Třetí královna - Carolly Erickson | Databáze knih

Třetí královna

Třetí královna
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136588/bmid_treti-kralovna-136588.jpg 4 58 58

Jana Seymourová byla vyslána k tudorovskému dvoru jako dvorní dáma Kateřiny Aragonské, stárnoucí manželky Jindřicha VIII. Mladičká šlechtična je zcela oddána své paní a jen bezmocně sleduje úklady Anny Boleynové, která by se tak ráda viděla po králově boku. Anna nemilosrdně ničí všechny, kteří se jí odváží vstoupit do cesty, a neváhá ani prolít krev ženy, jež zná tajemství tak temné, že jeho odhalení by Annin sňatek s králem znemožnilo. Když se Anna nakonec stane Jindřichovou ženou, dvůr ovládne strach. Nikdo si nemůže být jistý, že neskončí ve vězeňské kobce nebo na katově špalku. V nelibost pozvolna upadá i sama Anna, poněvadž králi doposud neporodila vytouženého dědice. Za dané situace se nelze divit, že stále méně sebejistá královna obrátí svou zášť proti půvabné Janě, jíž se král nepokrytě dvoří. A když pak král Janu vyzve, aby se stala příští královnou, dívka se pochopitelně zdráhá nastoupit tak nebezpečnou cestu. Nejen strach je ovšem to, co ji trápí: musí totiž podstoupit těžkou volbu mezi vlastními city a oddaností králi.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino

The Favored Queen, 2011

Marcy85
20.04.2024 1 z 5

(SPOILER) Kniha je čistá fikce. Ale tolik, že na to, že je psaná na historickém podkladě, je vlastně dost neuvěřitelná. Nemám problém s Janou, ačkoliv zajímavější osobnost mi přijde Anna a to i mnohým jiným autorům a tak rozumím tomu, že Jana je v knihách trochu zastíněna. Ale v téhle knize je Anina postava tak odporně a nerealisticky napsana, že naprosto nejde uvěřit tomu, že by se kdo do ní mohl zamilovat, natož aby to byl poměrně náročný král. A jsou tu pasáže, které mi vyloženě vadí, vybavuji si, že aktéři byli na nějaké slavnosti ve Francii a podávala se tam místní pochoutka, snad žabí stehýnka, či co, a po odhalení jídla se Anna ztrapní tím, že začne jecet, co je to za nechutnost. Anna. Anna, která valnou část života trávila ve Francii u dvora a říkalo se o ní, že je vychováním spíš Francouzska. Myslím, že z nenáviděne Anny šla udělat záporačka i trochu důmyslnejším zpusobem. Možná jsem příliš rozmazlená skutečnou historii, která mi přijde mnohem zajímavější, ale k této knize se už nevrátím.

Batta
20.10.2023 1 z 5

Byla jsem zvědavá na příběh Jane Seymourove a ejhle, zase to bylo vlastně o Anně Boleynové! Tím pro mě byla kniha zklamáním. Jana je sice vypravečkou, ale protagonistkou je pouze na posledních pár stranách. Celé to na mě působilo chabě. Taková červená knihovna v historickém hávu.

VendulaB
13.02.2020 4 z 5

Tradičně velmi dobře psaná kniha od zkušené autorky vypráví známý příběh Jany Seymourové. Autorka sice skutečný příběh mísí s vlastní fantazií - příběh se ji ale daří držet v uvěřitelné rovině. Čtivé, poutavé, lehké, příjemné. Doporučuji.

Morgaine07
12.02.2018 5 z 5

Konečně jsem byla potěšená, že vyšlo něco o Janě. Knihu jsem hned přečetla a líbila se mi moc.

knihovnička007
23.09.2017 5 z 5

Moc hezká kniha líčící život na dvoře krále Jindřicha VIII. očima jeho třetí manželky Jane Seymour.

Čekala jsem, že kniha bude mít více historických reálií, což ale ničemu nevadilo a kniha se velmi dobře četla.
Postavy ničím nepřekvapí (jen člověka naznalého poměrů dané doby), jsou přesně dané...
Určitě doporučuji k přečtení.

