Transmise
Eliška Jedličková , Eliška Burdová
Katalog stálé expozice Transmise, která je umístěna v pardubické Gočárově galerii, v areálu Automatických (Winternitzových) mlýnů.
Tak zaprvé doporučuji návštěvu Automatickách mlýnů v Pardubicích - zážitek ze skvělého prostoru. Za druhé doporučuji návštěvu Gočárovy galerie v Automatickcýh mlýnech - zážitek evropské galerijní úrovně. A za třetí doporučuji návštěvu stálé expozice Transmise a koupi katalogu, který je:
- moderně proveden
- s grafickou lehkostí a nápaditostí
- jednotlivé obrazy stálé expozice jsou uvedeny do dostačujícího kontextu
- jejich autoři jsou představeni odpovídajícím způsobem
- jde o vzdušný zlom, originální vazbu i přebal - odkazující na technický původ někdejších mlýnů, což ostatně i samotný název rozvíjí od technologie k estetice. Cituji odůvodnění: "Samotný pojem transmise však nemusí být chápán pouze v technickém směru, ale setkáme se s ním například i v humanitních oborech. Ve významu zprostředkování, předávání, posílání či propuštění se dostáváme až ke kulturnímu obsahu. Název transmise v sobě nese několik konceptů vnímání samotné expozice: ukazuje lineární proměny v dějinách umění a předělů jako vymezování se vůči tradici a tvorbě nových hodnot; představuje pojem transmise jako samotný přenos prožitku mezi umělcem a jeho dílem a v neposlední řadě sama výstava je pochopena jako uchovávání a předávání paměti."
Uměřenost, profesionalita, nápaditost a lehkost se vztahuje jak na výstavu, tak na katalog. Zážitek.