Turistická značka: 44 tisíc kilometrů tradice

Turistická značka: 44 tisíc kilometrů tradice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534922/bmid_turisticka-znacka-6600034f4301d.jpg 5 31 31

Příběh českého unikátu ve výpravné knize plné fotografií. Turistická značka. Český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Ve své DNA ji mají vepsanou celé generace Čechů a Slováků. Tento průvodce je pro všechny, kteří si bez značek své výlety už neumějí představit, i pro ty, kteří se chtějí dozvědět, jaké příběhy za nimi stojí. Novinář Marek Šálek vám ukáže fascinující historii turistického značení, doporučí zajímavé trasy a odhalí třeba i to, jakou stopu zanechala česká značka v Mongolsku nebo Brazílii. A také prozradí, jak se stát opravdovým značkařem!... celý text

vizda
05.12.2024 5 z 5

Pre nás turistov výborná kniha. Autor najprv popisuje históriu ako značkárenie vzniklo a potom sa dostáva k bežný problémom so značením. Človek ani netuší koľko predpisov má systém značenia a čo to všetko obnáša. Skvelý nápad, že jednotlivé kapitoly o značkovaní sa striedali s kapitolami autorových výletov. Kniha ma jednoznačne zaujala. A vedeli ste, že turisti majú na značenie namiešanú špeciálnu farbu? Toto a veľa iných pikošiek sa dozviete v knihe.

Bedřich63
09.10.2024 5 z 5

Jako aktivní turista, chodící především po cestách značených turistickými značkami, jako fanda KČT a čtenář jimi vydávaného časopisu Turista, jsem nemohl tuto knihu vynechat.
Jedná se o skvělý počin. Kniha poutavě čtenáře seznamuje s historií a současností turistického značení nejen u nás a současně dává pár tipů na výlety.
Její přečtení mohu s klidem doporučit.

Petra1324
06.10.2024 5 z 5

Kresba z dílny Tomski@Polanski na obálce knihy láká k přečtení. Mapa České republiky, jen s barevnými čárami turistických tras na přední i zadní předsádce knihy, ukazuje rozsah turistické sítě u nás. Střídání čtyř základních barev značení pro nápadité oddělování jednotlivých kapitol. Po výtvarné a grafické stránce není knize co vytknout, je opravdu parádní.
Kapitoly s informacemi o historii a současnosti značení se střídají s kapitolami s inspiracemi na putování.
Informací o značení je tak akorát, bylo odpovězeno na vše důležité a podstatné, na co se lidé při setkání se značkařem běžně všetečně dotazují. Autor nezabředává do nudných detailů a neotravuje zbytečnými podrobnostmi. Rozhovory s lidmi od značkařského fochu dodávají knize autentičnost a reportážního ducha.
Rok se značkou – dvanáct zajímavých tras na každý měsíc roku. Podáno s lehkostí a umírněným humorem, že máš chuť vyrazit hned někam na výlet. Nechybí tipy na dobré pivo a příjemné ubytování. Trasy byly spravedlivě rozděleny po celé republice.

Malé chyby jsem v knize našla, ale to nemění nic na tom, že knize dávám plný počet značek. A možná, že si autor, při pravidelné obnově značení po třech letech, tyto chyby s radostí opraví. Pak už bude jeho trasa (kniha) naprosto dokonalá.

Talmberk a Mrchojedy se nepyšní dřevěnými zvonicemi, ale kamennými zvonicemi.
Všeslovanský sjezd nebyl v Praze v roce 1948, ale v roce 1848.
Neštěstí u Krouny se nestalo 25.6.1995, ale 24.6.1995
Chata Prašivá není nedaleko Bocanovic (je od nich vzdálena 26 km po hřebeni a to je jak z Prahy do Brandejsa), daleko blíže je chata Kozubová, Kamenitý, Polana, Ostrý, Skalka, Severka, Javorový, Ropička nebo Na Kotaři.
Kapitoly jsou členěny na menší části a mezi mini je turistická značka. Autor knihy byl na školení značkařů a ví, že rozměr značky je pevně stanoven na čtverec 10x10 cm nebo výjimečně větší, přesto jsou kapitoly děleny značkou obdélníkovou 10x13 mm, což by odpovídalo v poměru zmenšené turistické značce používané v Polsku.
„Na kopci u Starých Těchanovic nám přijdou vhod dřevěná lehátka s vyhlídkou na vyhaslou sopku Velký Rudný. Moc se ale nezdržujeme, abychom stihli nakoupit bylinky…“
Tak tady se autor s textem moc nezdržoval a nevyhrál si s popisem, asi už letěl pro ty byliny, a je to vidět. Lehátka nejsou na nějakém nahodilém kopci jen tak osamoceně ledabyle položená, jsou součástí krásné dřevěné rozhledny Těchanovická vyhlídka a vyhaslá sopka se jmenuje Velký Roudný.

