Trhlina
Jozef Karika
Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, ktorú máte pred sebou. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska - nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Túto otázku si kladie aj autor. Predkladá strhujúci hororový príbeh a necháva na čitateľovi, aby našiel odpoveď.... celý text
Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
Trhlina, 2016
Inu, autor prostě umí. Propadla jsem mu zcela a zatímco jiné thrillery poslouchám pouze jako audioknihy, tohoto si pouze čtu, aby mě cizí přednes nerušil a neovlivňoval. Igor mi lezl na nervy od samého začátku tak strašně, že jsem se soustředila také na to, jestli má předpojatost projde nějakým vývojem, jestli pro něj naleznu pochopení. Tak to se nestalo. Na samém konci, kdy se tak nějak víc dozvídáme, o co jde, to pro mě bylo, podobně jako ve Smršti, těžko uchopitelné. Ne nesrozumitelné ani nepochopitelné, prostě těžko uchopitelné.
Tak tohle byla teda jízda!! Klobouk dolů. Už jsem od Kariky četla dva romány a vždy je ta atmosféra úžasná, jen ten konec je vždy jakože wtf? Tak jsem se do Trhliny bála pustit. Každé léto jsem totiž trávila u babičky ve vesničce kousek od Tríbeča. Na ty hory jsou koukala celé dny. Ale toto bylo úžasně napsané a nedokázala jsem se odtrhnout. Nic z toho jsem netušila.
Podľa môjho skromného názoru dali tejto knihe slabé hodnotenia len ľudia, ktorí tú knihu čítali tak, ako nemali /nižšie vysvetlím prečo/. Keď kniha vyšla, dostala kvalitné promo a kvalitný hype. Mysteriózna, hororová neviem čo kniha. Hovorím si, kúpim si ju, veď si ju ide každý. Avšak, dodám tej knihe to, čo jej právom zaslúži. Nebudem ju čítať cez deň, ale pekne v noci, najlepšie keď budem sám a pri polo-zažatej lampe. Kým sa všetko v knihe rozbehne, tak to trošku potrvá. Ale atmosféru tajomna to ma od začiatku nastavenú veľmi dobre. Pri jednom z tých večerov, ako som už spomínal pri tej tme, som sa dostal k pasáži, kde sa bez telefónu a internetu nezaobídete. Ta kniha vás núti otvoriť google a vyhľadať si potrebné informácie. A vtedy začne ta práva mrazivá atmosféra. Fú, som rád že žijem tak ďaleko od pohoria Tribeč. Priznám sa, boli večere keď som zaspával pri zažatej lampe a pozeral sa na balkónové dvere, či tam náhodou niečo nečaká kým zaspím. Máloktorá kniha mi tento pocit navodila. Čiže, to je aj môj pohľad na to, ako by sa správne mala čítať kniha takéhoto typu. Ak niekto počúva trhlinu ako audioknihu pri varení a za zadkom mu vrieskajú deti, alebo ju číta pri mori ako e-knihu a pod nohami ma azúrové more, tak to ten správny "feel" nebude nikdy mať.
Dala bych asi 3 a půl hvězdičky, kdyby to šlo. Ale pokud šlo autorovi o to, aby se knížka nedala odložit, tak to se mu teda povedlo! Ani jsem neměla pocit, jako většina ostatních, že by to ze začátku byla nějaká nuda. Sice jsem si myslela, ze se budu víc bát, ale své přání, udělat si výlet na Tribeč, jsem přece jenom trochu přehodnotila. A vulgarismy přece k životu patří, obzvlášť v takových situacích.
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Po dočtení si ale nejsem jistá, co si o tom celém myslet. Nebylo mi sympatické, jak se vypravěč neustále opakoval se slovy, že tomu vlastně ale věřit nemusíme. Trochu jsem na konci očekávala nějaké doplňující informace, fakta, další osud, to mne trochu zklamalo. Jinak ale stojí rozhodně za přečtení :-).
Tak je to fejk, nebo to není fejk, nebo jak jako, sakra? (Mimochodem, jsem docela překvapená, jak pár sprostých slov v knize dokáže leckoho rozohnit...)
Každopádně první zhruba polovina knihy se celkem vlekla, nicméně druhá půlka byla docela jízda. Až teda na chvílemi zbytečné okecávačky a natahovačky.
Kniha mě na jednu stranu nijak zvlášť nevyděsila, to ne, ale docela mě rozebrala. Zanechala ve mně, nevím, divný pocit, jsem z ní taková nějaká zaražená nebo co, blbě se to popisuje. Tím spíš, že pro mě je ten příběh uvěřitelný...
No, chvíli mi teda ještě v hlavě a žaludku ležet bude.
Za mě rozhodně stojí za přečtení. Ať už si pak na ni uděláte jakýkoliv názor.
