Trhlina
Jozef Karika
Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď. Titul na Slovensku získal ocenění Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů... celý text
Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2019 , ArgoOriginální název:
Trhlina, 2016
'V poloviční ruině se spustilo odpočítávání. Potichu tikalo, dokud hra neskončila a společně s ní i já.'
'Dvanáctková soustava, ve které se dvanáct píše jako deset.'
Opäť som siahla po Trhline ako každý rok, ale tentoraz v českom vydaní a je mi naozaj jedno, ktorý jazyk si vyberiem, aj tak na ňu nedám dopustiť :)
Vážne by som prechádzku na Tribeč, či aspoň na Žibricu uvítala. Ale v noci? Po zhliadnutí videa od pátracieho tímu by ma tam v noci nedostalo nič :(
( https://youtu.be/GIdzy0WIMBQ )
'Dej si pozor na les, ať tě nespolkne, dej si pozor na les, ať tě nespolkne hýkal, hýkal a rudý vřes.'
'Nejdřív jsem si myslel, že to mé zmatení časem přejde, že se trhlina zacelí, ale kdepak. Naopak je to čím dál horší, štěrbina se otevírá stále víc.'
Záhada Blair Witch po Slovensku. Je to dost neoriginální přirovnání, přiznávám, ale asi nejvýstižnější. Záhadný bludičky, o který se člověk může popálit, rozvaliny starobylejch osad na každým kroku a vědomí, že se v těchto místech docela často ztrácejí lidi. Takový základní ingredience pro čtenáře, kterej sleduje čtveřici lidí, co vyrážej pátrat po záhadách ve slovenským pohoří Tribeč.
Karika nemá úplně vybroušenej literární styl. Co se mu ale daří úžasně, je schopnost vtáhnout čtenáře do děje. Jako výkonnej vysavač. Skvělý je jeho navození atmosféry, ale taky děsivej popis okamžiku. Ať už je to třeba Igorovo vloupání do bejvalýho žilinskýho cvokhausu nebo popis podivně se pohybujících světel v Tribeči.
Skvěle si hraje taky s očekáváním. Většinou něčeho hodně špatnýho. Postavy v knize to ví, čtenář tuší a už už by chtěl vědět, jestli je jeho dedukce správná. A Karika šponuje. Napíná. A oddaluje. A pak prásk! A čtenáři tluče srdce, protože jo, protože měl pravdu! To ale znamenáa dopr!
Knížka skvělá, ale na vandr (zejména pokud jedete pod širák do bukovýho lesa) si ho fakt neberte.
Příběh lze zařadit do kategorie může se stát i vám, pokud mu uvěříte. Jak sám autor předestírá, nechává to na nás čtenářích.
Věřit či nevěřit.
Nelze příběhu upřít čtivost, napínavost i "nadpřirozeno". Takže ano kniha je skvělá. Film je slabší, ale připomněl mi Záhadu Blair Witch - pravda nebo lež? A začala jsem trochu pátrat.
Upřímně mám ráda knihy, které mě inspirují něco si o tématu najít. Tahle má i odkazy... A tak jsem prošmejdila nejen gugl ale i YouTube a další...
Ale ať už jsem zjistila cokoli, knize to neubírá na tajemnu, čtivosti, takže pokud váháte, tak jděte do toho.
Trhlinu jsem četla už snad několikrát a nemůžu se jí nabažit. Je to přesně ten příěh, kdy tápete s ostatními hrdiny a napětí vzrůstá. Skvělé!
Zajímavý příběh s atmosférou tajemna a vygradovaným závěrem. Čte se jedním dechem. Jde o to, zda svět ve kterém žijeme je ta pravá realita, zda existuje trhlina v čase a prostoru, kterou jakmile člověk projde, není návratu. Otázkou je jaká je nová realita, jestli je ta pravá. Líbilo se mi přirovnání k výtahu - vystoupení v jednotlivých patrech bez možností návratu do předchozího patra. Člověka většinou nejvíc děsí to, co je pro něho neznámé a to neznámé se odehrává v blízkosti nás všech - v blízkosti pohoří Tribeč. Doporučuji k přečtení.
Myšlienka super, to miesto je reálne plné divnej energie a a zlatomoravecká cesta, rovina, na ktorej už zomrelo toľko ľudí, každý tam letí a zrazu sa stane nehoda...vedel by z toho byť veľmi zaujímavý aj napínavý príbeh. Toto prevedenie mi však vôbec nesadlo.
Nemám slov a přesto mi myšlenky v hlavě skáčou jedna přes druhou. Kniha byla parádní, místy se to sice trochu vleklo, ale byla jsem nesmírně zvědavá, co se z toho vyvine.
