Všechno nebo nic

Všechno nebo nic
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151901/bmid_transmetropolitan-7-vsechno-nebo-ni-jKz-151901.jpg 4 60 60

Transmetropolitan série

< 7. díl >

Spider bojuje se světem, který se zbláznil Zuřivý reportér Spider Jerusalem přišel o práci, o bankovní účet i o apartmán. Což ho staví do ideální pozice pro to, aby začal budovat plán na svržení samotného prezidenta Spojených států. V novém díle série Transmetropolitan od komiksové superstar Warrena Ellise přituhuje. Starý dobrý sjetý novinář s dvoubarevnými brýlemi na nose má ale v rukávu pár nabroušených es.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Spider's trash, 2012


více info...

Přidat komentář

Terva
26.07.2024 4 z 5

„Měl jsem vnuknutí.
Tajní kápové světa mi vyjevili,
že jsem víc sexy než Budha
a tvrdší než Ježíš.“
(Návrat ke kořenům)

Tento sedmý svazek příběhů Spidera Jerusalema má perfektní obal. Úvodní kresba je prostě boží. Spider jako Godzilla ničící Město. Ovšem úvodní trojčlánek nazvaný „Návrat ke kořenům“ zas nebyl tak zábavný, jak jsem očekával. Zato druhý příběh v tomto svazku je síla. „Kšeftík“ je o dětské prostituci. Spider Jerusalem na ulici. Smutný a dost šílený. Jenže taky takový nedodělaný. Tak že úvodní očekávání došlo ke zklamání.

Citát: Mám dvě ségry, osm bratrů a čtyři fotry. (Kšeftík)

Nejlepší článek nese název „Má to logiku“. Najdete zde tolik konspiračních teorií, že nemáte problém některým věřit a některé si ověřit. Například těch 23 létajících talířů, co má USA na Měsíci. U tohodle jsem měl mrazení a špatný pocity. Hlavně díky tomu, že už tady má Spider pocit, který ho děsí. A tím pocitem je fakt, že se bojí, že to už nestihne dodělat. Přeci jenom, ten jeho problém s krví už je dost silný. U posledního příběhu „Všechno, nebo nic“ jsem jen smutně kýval hlavou. Pro pravdu, kterou Jerusalem vysvětluje mizení domů a ulic, pro lež, kterou vysvětlil epicentrum požáru (více v komentáři u povídky) a pro smrt, kterou očekává.

Citát: Jak dobře své Město znáte? Máte nějakou představu, na čem vaše domy a ulice vůbec stojí? (Všechno, nebo nic)

Možná by vás mohlo zajímat, že svazek číslo sedm (7) měl být posledním svazkem článků od Spidera Jerusalema na téma Trasmetropolitan. Jenže po dobrém úspěchu u čtenářů se dvojice tvůrců Warren Ellis (scénář) a Darick Robertson (kresba) rozhodla ve vydávání článků Spidera Jerusalema pokračovat. Nakonec to dotáhly až na deset svazků.

Citát: Jsem Spider Jerusalem. Původně jsem se měl prý jmenovat Django Heraclitus Jerusalem. Ale přišel jsem na svět jako samá ruka samá noha a máma měla v tý době hodně špatný voči a tři různý neurologický potíže. Takže je ze mě Spider. (Má to logiku)

Komentáře k příběhům zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/transmetropolitan-transmetropolitan-7-vsechno-nebo-nic-151901

Kunafix
18.06.2024 3 z 5

Mám z toho takovej dojem, že: všechno už se trošku opakuje, všechno podobné jsme už viděli, spíše jen čekáme a jsme zvědaví, co se bude dít dál, ale jinak žádný posun - pořád jenom sliby, že s tím sviňákem prezidentským něco udělá...

A tak mě tentokrát bavil hlavně jen "Návrat ke kořenům" a to ostatní jsem projel jen z povinnosti. Ne že by to bylo špatné, to vůbec - pořád je to nadstandardní záležitost. Ale už jsem se Spiderem zažil lepší chvilky.

Ale strašně se těším na další díl, na kterej nás nalákali v posledním příběhu.


kitja
16.01.2022 4 z 5

Transmetropolitan si užívám a čtu ho pomalu. Tak 1 až 2 díly za rok a stejně už budu brzy ve finále. Všechno nebo nic je sedmička. A zase je to skvělý čtení.

Novinář Spider Jerusalem, což je takovej Jindřich Šídlo budoucího a zvrácenýho světa, se stahuje z prestižních denníků do undergroundu, aby si mohl psát to co chce a nemusel se ohlížet na chlebodárce zkorumpované z nejvyšších míst.

Ten svět, kterej Warren Ellis vystavěl je ve všech směrech vygradovanej do maxima, k totální absurditě. Členové boybandu explodují během koncertu v důsledku přehřátí jejich nejmodernějších implantátů, prezident si dělá ještě víc co chce, než ti stávající, underground je brutálně odříznutej od mainstreamu a lidi jsou zvrácenější a nepředstavitelně ulítlejší, než dnes, ale vlastně to ukazuje jeden z možnejch směrů vývoje lidstva.

A v tomhle všem, mezi podivnými konspirátory, chce Spider Jerusalem vytahovat causy, který leckomu mohou zlomit vaz. A jo, Spider je asociál a nepříjemnej člověk a není to žádnej svatoušek bez neřestí. Naopak. Ale má koule do toho vosího hnízda vrtat.

Sedmej díl má zcela otevřenej konec, takže možná brzy sáhnu po osmičce. Co se dá dělat. A má taky skvělou předmluvu od Darrena Aronofskyho, režiséra skvělýho Requiem za sen nebo Černý labuti.

LordSnape
25.03.2018 4 z 5

Spider Jerusalem dělá prohlídku po městě, kde byste opravdu žít nechtěli. Tvrdá, utopická přehlídka svinstev a jednoho novináře, který se s tím snaží něco dělat. Boj s větrnými mlýny. Transmetropolitan u mě nabral druhý dech.

Kapis
12.03.2013 5 z 5

Mám z této knihy akorát takový pocit neúplnosti, na konci nečekalo, jak jsem zvyklý, žádné vyvrcholení, žádný zlom, vše zůstává rozjeto a otevřeno. Kresba není přímo odfláknutá, problém bych spíš viděl ve velikosti panelů, kdy to zdá se Ellis s Robertsonem trochu lepili a nastavovali, místo by šlo určitě využít lépe, ale to máme stejné, jak někdo používá řádkování 1,5, aby stejný objem textu vyšel na více stránek - a to já nemám vpravdě rád. Příběh s dětskými prostituty je opravdu silný a souhlasím, že je vrcholem knihy (zcela jistě na to má vliv to mimino co mám doma;-)), ale opět - chybělo tomu vyvrcholení ve formě sloupku, sociálního hurikánu a jakékoliv odezvy - ale jelikož otevřený zůstal i prezident, snad to ještě proběhne v následujících knihách. Těch pár stran, kdy přes celou stranu mluví vždy jeden "schizofrenní paranoik", "životní ztroskotanec" či snad pouze "oběť systému", jsou druhým pomyslným vrcholem celé knihy. Z předkládaného stavu společnosti, který je kritikou dnešní a blízce budoucí doby občas fakt mrazí až na kulach, už to není všechno až zas taková sranda. Za mě opět vysoko kolem 95% a s netrpělivostí očekávám další díl.