Túžba a zrada

Túžba a zrada
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184063/tuzba-a-zrada-184063.jpg 4 756 756

Autorka opisuje posledné dni mladej ženy odsúdenej v 19. storočí za vraždu na Islande, v krajine krásnej a drsnej súčasne. Ľudia v nej sú formovaní prírodou, s ktorou musia bojovať o živobytie, ale aj dedičstvom ság, dejín, poézie a literatúry. Agnes je obvinená zo spoluúčasti na vražde svojho bývalého zamestnávateľa a milenca Natana Ketilssona. Prichádza do rodiny úradníka Jóna Jónssona, kde má stráviť posledné týždne pred popravou. Všetci sú zhrození, že musia medzi seba prijať odsúdenú vrahyňu, a preto ňou opovrhujú a odmietajú sa s ňou rozprávať. Len Tóti, mladý kaplán, sa stane Agnesiným duchovným poradcom a pri svojich návštevách cíti potrebu porozumieť jej a pokúsiť sa zachrániť jej dušu. Keď letné mesiace vystrieda zima a tvrdý sedliacky život prinúti celú domácnosť pracovať bok po boku, všetci bližšie spoznávajú Agnes. Postupne sa vynára jej tragický príbeh o túžbe a zrade a napokon vysvitne, že nie je všetko také, aké sa na začiatku zdalo. Dni zostávajúce do jej popravy ubúdajú, no otázka o jej vine či nevine ostáva stále nezodpovedaná... Historický román inšpirovaný skutočným príbehom.... celý text

Anie.M
13.08.2019 5 z 5

nemůžu jinak než pět hvězd, celá atmosféra mě vtáhla do příběhu, ze kterého jsem cítila úzkost, ale nešlo khinu odložit a opustit Agnes. velmi barvité popisy života na Islandu počátkem devatenáctého století a zdařilý pohled do jedné opuštěné a podvedené duše. nejprve mi probleskl nápad přečíst si další vyprávění o Agnes Magnúsdóttir, pak jsem se ale zastavila, protože přesně tuhle verzi jejího příběhu si chci nechat v mysli.

PetraBery
30.07.2019 4 z 5

Hodně ponurý, smutný a temný příběh o Agnes, ženě odsouzené k trestu smrti za vraždu. Islandské podnebí a podmínky k životu jsou v knize skvěle vykresleny, stejně tak atmosféra v Kornsí, kam byla Agnes před popravou umístěna. Čtení knihy nebylo vůbec lehké, konec neměl jak překvapit, přesto jako prvotina opravdu podařené.

broskev28
30.06.2019 5 z 5

Díky za všechny krásné komentáře a hlavně díky autorce i překladatelce.
Jak již někteří napsali: žádné překvapivé rozuzlení se konat nebude, od začátku vlastně víte, jak příběh dopadne. Ale než se k tomu konci dostanete, pocítíte doslova na vlastní kůži krásu islandského jara, odpracujete letní senoseč, zažijete podzimní zkracování dne i slunečního svitu a zavalí vás sněhové vánice . . .
Zaujalo mne samotné vyšetřování, velmi mě překvapil pobyt odsouzené v rodině okresního četníka (vězení by se zřejmě prodražilo), podobně jako třeba dopisy týkající se nákupu popravčí sekery. Všechno tak věcné a strohé - úřední spisy před téměř 200 lety; v tomto směru se příliš nezměnilo, lidskost většinou nenajdete ani v úředních dokumentech 21.století.
A potěšila mě proměna četníkovy rodiny, resp. jejího přístupu k odsouzené; tady naopak to pochopení a přijetí příjemně překvapilo.

vinebitch
18.06.2019 4 z 5

Kniha má ponurou atmosféru, která vám opravdu pohltí. Když jsem knihu dočetla, ještě dva dny jsem se cítila nesvá z té atmosféry. Každopádně, kniha je napsaná zajímavě, hezky se prolíná a postupně odkrývá skutečnou pravdu a co se vlastně stalo. Celou dobu jsem s Agnes soucítila, až do konce jejího života

Coco3
05.06.2019 5 z 5

Nečekala jsem to, ale kniha mě opravdu nadchla. A celý ten styl vyprávění, islandský způsob života, krajina...moje první setkání a moc fajn. Příběh tak smutný a drsný, jak jsem si možná ani neuměla představit, že často život byl a ještě zvlášť pro ženy. Ach Agnes, tak jsem věřila...

SakuraLuci
02.06.2019 4 z 5

Islandský krutý příběh z pera neznámé autorky. Moc pěkné napsáno, perfektní rukopis, kniha se četla sama. Nejsem příznivcem historických románu, ale jsem rada, ze jsem si příběh přečetla. Každý máme tak trochu Agnes v sobě

evickakyticka
13.05.2019 5 z 5

Kniha se odehrává na Islandu, který je i bez příběhu drsný. Moc se mi líbila atmosféra děje, mrazivé prostředí a zajímavý osud Agnes. Velmi čtivé a napínavé až do konce. Místy kruté... Nenašla jsem jedinou chybičku, proto hodnotím plným počtem.

danazeskolky
29.04.2019 5 z 5

Nejdřív jsem se trochu bála, že půjde o nějaké "ženské čtení". Hned první kapitola mě nadchla a četla jsem a četla... Ne že bych vyhledávala historické romány, toto stejně nebyla tak dávná minulost, ale prostě se občas nechám úplně unést časem a při tak barvitém líčení si připadám, že jsem tam někde mezi nimi v drsné krajině mezi drsnými lidmi... A dost lidí naštěstí mělo i srdce. I když to nebylo nakonec nic platné. Zajímalo by mě, co pak bylo dál s Margrét (i když tam je to asi jasné), se Steinou (a asi i Laugou) a pomocným farářem Tótim. Kniha mě opravdu dostala.

