Tunel do věčnosti
Ondřej Müller , * antologie
Velkoměsto neúprosně pronásleduje teroristu… Dávno vyhubená rasa chystá pomstu svým vrahům… Život na Zemi je krutým trestem pro krásnou dívku z jiné planety… Spravedlnost dostihne zločince i po milionech let… Tunel do věčnosti přináší osm povídek z pokladnice světové science fiction
Tunel do věčnosti přináší osm povídek takových velikánů sci-fi jako jsou Ray Bradbury, Robert Sheckley, Clifford D. Simak nebo Arthur C. Clarke. Sbírka je tematicky vyvážená a žádná z povídek nefunguje jen jako výplň či doplněk mistrovských kusů. Koneckonců nejvíc bodů si ode mě vysloužil autor, kterého jsem do úvodního výčtu nezahrnul - Theodore Sturgeon s jeho originální Výchovou Drusilly Strangeové. Těsně za ním by se pak v pomyslném žebříčku umístil Robert Sheckley s povídkou Zvedá se vítr. Snad jen s Garry C. Edmondsonem jsme si tak úplně nesedli a jeho pesimisticko-humorný Technologický pokles je podle mého nejslabším (nicméně pořád lehce nadprůměrným) dílkem tohoto výběru. Je skutečně úžasné, že povídky, které byly v originále publikovány v padesátých letech minulého století, jsou stále tak čtivé a mnohé myšlenky jsou stejně aktuální dnes jako tehdy. Název Tunel do věčnosti tak knize sedí jako kabátek šitý na míru. Parádní čtení bez kompromisů.
Super sbírka povídek. Myslím, že v tomto výběru si každý milovník moderních sci-fi žánrů najde to své :)
Část díla
- Duch V / Fantom V 1954
- Město 1950
- Nemesis 1950
- Nerovný boj 1955
- Pokolení, které dosáhlo cíle 1953
Osem poviedok. Osem klenotov klasickej sci-fi. Ani jedna poviedka horšia ako veľmi dobrá, z toho celých päť kúskov subjektívne hodnotených ako výborné. Dlho som už nečítal takto kvalitne vyváženú antológiu. Poviedky z 50. rokov minulého storočia, ktorým ani čas neubral ich čaro a výpovednú silu.
Ak by som mal niektorú poviedku vyzdvihnúť, je to dosť ťažké. Napriek tomu spomeniem aspoň dve. Úvodná "Mesto", ktoré už 20.000 rokov čaká na svoju odplatu od R. D. Bradburyho a taktiež "Výchova Drusilly Strangeové" od Theodora Sturgeona aj napriek svojej časovej patine sú výborne čítavé a zanechajú dlhodobejšie dojmy.
Ak sa zaujímaš o klasickú sci-fi v svojej nezriedenej podobe od skutočných klasikov žánru, túto antológiu ti s čistým svedomím odporúčam. Banovať určite nebudeš.
Viac v komentároch k jednotlivým poviedkam...