Twilight: Sága a její postavy v proudu času
Nancy Ruth Reagin
Kniha složená ze třinácti příspěvků věnovaných hlavním protagonistům populární ságy Stmívání se snaží odkrýt historické a kulturní pozadí, z něhož tyto postavy vystupují. Reflexí skutečných historických událostí i pomocí "fiktivní historie" zde můžeme spolu s autorkami uvažovat o možných osudech členů Cullenovy rodiny před jejich "proměnou" a pochopit také jednání a komplikovanou, jemně propracovanou psychologii dalších postav.... celý text
Knížka není špatná, ale není ani dobrá. Mám v ní svou nejoblíbenější část a to je o Alice. Toto téma mě zajímá. Jinak jako kniha do své Twilight sbírky je to dobrý kousek.
Když jsem si na internetu přečetla, o čem by ta kniha měla být, byla jsem nadšená, protože mě prostě baví dějiny každodennosti různých historických etap. Nápad tudíž hodnotím bez pochyby kladně a kniha se s ním popasovala relativně dobře, ale jak již bylo zmíněno, množství chyb (faktických i pravopisných) tu kladnou stránku jednoznačně válcuje.
Jediná část knihy, kterou jsem měla problém "strávit" byla ta o indiánech, protože množství různých dohod a dalších dokumentů se mi pletlo dohromady a celkově mi dalo velkou práci se na čtení soustředit.
Jsem fanouškem Stmívání ale tato kniha mi nesedla, jednak tam bylo mnoho neznámých slov, odbíhání od tématu, časté odkazy v textu na zadní strany knihy atd... Knihu jsem četla stylem jen to co mě zajímá a proto jsem více než polovinu knihy vynechala.
Ale abych nepsala jen to špatné, některé údaje pro mě byli užitečné a pomohli mi lépe pochopit postavy z knihy. :)
Tento titul jsem raději vynechal a dal jsem přednost knize od české začínající autorky, která píše obdobné téma. Sice je občas vidět, že je to kniha ještě před korekcí, ale i tak mi ten příběh stál za to. Proto doporučuji a podporuji:
Je to hlavně pohled do historie. Nabízí čtenáři pohled na jednotlivá historická období, ve kterém se hlavní postavy (Cullenovi) narodily a jaký to má vliv na jejich chování a názory.
Kniha byla únavná a zdlouhavá, po delším čtení jsem se v těch historických souvislostech trochu ztrácela a přišlo mi, že se občas odbíhá od načatého tématu...
Jediné plus je, že jsem získala náhled do lidského života upírů se všemi historickými milníky které je provázely a utvářely jejich osobnost např: Jasper a válka Severu proti Jihu, Emmetův život v Apalačských horách... Prostě mi to pomohlo pochopit chování některých postav.
Překlepy se v knize opravdu vyskytují... korektorka byla asi čtením stejně znavena jako já a chyby v překladu přehlédla (tohle vážně nemám ráda)
Knihu jsem si zakoupila s domněním, že je napsána Stephenií Meyerovou a očekávala jsem něco podobného jako je Oficiální ilustrovaný průvodce Stmívání. Potom jsem ale zjistila, že je to od jiného nakladatelství než Egmontu a že to napsal někdo jiný (já vím, asi jsem se měla pořádně podívat :)).
Knihu jsem tedy začala číst. Ze začátku mně upoutala jen jedna kapitola, ty další už byly nezajímavé - těžká slova, odbíhání od tématu... - takže jsem jen jezdila očima po řádcích a nevnímala slova. Bylo pro mě těžké odolat pokušení odhodit knihu do kouta a nechat ji tam. V polovině knížky se to rozjelo, ale i tak už se to nedalo zachránit.
Také jsem tam našla několik chyb - autorka zřejmě ráda mění data a jména, neboť jednou psala, že se Edward přeměnil v upíra 1928, jindy zase 1918 (to je správně) a pro jistotu to radši ani nezaznamenala do časové osy. To samé dělala i se jmény - že Carmen dokáže roztrhnout jakékoliv vztahy kromě lásky je špatně (to dělá Chelsea).
Takže kniha mě bohužel zklamala - i když jsem zažraný fanoušek do Stmívání, tohle se mi nelíbilo.
Jak si tak pročítám níže uvedené komentáře, nabývám dojmu, že kniha není podle většiny komentátorů zrovna nejpovedenější... Ano, objevují se zde určité nedostatky (např. v letopočtu ,,1928" namísto 1918, ,,shlédnout" film (nemá být se z?) a chybějícím číselným odkazům na poznámky v zadní části), ale vem to čert - i v současné době má nemálo knih drobné i větší chyby. Já osobně jsem ale z dílka vcelku mile překvapená. Nacházíme zde mnohé zajímavé informace, ať jsou to (jak již název napovídá) zajímavosti a minulost všech členů Cullenovy rodiny, tak reálná historická fakta. Kdo je nadšencem do Stmívání a zároveň do dějepisu, je pro něj tato knížka to pravé ořechové. Já se řadím pouze do první výše uvedené skupiny a neoficiální doplněk Twilight ságy jsem si opravdu užila. Kniha mi především pomohla pochopit chování mnoha postav a obohatila mě o spousty zajímavých věcí. Takže pokud jsi zažraný fanda světa S. Meyerové, knihu ti určitě DOPORUČUJI, ostatní v ní však pravděpodobně nenaleznou žádný smysl...