HelenBarbora
12.08.2024 5 z 5

Knihu jsem náhodou zahlídla v knihovně a jaký to skvost, místy až dojemý. Velmi, velmi doporučuju :)

Barticek
28.07.2024 5 z 5

Krásná knížka o českém fenoménu turistických značek. Našla jsem tam i tipy, kam se vydat na cesty. Jediné maličké mínus knížky - chyběly mi popisky u fotek.

Leona333
27.07.2024 5 z 5

Tak jsem po dočtení tohoto malebného cestopisu, zajímavých vzpomínek..., "nevěřícně - fascinovaně" kroutila hlavou. ; ) Našinec, český človíček díky svému důvtipu, vynalézavosti, kreativnosti, nezdolnosti a talentu, nám dal - vymyslel, další ze svých zlepšováků..., který bez mrknutí oka záhy přijalo mnoho okolních států, a nejenom okolních států...
Knížka pojednává, se z ní dozvíme o bezpečném - přehledném značení cest pro radost z pohybu, turistiky, zvídavosti a přesto přese všecko mám pocit, že se kolikrát ve světě cítíme "nezajímavě, druholigově, skoro až ztraceně..." Přitom Turistická značka, je dalším důkazem toho, že máme být nač pyšní a že česká stopa je ve světě v lecčem... ; )
Moc hezké počtení to bylo. Jsem moc ráda a děkuji, že něco takového u nás vyšlo.

SilviiM
23.07.2024 5 z 5

Nádherná kniha, kterou si musí každý turista přečíst, aby si více vážil práce značkařů. V knize je popsána historie i fungování KČT. Vše napsáno velmi poučně a zajímavě. Myslím si, že nebudu sama, když řeknu, že jsem u knihy začala přemýšlet, že bych začala značit. :) Osobní příběhy pana Šálka byly hezkým zpestřením knihy. Jen mě mrzí, že tam nebylo více tras od nás z Moravy. Ale to určitě nenarušilo můj celkový, velmi pozitivní, dojem z této knihy.

dagmar7365
23.07.2024 5 z 5

Na této knize mě okamžitě zaujala její obálka, protože nápadně připomíná knihy Ladislava Zibury. To byl první impuls, který mě nalákal a rozhodně nelituji, protože stejně jako knížky LZ i tato je plná zajímavých informací, tipů na cestování, zážitků a setkání s různými lidmi. Jen se celá točí v tom našem malém českém kotlíku, ale to ničemu nevadí, protože i u nás je krásně a hlavně máme nejlepší turistické značení :-)

mira.l
05.07.2024 5 z 5

Tahle knížka mě zaujala na první dobrou hned, jak jsem ji poprvé uviděl v přehledu novinek.
Velice zajímavá publikace na téma, o kterém toho zatím asi moc nevyšlo, pokud vůbec něco. Kniha krásně přibližuje vznik a historii KČT, stejně jako jeho současné fungování, strukturu, dává nahlédnout do tajů toho, jak se stát značkařem, co to obnáší. Čtenář se ale dozví i mnohé jiné zajímavosti o tomto našem národním fenoménu.
Za každý měsíc roku je zde pak popsán jeden pěší výlet po značených trasách. Za mě parádní knížka, která mě možná i tak trochu nahlodala. Co kdybych to v budoucnu taky zkusil??

LuckaK.088
29.06.2024 5 z 5

"Tento průvodce je pro všechny, kteří si bez značek své výlety už neumějí představit" - takže přesně pro mě, a proto jsem si tuhle publikaci nemohla nechat ujít.
Díky panu Šálkovi se dozvíme, jak vznikaly turistické značky, o historii KČT, co obnáší práce značkaře... Mimo jiné v knize najdeme spoustu zajímavostí, rozhovorů, krásných ilustrací, a jako bonus popis každoměsíčního výšlapu do různých koutů naší země (díky tomu jsem si připomněla trasu údolím říčky Krounky, na kterou už dlouho pomrkávám).
Po přečtení si budete práce značkařů vážit o mnohem více. Díky nim jsou výlety do přírody krásný a bezstarostný zážitek. Děkujeme.

bigbabe
24.06.2024 5 z 5

Naprosto výborně zpracovaná kniha. Miluji cestování všeho druhu, i pěší a ráda o cestování čtu.
Kniha je velice poutavá, je zde mnoho zajímavých informací a jde z ní cítit, že lidé z KČT a ostatních organizací s tím spojených jsou do toho opravu zapálení a baví je to.

JelenSoboLos
12.06.2024 5 z 5

Pěkně vypravená kniha, spousta zajímavých informací pro turistické nadšence a nejen pro ně

Marek Šálek
česká, 1964