Trhlina

Trhlina
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449009/mid_trhlina-Fko-449009.jpg 4 3993 3993

Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska - nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor. Predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.... celý text

Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: , Ikar (SK)

Trhlina, 2016

terin_ka
07.07.2018 5 z 5

Absolutní pecka. Právě jsem dočetla a mám pocit, že se mi rozlítne mozek. Ať už je to všechno pravda, lež nebo něco mezi, kniha je nesmírně autentická a jedna z nejděsivějších, co jsem kdy četla (a to jsem fanynka Kinga).

Chytuš
06.07.2018 3 z 5

Tak co tomu říkám?
Plusy:
+ Jednoznačně zpracování celé knížky. Není to žádný krvák, přesto se vám místy budou ježit všechny chlupy po těle. Naroubování skutečných událostí záhadně mizejících lidí v pohoří Tribeč s vyprávěním (skutečného?) Igora je prostě pro tenhle typ literatury naprosto geniální záležitost!
+ Čtivost (obzvláště v druhé polovině)
Mínusy:
- Igor (obzvláště v druhé polovině)
- Těch pár nelogičností by chtělo trochu poštelovat (namátkou - ztracení při sběru hub - v době mezi prosincem a březnem?)
- Místy byl text trochu uměle natahovaný, zkrácení by v takových místech prospělo, příběh by měl větší šmrnc.
Za mě 65%.
Sponzor tohoto komentáře: heureka.cz. Věřte, nebo ne.

Jiří.H
05.07.2018 4 z 5

Audiokniha, poslouchano vnoci, chvilemi jsem se malem pokaky...takze asi tak.

Marekh
03.07.2018 4 z 5

Musím říci, že se mi kniha celkově líbila.

Stále si pokládám otázky, jestli je všechno pravda, o čem vyprávěl Igor autorovi této knihy. Důvěryhodnost Igorovy výpovědi může být u řady čtenářů zpochybněna po zjištění určité okolnosti, kterou se čtenáři dočtou ke konci knihy.

Je sice pravda, že kniha má pomalejší rozjezd, ale mě pozvolnější tempo vyprávění nevadilo. V určitých momentech (zejména v závěrečné části) ve mě kniha vyvolala napětí, strach, nepříjemné pocity, takže hororové prvky jsou zde nepochybně zastoupeny.

Líbí se mi, že jsou v knize uvedeny internetové odkazy na různé články a videa, které si čtenář může v případě zájmu vyhledat a prostudovat a sám je zhodnotit.

myjka
03.07.2018 4 z 5

Zajimave napsane a opravdu nevim, co si mam o knize myslet.

tonysojka
01.07.2018 4 z 5

Já nevím, jestli se to může, ale chtěl bych všechny čtenáře této knihy upozornit na knihu Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice, jejíž děj je podobný trhline, ale podle skutečné události z roku 1959 z tehdejšího sovětského svazu, s fotografiemi, se záznamy z deníků, a se zprávami z vyšetřování a je to docela masakr....

-Endy-
01.07.2018 4 z 5

Karika a jeho styl psaní se mi líbí čím dál víc. Co si mám myslet o pravdivosti Igorova příběhu, který navíc tak trochu ujížděl na piku?...ještě nevím...třeba se tam taky poběžím podívat.

Rihatama
01.07.2018 2 z 5

Vata. Spousta vaty. Nacpané do neuvěřitelných téměř prvních 2/3 knihy. Pak konečně přichází ke slovu ona trhlina. Nekonečněkrát předtím avízovaná, až už mě přestávalo bavit čekat, co se teda vlastně tak strašně moc strašného stane. Vyvrcholení je nakonec docela zajímavé. Jenomže potíž jsem měla i s psanou formou, tedy jakousi výpovědí toho, co se stalo, nejen se zmíněným, neustálým předjímáním toho, co se stane. Autor tak pro mne předem úspěšně zabil téměř jakýkoli moment překvapení či zvratu v ději. Bohužel. Téma jinak určitě zajímavé.

Melanka
01.07.2018 3 z 5

Asi jsem čekala víc. Nesympatický hrdina, spousta zbytečných vulgarismů a hodně vaty. Nicméně, přespat na Tribeči se nechystám.:-)

orinka3
30.06.2018 5 z 5

Tak to se skutečně povedlo. Výborný nápad a mystifikace, příběh skutečně nahánějící hrůzu. Žádný krvák nebo úmyslné strašení. Vrstevnaté vyprávění o něčem, co je nad lidské chápání, v kulisách Tríbeče. Dobře zakomponovaná psychedelická písnička Zrní. Jak dokáže s lidmi zatočit praobyčejná opuštěná chalupa...a co to vlastně bylo? To už asi musí vyřešit čtenářova fantazie. Tato kniha se mi zdá o třídu lepší než minulý Strach. Těším se na další.