Nejdříve film, pak audiokniha a do třetice kniha samá. Věděla jsem, co mě čeká a přesto... Skutečně děsivé. Popis rozložení rozumu na první pohled banální věcí. Nepochopíte, dokud nepřečtete. Stejně děsivé jako "V pasti" od Joshe Malermana.
Kniha, ve které nejsou duchové, zombie, strašidla, ale neznámo. To člověka děsí. Nejprve čtenáře zaujme příběh, kterým se začne zabývat hlavní postava. Poté následuje svět, kterému každý věří a nakonec nikdo neví zda je pravý, reálný. Doporučuji si knihu zkusit také formou audia. Má to o něco jinou atmosféru. Slyšíte nahrávky, hudba dokáže velmi dobře rozbušit srdce či naopak uklidnit, ale klid v téhle knize nehledejte.
(SPOILER) ha, tak tam nikdy nepojedu :-), chápu hodnocení, chápu nadšení ale byly chvíle, kdy jsem to musela odložit, protože byla tma, a nejhorší je, že se vlastně vůbec nic neděje
Bohužel mě kniha příliš neoslovila, ani když jsem ji četl jako čistou fikci. První cca polovina je dost o ničem, zbytečně „rozkydlá“ a docela nudná, jen se tajemně naznačuje, že to celé špatně dopadne (jakoby to nebylo čtenářovi jasné). Aspoň trochu zajímavé to začne být v momentě, kdy dojde ke druhé výpravě, což je cca poslední třetina knihy a ani to není bůhvíjaký zázrak, přičemž na nejzajímavější otázky samozřejmě odpovědi chybí.
Styl vyprávění – přepisovaný rozhovor – mi taky moc nesedl, daleko víc by mě dokázala vtáhnout klasická er forma.
Občas mi přišlo docela vtipné, jak se autor snaží některé scény natahovat (např. při druhé prohlídce podpisů pamětní knihy) – jakože první postava něco zjistí a následuje popis toho, jak je šokována, přijde za ní druhá postava, zjistí to samé, následuje popis toho, jak je šokována, přijde třetí postava…
Taky se mi moc nelíbilo, jak si autor nad ne/pravdivostí příběhu v doslovu myje ruce, něco ve smyslu „no, udělali jsme tomu hezkou marketingovou kampaň, jakože se to možná fakt stalo, ale možná taky ne, já to zjišťovat nebudu, co vím, co jsem řekl a víc se k tomu vyjadřovat nebudu, lol.“ Jakoby neměl dost vodítek k dalšímu případnému ověřování.
Za mě teda spíš zklamání.
So súčasnou slovenskou literárnou tvorbou som doposiaľ nemal dobré skúsenosti. To sa však zmenilo, keď som si prečítal román "Trhlina", ktorý napísal Jozef Karika. Bolo to vynikajúce. Skoro som pri tom ani nedýchal. Pán Karika mi naservíroval perfektne napísaný, originálnym štýlom spracovaný, desivý horrorovo-mysteriózny príbeh plný napätia a tajomna.
Poslouchala jsem jako audio. Moc dobré, napínavé a zajímavé. Jedna z mála, které si pamatuji i po dlouhé době.
(SPOILER)
Veľmi veľmi zaujímavá kniha. Film som už videla dávnejšie, no kniha je omnoho lepšia. Na jednej strane verím Igorovmu rozprávaniu. Štýl akým bola kniha napísaná ma nútil prežívať to s ním a začať veriť neuveriteľným veciam. Na druhú stranu, keď sa hlbšie zamyslím o čo tu ide, príde mi to ako absurdita prvej triedy... som ako Dávid na začiatku knihy a nemôžem si takto rozbiť moju realitu
Dimenzionalna trhlina na Slovensku mi pripadá ako hoax. Ale ako sa píše v knihe, dávaj si pozor na to, čomu neveríš a preto pohorie Tribeč určite nenavštívim.
Zatím nejlepší kniha od Kariky. Má to děj, jde to rychle dopředu. Jdu kouknout na filmové zpracování.
Čekala jsem víc. Ne příliš sympatický hlavní hrdina, konec nekonec... no a o těch vulgarismech už tu bylo také psáno. nicméně na druhou stranu čtení bylo poměrně napínavé.
U téhle knihy dost záleží na tom, jakou máte jako čtenář představivost, a jak se dokážete nechat vtáhnout do děje. Já osobně měla opravdu strach. Autor si mohl dát trochu víc práce s příběhem kolem vzniku knihy. Že mu všechno vyprávěl hlavní aktér celé story, mu opravdu nežeru. Ale to nic nemění na tom, že dokázal ze záhady mizení lidí v pohoří Tribeč, vytřískat maximum.
tajemno záhady fyzika horory šílenství rozhlasové zpracování zmizení lidí Tribeč slovenské horory zfilmováno – TV seriál
Kniha opravdu úžasná, neskutečně zvládnuté propojení tajemna a reálného světa. Člověk, který se obyčejně nebojí opravdu pozná to, co tato kniha přináší. Všem doporučuji.