Olous1
28.04.2019 5 z 5

Knihu jsem zakoupila v levných knihách za pár korun a udělala jsem dobře. Toto byl silný a dojemný příběh se smutným koncem.I přesto jsem ráda, že mám knihu ve své knihovně. Na prvotinu autorky je to moc hezky napsané. Doporučuji.

freesty
09.03.2019 5 z 5

Napínavý příběh, který mě nutil pořád číst. Vtáhl mě do děje a nepustil. Hltala jsem každou chmurnou chvilku tohoto mrazivého historického románu.

slecnapeta
26.02.2019 4 z 5

Skvele pochmurne cteni, velmi zajimave podany pribeh a popis postav.

Termina
25.01.2019 4 z 5

Já vím život je tvrdší ... ale já prostě nesnáším knihy bez šťastného konce :( :D
Kniha mi přišla velmi čtivá, pochmurná a nejspíš splnila očekávání.

zbraslavanka
11.01.2019 5 z 5

Užasná kniha, z počátku jsme neměla odvahu, ale pak mě kniha chytla a dočetla jsem ji jedním dechcem.

Cari
03.12.2018 5 z 5

Je to příběh skutečné ženy, která kdysi velmi milovala, a snad i tato láska předurčila její tragický osud. Příběh doporučuji i když bych vlastně neměla. Je to totiž jeden z nejsmutnějších příběhu, jaký jsem snad četla. Autorka se z větší části opírá o fakta. Místa, kde se hrdinka zdržovala skutečně existují, a fungují dodnes. Vztahy mezi postavami mají taky převážně reálný základ. Z dovětku na konci knihy jsem pochopila, že jen velmi malá část příběhu je fikce. Hannah Kent použila fikci jen v místech, kde musela? Jinak se držela historie a materiálu, který měla k dispozici. Agnes, jak se postava skutečně jmenovala, se mi zaryla do srdce, jako jedna z mých nejoblíbenějších knižních postav. Už je to déle, co jsem tuhle knihu četla, ale pořád mám osud této postavy živě v paměti. Tu nespravedlnost, tu bezmoc... Doufám, že u nás autorce brzy vyjde další nějaká kniha, protože dle mého má dar psát silné a poutavé příběhy.

Čtivý styl, perfektně vykreslená atmosféra tehdejší doby a okolí mrazivého Islandu. Doporučuji, protože jsou postavy, které by neměly být zapomenuty. Protože Agnes už se spravedlnosti nedočká, ale ještě stále Vám může vyprávět svůj příběh...

kasavubu
01.12.2018 5 z 5

Tak tohle byl velmi silný příběh. Působil na mě hodně autenticky, zejm. díky věrnému popisu prostředí a života na Islandu. Docela by mě zajimalo, jak to bylo s Agnes doopravdy. Určitě na ni jen tak nezapomenu.

svat388
22.11.2018

Knihu jsem právě dočetla a popravdě jsem v závěru čekala něco nečekaného :-) ale to nepřišlo. Myslela jsem, že půjde o velkou lásku a hlavní hrdinka bude v očích čtenářů nějak ospravedlněna...
Nebyla to pro mě úplně pohodová četba, chtěla jsem to i vzdát, ale zase mě zajímal konec knihy.
Ale abych jen nehanila, autorka skvělá, krásně vystihla atmosféru.

Arwen777
16.11.2018 4 z 5

Zvláštní příběh, vyvolává spoustu otázek. Má člověk v životě vůbec na výběr? My sedíme v teple a blahobytu, ale co lidé, kteří žili a žijí v nesmírně těžkých podmínkách a musí udělat prakticky cokoliv, aby přežili nebo aby si vydobyli trochu lepší podmínky? Kam sahá lidská důstojnost a jak moc toužíme uvěřit, že nás někdo miluje... kdo je viník a kdo oběť? Příběh Agnes je o to silnější, že je podle skutečných událostí. Cením si, že autorka příběh vyprávěla z jiného úhlu pohledu než je většinový názor, věřím, že si to Agnes zasloužila. Doporučuji těm, kteří nad knihami rádi přemýšlejí.

dia.riedl
27.10.2018 4 z 5

Po celém příběhu mě srazil na kolena až autorčin doslov.

pavlinka0250
20.10.2018 5 z 5

Smutné, působivé, mrazivé a zároveň krásné vyprávění.

Marcela52
17.09.2018 5 z 5

Velmi sugestivně napsaný román, který zaujme od první stránky. Tragický milostný příběh je postupně odkrýván a čte se jak detektivka. Díky mistrnému vypravěčskému jazyku autorky se čtenář dozví také mnoho zajímavého o tom, jak se žilo před více než sto padesáti lety v tomto odlehlém koutu Evropy, který dnes patří k nejvyspělejším zemím. V době, kdy se tento příběh inspirovaný skutečnými událostmi odehrává, to bylo ale místo velmi drsné a divoké. Rozhodně doporučuji náročnějším čtenářům, kteří mají rádi silné příběhy.