Leonor
02.08.2017 3 z 5

Možná je to moje hloupá představa, ale za Janou popisovanou v knize jsem si neuměla představit jemnou a okouzlující královnu za jakou jsem ji měla (možná za to trochu můžou skvělé herečky Anita Briem a Anabelle Wallis ze seriálu Tudorovci). Nemluvě o přehnaně zlé a zákeřné Anně Boleynové. Musím přiznat, že romány paní Erickson (tento je třetí) mě příliš neoslovily.

orinka3
12.06.2016 3 z 5

Příjemná letní četba, postavy se chovají dle očekávání, ale Anna Boleynová tu dopadla nejhůře ze všech knih, ve kterých jsem o ní kdy četla. V této knize je protivná, potrhlá a zákeřná. To je snad až přehnané - ovšem ctím autorskou licenci. Jindřich VIII. nevypadává z obvyklé role. Doufám, že se mi někdy dostane do ruky kniha, kde on bude hlavní postavou a kde se bude jeho psychice autor (ka) věnovat s nemenší pílí tak jako všem jeho historickým partnerkám. S těmi chorobami mu nemohlo být dobře, chudákovi tlustému.

Sarah01
06.03.2014 3 z 5

Pěkná knížka, psaná z pohledu nejdříve dvorní dámy a pak královny Jany Seymourové, ale dle mého názoru hodně hodně idealizovaný příběh, dle historických reálií si myslím, že to bylo úplně jinak. I tak ale doporučuji, pěkné čtení.

Markyy
20.02.2014 3 z 5

Kniha se dobře četla, zajímavý děj, jen je škoda, že se jedná o vymyšlený děj. Zajímá mě historie Anglie za doby Tudorovců, ale tato kniha mi tuto dobu nijak moc nepřiblížila, chyběla zajímavá historické fakta.

Lucik666
04.01.2014 5 z 5

Kniha se mi dobře četla. Mám tuto autorku ráda. Píše zajímavé knihy a hlavně píše o tudorovské Anglii, což je téma, které mne velice baví. Doporučuji.

irousek9
30.09.2013 5 z 5

Pěkná kniha,jsem ráda,že někdo zpracoval méně zmiňovanou ženu Jindřicha VIII.,která jediná mu dala syna,ale musela zato zaplatit cenou nejvyšší a to životem.

Markett
04.09.2013 5 z 5

Hrozně se mi tahle knížka líbila. O Jane Seymourové jsem se dozvěděla aspoň něco, protože o ní informací moc není. Líbilo se mi zpracování, které mi připomínalo, jakoby to psala jako svůj deník. Její příběh byl zajímavý a myslím, že její život jako dvorní dámy dvou královen byl docela drsný. Docela mě překvapil popis královny Anny Boleynové, protože se mi tady zdála být až příliš zlá. Ale jinak se mi knížka líbila a moc jí chválím. :)

AnneEyre
02.05.2013

Samozřejmě se to nedá brát jako učebnice dějepisu. Jde ale o dobrý zdroj informací, které jsem zatím nikde příliš zmiňované neviděla. Jindřich VIII. je pro mě velmi zajímavou historickou osobností. Například informace o "potivé nemoci" jsou ale do jisté míry velmi zajímavé. Rozhodně mohu doporučit těm, které tenhle typ knížek baví.
Byla skvěle napsaná, nejradši bych teď použila to otřepané "četla se sama". Vtáhla mě do děje a nepustila, postavy mají své klady i zápory, jak to má být. Nikdo nesmí být brán čistě jako dobrý nebo zlý, jak to někdy vídám.

Barunka339
23.02.2013 5 z 5

Kniha se mi líbila a dobře četla. Jen je škoda,že je to vymyšlený děj, jak autorka sama udává na konci knihy. Jinak doporučuji .

Majulinek
12.11.2012 5 z 5

Tato kniha se mi velmi líbila. Krásné, ač někdy smutné líčení o Janě Seymourové. Nezapomenutelná královna pro Jindřicha VIII., jako jediná mu dala syna. Podle mě tato královna není moc v knižní sféře samostatně zmiňovaná. Ale rozhodně můžu doporučit všem milovníkům historie.