TomoCZ
29.06.2018 5 z 5

Příjemně mysteriózní první polovina, následovaná psycho-mindfuckovou poslední třetinou, od který se člověk nemůže odtrhnout, přestože už ho pálí oči jak po zásahu pepřákem.

Kateřin-a
28.06.2018 4 z 5

Dokud byl příběh trochu uvěřitelný, tak byl i strašidelný, ale na konci už mi to přišlo trochu přehnané až absurdní. Proto jen čtyři hvězdičky. Ale jinak nemůžu autorovi upřít schopnost udržet mrazivou atmosféru a napětí! Zároveň se dotknul i tématu, jak je v dnešní době těžké zorientovat se v obrovském množství zavádějících informací a vytáhnout z nich to, co je pravdivé a ověřitelné.

Barbarella13
26.06.2018 5 z 5

Tohle prostě miluju. Ten pocit, když se do knížky totálně zaberu. Nevidím napravo ani nalevo. Pohlcení a zmatení, odkazy a dohledatelné informace dodávají na uvěřitelnosti a já nemohla přestat číst, i když jsem věděla, že mě to bude ráno bolet. :) Karika umí fakt dobře držet čtenáře v napětí, někoho to mohlo třeba štvát, ale já byla jako na trní. SPOILER Ze závěru jsem byla trošku zklamaná, taky zjištění Igorovy závislosti na věrohodnosti nepřidá. Věřím, že se může jednat o nějaké zvláštní nebo nadpřirozené místo, ale příběhu Igora nevěřím.

Didi15
25.06.2018 5 z 5

Moje první kniha od slovenského autora, když nepočítám Bryndzu:) Musím říct, že se mi to líbilo. Ihned jsem gůglila a docela opravdu mystické místo. No ještě k tomu hodlám něco vyhledat. Člověka by i lákalo se tam zajet podívat , ale raději ne:D... Dávám plný počet:)

lucie5078
25.06.2018 5 z 5

Že si po přečtení knihy čtu komentáře ostatních, na to jsem zvyklá. Že zkouknu film, pokud je zfilmovaná, následně se rozčiluji, že kniha je stejně lepší, fajn. Debatovat o knihách s dalšími nadšenci, normálka. Ale abych seděla u googlu a četla jeden článek za druhým, přemýšlela nad knihou horem i dolem, měla kvůli ní vícero nočních můr, to se mi ještě nestalo. Až teď. Jsem z Trhliny totálně hotová, nevím co si myslet, uklidňuji se tím, že moc faktů podložených není. Kolik jich na tu výpravu šlo? Proč si fotky nezálohovali? A co ta emailová komunikace s Kerčelem? Lékařská zpráva? Co se stalo Andrejovi? A co Mia?

Jsem opravdu velký strašpytel, ale neodolala jsem... teď už se jen mohu uklidňovat tím, že to všechno byl jen výplod zfetované mysli jednoho chlápka...

OPAT223
25.06.2018

Nebylo to špatně napsaný. Po přečtení jsem si ověřoval na netu co a jak. Možná někdy i na Tríbeč zavítám.

Lindulinek
24.06.2018 2 z 5

Kniha mě neoslovila. Bavila mě první polovina a závěr byl už - na můj vkus - hodně přehnaný. Autor pouze přetlumočil příběh, zda je pravdivý....no na dovolenou tam nepojedu :)

Otas17
24.06.2018

Ehm, co to mělo pane Kariko být? Váš "Strach" byl dokonalý, ale tohle? Nuda na entou :( škoda

krakonos.kraken
23.06.2018 5 z 5

Dokonalost...tak dlouhej "otřes" pohledu na svět sem po knížce dlouho nezažil...nejde o to, co je pravda, ale o to "co kdyby se něco takovýho stalo"...skvělý...

Noctua8
21.06.2018 4 z 5

No, já jsem se bála už od začátku. Uprostřed to sice trochu opadlo a napětíčko se nějak rozplizlo, ale konec byl zase dost děsivý. Knihu jsem zvládla jako audioknihu. Příběh ve spojení se strašidelnou hudbou a občasným hororový dětským smíchem byl fakt zážitek.