Tuareg
Alberto Vázquez Figueroa
Gacel, válečník mocného kmene Tuaregů, po vzoru svých předků křižuje Saharou. Jednoho dne přijdou do tábora dva zubožení cizinci a Gacel jim v duchu starých zvyklostí poskytne pomoc. Krátce nato se objeví vojáci, jednoho z mužů zabijí a druhého odvlečou s sebou. Gacel cítí vinu, že se o bezpečí svých hostů dostatečně nepostaral, a vydává se po stopách únosců.... celý text
Zvláštní příběh,psaný pomalým popisným tempem.Prostředí pouště,tuaregů a vojáků,dva rozlišné světy a rozlišné životní hodnoty.Konec mě také překvapil.
Exotické prostředí, život na poušti a zákony místních domorodců dělají pro čtenáře velice zajímavé čtení i v této době. Škoda jen, že dnešní čtenáři raději jezdí ve vlaku a skáčou Do vody. Toto je taková literární klasika, kterou dnešní mládež nezná. Závěr knihy je sice trochu uspěchaný, ale o to překvapující.
(SPOILER) Snad ještě lepší než román Inka od stejného autora. Škoda jen toho konce... Na konci roku 2024 přečteno po 15 letech podruhé. Opravdu se jedná o parádní dobrodružný román, podle mě bez hluchých míst. Gacel Sayah jako houževnatý Tuareg zvládne všelicos: přejít nejhorší část pouště na světě (navíc se starším mužem), přemoci v souboji rivala, nemilosrdně zlikvidovat malý vojenský oddíl, rychle se zorientovat v pro něho neznámém prostředí přímořského města...Jenom ten konec mohl být jiný.
Na této knize je zajímavý hlavně popis mentality kmene Tuaregů, která je pro nás dost nepochopitelná. Připomínalo mi to podobnou knihu, Jezdci od J. Kessla, která se odehrávala v Afgánistánu. U obou knih jsem měla pocit, že čtu o dávné minulosti, ale šlo vlastně o současnost.