Myslím, že kniha je skvělým prostředkem jak nahlédnout do lesů Tríbeče a celé záhady pohoří Tríbeč. Z knihy jde skvělá atmosféra, celý ten konec a náhled na tuto věc ve mě zanechal hluboký pocit s trhlinou v čase, či snad prolínáním různých vesmírů a vrstev. Myslím, že o tomhle budu přemýšlet ještě hodně dlouho. Co dál k tomu dodat, každý ať si udělá názor sám.
Chystám se taky na film a už jsem moc zvědavá, jak to celé bude zpracované a co to ve mě zanechá.
Horor či mysteriozní thriller. Oboje mám celkem ráda, takže jsem předpokládala, že oceňovanou Trhlinou, která byla dokonce zfilmovaná, nešlápnu vedle.
Trochu jsem se obávala prostředí hor a lesa, protože ačkoliv obojí miluju, ale jen jako vnější pozorovatel. Představa, že budu stát upostřed lesa bez dohledu k civilizaci mi nahání hrůzu.
Nadšení (a tím spojené vystrašení) se ale nekonalo. Příběh je (nejspíš) z části postaven na vyprávění jednoho pána, co se autorovi ozval a popsal mu svou zkušenost z návštěvy slovenského pohoří Tribeč. Pravdou je, že když si pohoří vygooglíte, natrefíte na různé články a legendy o mizení lidí a nevysvětlitelných věcech (na ony články odkazuje i Karika v textu).
Příběh se ale dost táhne. Začátek je extrémně zdlouhavý. Když konečně dojde na věc, onen tajemný vypravěč Igor se vás snaží navnadit: "začalo to hned po příjezdu", "druhý den se všechno změnilo" a ono se pořád nic zvláštního neděje. Jako jo, samozřejmě se to pak zvrtne, ale 30 stran "akce" z těch 360 je fakt málo. Navíc proměnlivost chování vypravěče na autenticitě taky nepřidá.
Pokud byste si chtěli přečíst knížku s cílem se trochu bát a chtěli byste zůstat v regionálních lesích, mnohem lepší mi přišla Odbočka v lesích z Beskyd, kde je sice první polovina knihy příšerná, ale ta druhá má takové grády, že jsem si ten text musela dávkovat postupně.
Jo, přesně takhle má vypadat hororový román lokálního formátu. Vezmete skutečnou oblast s několika záhadami. Pak do něj zasadíte jedno z následujících:
a) přeživší vyhynulé nebo mytologické zvíře
b) mimozemšťana
c) fyzickou anomálii s metafyzickým přesahem
Z vyprávění hlavního "hrdiny" se dozvíme stručnou historii pohoří Tribeč (kde sem ta někdo zmizí, umře nebo zešílí) doplněné o skutečná místa, která se dají všechna v rámci jednoho prodlouženého víkendu navštívit. No a ten člověk se při své nezaměstnanosti tak nudí, že jde na výlet s nerdem, učitelem fyziky a svou přítelkyní, která se asi nudí při své zaměstnanosti. A to všechno jen proto, aby měl dost podnětů pro svůj blog?
No je tam pár úsměvných momentů, ale jako celek to funguje. Bavilo mě to a dokonce to dostalo i důstojný film. Takže doporučuji přečíst. Já rozhodně plánuji výlet do Tribeče. Pro všechny případy raději v létě.
Nemám slov. Bylo to děsivé. Atmosféra je vykreslená naprosto dokonale. Jen to bylo místy možná trochu natahované. 4,5*
Strašně mě baví tento žánr (ať již v literární nebo filmové podobě). Tato kniha má kromě své zápletky ještě jeden doplněk, a to - že si většinu zdrojů můžete sami dohledat (pro případné odpůrce gůglení autor doplňuje odkazy přímo do knihy). A pokud máte zájem, tak si po dočtení knihy můžete prohlédnout desítky různých videí z oblasti Slovenské Tribeče (některé přímo od autora knihy), a nutno říct, že z nich opravdu ono tajemno úplně sálá.
Ale zpět ke knize - četla se mi náramně dobře, a i po několikerém přečtení, i když už člověk věděl tzv "wo co gou", stejně mi běhal mráz po zádech jako poprvé. A stejně jsem posledních asi 40 stránek přečetl na posezení (a znovu si řekl, že si ten konec budu muset přečíst znovu, pomaleji a v klidu, abych si pořádně užil všechny nuance autorova vyprávění). A jsem si jistý, že při dalším čtení to dopadne stejně. Pro slabší povahy bych doporučil raději shlédnout film, který je proti knize mnohem slabším čajíčkem..
