Tradiční zahrádka - Z bohaté pokladnice rad našich předků
Inga-Maria Richberg
Na základě mnohaletých zkušeností autorka ukazuje, jak naši předkové uměli úspěšně zahradničit, a přináší množství nejrůznějších prověřených poznatků a tipů, které lze využít i v současné užitkové a okrasné zahradě. Poradí, jak chápat vlivy Měsíce a planet, zohlednit počasí a porozumět potřebám rostlin. Ukáže také moudrost ukrytou v lidových pořekadlech a pranostikách a jak ji využít v každodenní práci na zahradě. - Jak vytvořit speciální komposty: hlinitý, lesní, ze smrkového jehličí, z rajčat... - K čemu se používají mrtvé ryby - Co dokáže mléko, kávová sedlina, čaj nebo starý tuk - Jaké předplodiny jsou nejvhodnější - Které rostliny si na záhonku navzájem prospívají... celý text
Literatura naučná Zahrada
Vydáno: 2010 , Knižní klubOriginální název:
Altes Gärtnerwissen
Kniha je zdrojem užitečných rad a informací pro zahrádkáře, kteří se podobně jako já věnují svému koníčku s pokorou a láskou k přírodě. Proto využívají tradičních postupů z dob, kdy ještě chemické prostředky proti škodlivému hmyzu byly věcí neznámou a hnojilo se výlučně mrvou nebo kompostem. Není to žádné zpátečnictví- pouze snaha zachovat půdu zdravou a úrodnou pro další generace. Zahradničení v souladu s přírodou se pro mne stalo součástí životní filozofie.
Tahle knížka mě nadchla! Čtivá, zajímavá, není to pořád jen to tom samém, např. jak je důležité mít na zahradě kompost, ale hlavně o tom, jaký všelijaký ten kompost může být, jak různě ho použít, co naši předkové dělávali na jeho vylepšení, co autorce funguje a co už třeba tolik ne (většinu vyčtených a získaných rad autorka sama vyzkoušela a zkušenosti v knize bohatě sdílí), vše je napsáno jednoduše, bez zbytečného okecávání, není to jen soupis získaných vědomostí, ale je v tom i velká dávka autorky samotné.
PS: samozřejmě to není jen o kompostu :-), ale o mnoha aspektech, se kterými se člověk-zahradník při své práci setká.
zahrady, zahrádky rady, tipy, nápady zahrádkářství, zahradničení
2010 | Tradiční zahrádka - Z bohaté pokladnice rad našich předků |
2024 | Zahradnická moudrost předků: Bohaté zkušenosti dávných dob |
Kniha nám zahrádkářům dává informace, co všechno je třeba, abychom si zajistili zdravý růst rostlin. Nejedná se pouze o speciální komposty, ale také o hnojiva z domácích zdrojů, jakou prevenci zvolit proti škůdcům, které rostliny volit v zahradě k společnému růstu, tak, aby byly v symbióze, zahradničení podle měsíce a spousty dalších informací. Knížka se mi moc líbí a má nezastupitelné místo v knihovničce. Těm, kteří pracují na zahrádce, vřele doporučuji.