Turecké záhady
Arnošt Vašíček
Autor urazil tisíce kilometrů v oblasti mezi horními toky Eufratu a Tygridu, procestoval východní Anatólii a další části Turecka a přivezl unikátní materiál o nevysvětlených archeologických nálezech a překvapivých objevech v těchto doposud málo navštěvovaných oblastech. Z obsahu: Tajemná hrobka pod umělou horou, Nová výprava na Starat, Ztracené město Lúz…... celý text
Autor nedává jasné odpovědi na zkoumané záhady, pouze klade otázky nebo připomíná již známé teorie na dané téma a nechává tak na čtenáři samotném, aby popřemýšlel a rozhodl se sám, kde by mohla být pravda. Tajemno mne vždy lákalo, takže za mne dobré.
Dobrá kniha. Je vidět ,že autor je zcestovalý a hodně viděl na vlastní oči.Také je přínosné vyprávění o ne tolik známých záhadách,i když ty nejproslavenější také neopomíjí.Rozhodně si přečtu další jeho knížky.
Turecko je země plná úžasných památek. Nejvíce mě zaujala kapitola o Kappadokii. Kapadokie se svými podzemními městy, tunely, které jednotlivá města spojují, skalními městy a kostely s bohatou freskovou výzdobou. Nabízí se otázka. Kdo a proč tato podzemní města vybudoval ? Byli to Chetité? K čemu sloužila a před čím měla jejich obyvatele chránit? Kdo vytvořil klimatizační systém, kdy některé šachty byly určeny k odsávání vydýchaného vzduchu a jiné do těchto podzemních prostor čerstvý vzduch přiváděly? Záhada nad záhadu. Kappadokie je jedna z nejnádhernějších, ale zároveň nejtajuplnějších lokalit Turecka. Ráda bych ji jednou navštívila.
archeologie Turecko hroby a hrobky
2009 | Ďáblova lest |
2012 | Ztracená brána |
2017 | Krev démona |
2005 | Strážce duší |
2007 | Tajemství ďáblovy bible |
Krásně napsané záhady z dnešního Turecka. Přehledně rozčleněné do kapitol, které všechny byly zajímavé.
Vašíček klade spoustu otázek, ukazuje některá možná řešení, ale nechává na čtenáři, zda se pro to rozhodne a nebo ne. Nejvíce mě zaujaly záhady kolem Chetitů. Čeho se bály? Proč budovaly podzemní úkryty? Opravdu mohly být předchůdci Inků? Tolik otázek a žádná přesvědčivá odpověď.
Zaujala mě také teorie, že Atlantida a Trója jsou vlastně jedno a to samé. Opět to znělo docela přesvědčivě a najednou tak vše geniálně prostě.
Monstrum z jezera Van mě donutilo googlovat a zjišťovat si více.
Jedinou slabinou této knížky je, že je tak krátká.