Trhlina je naprosto bezprecedentní jízda po tribečských hřebenech hor a lehce temné prodírání se různými variantami ALE a KDYBY. Začínáme skvělym popisem znuděného spolubytí páru v garsonce, z nichž každý zabíjí čas a nachází svůj koutek samoty v něčem jiném - v případě Igora je to psaní blogu a Mia zase ráda uklízí. Tahle lenivá atmosféra ale záhy končí objevením sejfu a dokumentů v něm. Než dojdu k spoilerové části, musím si tu pro svoje budoucí já zdůraznit, že byť tahle kniha neni "bací" (a to jsem ji měl v audioverzi!), je krásně mrazivá a dokáží být hodně mysteriózní, ačkoliv se vlastně nic neděje. Karika tu ale skvěle pracuje s fenoménem "čumim do temnýho lesa, vim, že tam nic neni, ale nešel bych tam ani za zlatý prase" a tuhle atmosféru se mu daří dostat pod kůži. Pozor, spoiler!!!
Hodně mě zaráží, že se tu v komentářích nijak nespekuluje - a vlastně jsem nenašel nic ani po pár desítkách minut gůglení. Jakto?! Co jsme to vlastně četli? Byl hlavní postavou vlastně Igor? Nebyl to celou dobu Walter Fischer? A tady se mi rozjíždí fantasie... Realita, která je pro Igora elementární a vnímá ji jako tu svou, je realita, ve které na Tribeč odchází 4 lidi - on, Mia, David a Andrej. Pro Miu se ale tahle realita překryje jinou - tou, ve které vyrazili jen oni dva s Andrejem, ale Igor není Igor - nýbrž David. V jednu chvíli ale všichni vnímají, že realita 4 není správně, existuje totiž realita pěti! Kdo byl ten pátý? To on začínal výpravu? Nebo to byl jen někdo do počtu? Něco takovýho do konceptu příběhu ale nesedí - David (pragmatik a zarytý odmítač konspiračních teorií), Andrej (náruživý hltač konspiračních teorií), Igor (manipulátor, který nás dostal na Tribeč) a Mia. Koncepčně tam pátá postava nesedí. Nebo jo? Waltera Fischera to podle výpovědi svědků na Tribeč táhlo. Odešel z práce s tím, že jde na procházku na Tribeč, která měla být vzdálená desítky kilometrů. Igora Tribeč fascinuje jakbysmet. Pak tu máme kluka ve větrovce, který na Tribeči chodí sám bez rodičů, se všemi žoviálně klábosí a absolutně se tam nehodí. Můžou tihle 3 být jedna osoba v různých časových překryvech alternativních realit, které Tribeč nabízí? Kolikrát se vlastně Walter Fischer na Tribeč vydal? A kdo byla pátá osoba? Po dlouhé době krásně zamotaná věc, kterou by MOŽNÁ rozmotal jen Karika. Nebo taky ne. :-)
Zajímavé. Nápadité. Knize by prospělo, kdyby byla psána v kapitolách, děj by se stal nutkavějším a pro čtenáře naléhavějším. Ze splývajícího textu by se tím zdůraznil wow efekt. Vměstnaný, neoddělený a tak trochu nepřehledný text mi navodil dojem nepropustného tribečského lesa. Příběh ze začátku působí jako Zajetí démonů s Edem a Lorraine Warrenovými doprovázené Mlčením jehňátek a tak trochu smíchané s Lesem sebevrahů. Nález a přehrávání hlasů má snad většina béčkových hororů, které tepají lidskou psychiku a které se mi tolik líbí. Tady příběh vedený formou rozhovorů a e-mailových vsuvek není špatný - rychle odsypá a vy se více dozvíte. V průběhu čtení jsem si říkala, jaký vliv by měla na mě tato kniha, kdybych jela na Tribeč? Co bych očekávala, že najdu? Autor si k Tribeči vybral skvělé postavy; vyznačují se odlišnými až protichůdnými charakterovými vlastnostmi. Za mě jednoznačně skvěle podaný příběh, který si zaslouží čtyři a půl hvězdy.
Dočteno už pár dní zpátky, a co vám budu povídat, bojím se ještě teď.
Atmosféra je neuvěřitelná, to, že jsem viděla film zážitek ještě prohloubilo. Zlo protkané celou knihou jako by s blížícím se koncem sílilo a sílilo a autorův doslov tomu teda dodal korunu - potřebuju nutně vědět, jak to s pohořím Tribeč vlastně je!!
