Tři blázniví Robinsoni
Achille Gregor
Tři přátelé vyrazili za dob hluboké totality do Velké Británie, kde nyní prožívají jednu vtipnou příhodu za druhou. Na cestách si píší jakýsi deník, který je psán velmi vtipně a hravě. Obsahuje spousty těch nejvtipnějších příhod, jaké si jen lze představit.
Knihu jsem pred casem sebrala nekde u popelnic. Az ji prectu, poputuje do nejake otevrene knihovny, myslela jsem si. Ale nakonec si ji necham. Jedna se v podstate o netradicne pojaty cestopis po Anglii a Skotsku. Cestu podnikli tri postarsi kamaradi, kteri jeste pamatuji casy trampingu. Ve stejnem tonu se v moji rodine vypraveji historky z tatinkova mladi. Na prvnich 5 strankach jsem se sice trochu ztracela, ale to jen nez si clovek zvykne na nezvykly styl, kteremu nechybi humor, ironie a satira. Mnohe hlasky si zaslousi stat se nesmrtelnymi (viz komentar Hany Sputnik). Jen je dobre knihu necist pred spanim a ve verejnych dopravnich prostredcich! Oni se pak vsichni otaceji a pohorsuji se nad vasim hlasitym smichem - a ja se smala opravdu casto a nahlas, jako uz u knihy dlouho ne. Uryvky jsem predcitala i sve pubertalni dceri a smaly jsme se spolu. ".....z vlaku jsme vystoupili na nastupiste, kde nas s nadsenim zaricima ocima a roztazenou naruci nikdo necekal." Rozhodne doporucuji!
"Jediný sport, který kdy Clark v životě provozoval, byl ten, že v létě za hezkého počasí vrhal stín." :-D Tohle u mě ve slovníku zlidoví :-)
Tři kamarádi se rozhodnout podniknout výlet do Británie a Skotska.
Gregor přehání,kombinuje pravdu a fikci a vše celou dobu neztrácí na vtipu.
Pokud ji někde uvidíte neváhejte a kupujte,stojí za to si ji přečíst.
1988 | Muž v zástěře |
1996 | Život je pes - a já mám psy rád... |
1960 | Čtyři jedou za obzory |
1972 | Patálie v Panonii |
1964 | Rozhořčený mladý muž |
Ja sa teda rád hrám so slovíčkami a hľadám dvojzmyselné výrazy a vety, ale čo predvádza tento pán, je úplne iná liga a musím mu vzdať poklonu. Škoda, že je jeho dielo menej známe, tak vydarený a svieži humor by si zaslúžil väčšiu publicitu. Kniha je veľmi vtipná, až na jednu zaujímavosť: cesta je určite napísaná podľa osobnej skúsenosti, keďže Londýn je asi najnudnejšie mesto, aké som kedy navštívil a premietlo sa to aj do opisu v tejto knihe - ani taký vtipálek ako McGregor nebol schopný napísať o ňom čo len pár zaujímavých viet. Určite sa pri jeho návšteve a opise tiež trápil, vyslobodením bola až cesta na sever do Škótska. Tam sa do knihy zase vracia humor, dobre naštartovaný v úvode diela.