Tramvaj do stanice Touha / Kočka na rozpálené plechové střeše / Noc s leguánem
Tennessee Williams (p)
Tři divadelní hry amerického dramatika Tennesseeho Williamse: Tramvaj do stanice Touha (1947) — Kočka na rozpálené plechové střeše (1955) — Noc s leguánem (1961).
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2003 , CylindrOriginální název:
A Streetcar Named Desire / Cat on a Hot Tin Roof / Night of the Iguana
Tři naprosto skvělá dramata, z nichž dva jsem měl to štěstí vidět naživo. Třetí, Noc z leguánem jsem neznal, ale musím přiznat, že svou kvalitou rozhodně nezaostává za ostatníma.
T.Williams je prostě klasika!
Docela ráda bych zhlédla, alespoň první dvě hry. Jak Tramvaj do stanice Touha, tak i Kočka na rozpálené plechové střeše mi samozřejmě něco říkaly, ale až do teď jsem nějak nenašla odvahu si je alespoň přečíst. Noc s leguánem byla také zajímavá, ale bohužel mě při čtení strašně rušily chyby ve španělštině. Nevím, jestli tomu tak je i v originále, nebo jestli i v německých částech textu jsou nějaké chyby, německy neumím, ale u španělštiny mi to opravdu překáželo. Každopádně u všech tří dramat jsem chtěla vědět, co bude dál a jak to vlastně dopadne, takže jsem po knížce sahala, kdykoliv byla volná chvíle. Navíc mi pomohla splnit jeden bod z letošní čtenářské výzvy, a to hned 3x, takže za mě ano.
Skvělé Divadelní hry, které jsem si vychutnal jak při četbě, tak Inscenaci v podání Divadla F. X. Šaldy v Liberci .
Kočka na rozpálené plechové střeše je jedna z nejlepších (pro mě) divadelních dramat, které jsem četla. Opravdu vynikající dílo, které si zaslouží pozornost. Skvěle sepsaná atmosféra, děj, postavy..
Část díla
- Kočka na rozpálené plechové střeše
- Noc s leguánem 1948
- Tramvaj do stanice Touha / Električka zvaná túžba 1947
2012 | Tramvaj do stanice Touha |
2012 | Kočka na rozpálené plechové střeše |
1980 | Skleněný zvěřinec |
1997 | Římské jaro paní Stoneové |
1988 | Louka modrých dětí |
Autor přináší krátké příběhy vytržené ze života - jsou čtivé, ale trochu tomu chybí nosné téma. Jednotlivé hry propojuje alkohol, homosexualita a protagonisté, kteří se dostali do svízelné situace s nelehkým východiskem. Větší detail viz příslušné hry.