Po přečtení téhle knihy se ve mně mele strašně moc pocitů. Knihu mám doma snad už od jejího vydání v roce 2016, ale dostala jsem se k ní až teď. A rozhodně nelituju.
Začátek je poněkud táhlý, popravdě jsem se musela občas i nutit, abych vůbec pokračovala. To, co ale následovalo po zahájení výstupu na pohoří Tribeč, bych absolutně nečekala. Celý příběh vás v tu chvíli naprosto vtáhne a na jeho konci nevíte, co jste to právě přečetli. Nenechává vás, neustále budete nuceni přemýšlet, jestli to všechno, co jste přečetli byl výplod čisté fantazie obyčejného pomatence nebo realita. Není to žádná duchařina, bubáky nebo nadpřirozené bytosti opravdu nečekejte. Tahle kniha ve vás vyvolá trochu jiný strach. Strach z neznámého. Samozřejmě jsou zde situace, které nejsou, alespoň z mého pohledu, úplně reálné. Nebo lépe řečeno, dají se jednoduše vysvětlit. Ale z jiných vám naopak půjde hlava kolem a budete zaměstnávat mozek tak naplno, abyste došli k nějakému vysvětlení, až se vám z hlavy bude "kouřit".
Nakonec můžu říct, že kniha pro mě byla velkým zážitkem a budu nad ní přemýšlet ještě dlouho.
Po přečtení několika recenzí a názorů jsem se rozhodla neposuzovat knihu jako takovou, protože věřím, že ji pan Karika napsal s nejlepšími úmysly zapůsobit a oslovit co největší počet čtenářů...a to se knize samotné jistě povedlo.
Za sebe mohu říci,že vím jaké to je stoupat v horách, putovat hlubokými lesy a ocitnout se v tak husté mlze, že najednou ztratíte směr a nevíte kudy kam. Vím, jaké to je usínat u pohasínajícího ohně, kdy ze tmy najednou vystupují stíny a nocí se ozývají všechny zvuky, kterých si za dne ani nevšimnete :-)
A nevím, jestli by mi přečtení samotného příběhu dalo tolik jako poslech, který svižně plynul, ale rozhodně jsem se u toho usmívala a vzpomněla si i na místa, kde člověk nebyl úplně ve své kůži, ...ať už tyto pocity vyvolalo cokoliv. :-)
Od pana Kariky to byla moje prvotina a zklamaná jsem nebyla ...
Jedna z mých nejmilejších knížek. Přečetla jsem ji už hodněkrát a pořád mě u ní mrazí, pořád cítím ten strach a konec mě pokaždé dostane, i když už ho znám tak dobře. Tohle se opravdu povedlo.
Moje první knížka od autora a musím říct, že jsem velice překvapena. Jednu hvězdu strhávám za ten zdlouhavý začátek, to jsem se musela nutit do čtení a moc mě to nebavilo, ale jak se vydali na cestu, tak děj konečně nabral správný směr. Místy to vyprávění bylo fakt strašidelný, až jsem se bála, záhady, které se staly či nestaly? Podivné nevysvětlitelné věci, nad kterými musíte přemýšlet... no za mě velice povedené.
(SPOILER) Dávám plný počet *. Začátek mě nadchl, taky jsem vyklízel starý dům, ale bez trezoru . Potom chvilku nudnější, ale po 2/3 super příběh. Jiný nejiný dům, fotka, super nápad. A konec, o kterém jsem celou noc přemýšlel. Je to rozporuplný příběh, ale nakonec se mi to líbilo. Každopádně, až přijdou kámoši, ať jedu s nima na trek na slovač, tak asi víte, kam je pošlu.
tajemno záhady fyzika horory šílenství rozhlasové zpracování zmizení lidí Tribeč slovenské horory zfilmováno – TV seriál
Od Kariky jsem před Trhlinou přečetla ještě Strach a Tmu a musím říct, že Trhlina se mi z nich líbila nejméně. Není úplně špatná... Celkově se jeho knihy čtou dobře, jenom... víc jak polovinu knihy se tam téměř nic zajímavého nedělo, až na samém konci se to četlo už fakt rychle. Co se týče Tribeče, ano je to lákavé se na něj v zimě vydat, ale bohužel já se bojím obvykle potmě i doma, takže bych takový výlet asi moc nezvládla. A ohledně uvěřitelnosti příběhu - proč ne. Je to sice děsivé, ale nic co bych si nedovedla představit jako reálné. Kniha ale nutí nad příběhem docela přemýšlet.