelektuálny zážitok. Je to ako keď vás niekto počas hnusne upršaného uzimeného dňa chytí za ruku, priloží si ju k lícu a usmeje sa na vás. A žmurkne ;))
Kniha Léto na krásném bílém koni v seznamech
v Mé knihovně | 128x |
Část díla
Běh na padesát yardů
1940
Celej sjet a nebe k tomu
Cesta do Hanfordu
1981 | Léto na krásném bílém koni |
1998 | Tati, tobě přeskočilo |
1958 | Odvážný mladý muž na létající hrazdě |
1998 | Mami, mám tě ráda |
Soubor povídek, v němž ožívá dnes už zmizely svět dětství a dospívání tohoto americko-armenskeho autora.