Ty
Caroline Kepnes
Opravdová láska bolí. Já už jsem to pochopil. A ty to brzy pochopíš taky. Když Guinevere vkročí do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více vášně než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Ale to není zdaleka všechno, co je své vyvolené připraven poskytnout! Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší – dokonce i když o to ani nestojí. On přece ví nejlíp, co je pro ni dobré, a ve své velkodušnosti dokonce přehlíží i vady, které se skrývají za Guineveřinou dokonalou fasádou. Opravdová láska bolí, to už Joe pochopil, a Guinevere to brzy pochopí taky, Joe pro to udělá všechno. Thriller TY je až perverzně chytrým záznamem chorobné posedlosti, při jehož čtení vám bude nejspíše poněkud úzko. Vlastně dosti úzko. Přesně jak to autorka zamýšlela.... celý text
Nečetla jsem, knihu jsem poslouchala v audio verzi ve vynikajícím ztvárnění p. Zadražila - to se, myslím, dosti povedlo!
Příběh určitě zaujme formou vyprávění (pohled slídila, jež promlouvá ke své "vyvolené") - neotřelé a velmi dobře zvoleno! Posouvá to příběh, který by asi sám o sobě zas tak za moc nestál, někam výš, čtenář má místy tendence sympatizovat s jinak klasickým záporákem. Zajímavé vše sledovat očima chorého stalkera, jak si pěkně jede to svoje a dokáže si veškeré kroky svého jednání obhájit nebo to ani nepotřebuje, neboť věci, které na cestě za "láskou" páchá - jež jsou leckdy hluboko za hranicí, mu přijdou jako logická vyústění situací a v jeho pokřivené realitě naprosto normální či nevyhnutelné. Baví mě na tom představa, jak moc jiné by to bylo, kdyby byl tentýž příběh napsán z pohledu Guinevere a dalších postav.
Skvělá knížka. Vulgarismy a perverzní řeči hlavního hrdiny jen vystihují jeho povahu, takže jejich použití bylo na místě.
Druhý díl o něco slabší, ale také super.
Tahle kniha je rozhodně výjimečná. A to jak z hlediska sugestivní formy psaní (jako by Joe mluvil ke čtenáři), tak obsahem. Náhled do myšlenkových pochodů hrdiny byl brilantní. Jeho logika brilantně pokřivená. Až tak, že to, co nedává smysl, chvíli smysl dává... Záleží přece na úhlu pohledu. Ačkoli je úplně mimo.
Mimochodem šílená postava není jen Joe. Já tam necítím sympatie vůbec k nikomu. Přehled charakterů v příběhu je neskutečně zvláštní. A o to zajímavější.
Tahle knížka stála za přečtení. I když mě kupodivu nepřesvědčila číst ji na jeden zátah
Super super a zase super. Bavilo me to od prvni stranky az po konec. DOPORUCUJU! Druhy dil taky bezva. Ma to sve mouchy jasne treba nektere vyrazy ale napeti se neztrati celou dobu.
Fakt se mi to líbilo, ale celé mi to kazily ty úchylné výrazy. Když chtěla autorka ukázat stalkera i jako přitažlivého a inteligentního chlápka, tak mu mohla vložit do úst jiná a více stravitelná slovní spojení. Některé popisy mi přišli fakt odporné (např. popis fotek u Peach). Takhle u mě v hlavě Joe nevypadal jako sympaťák, ale jak upocený úchylák za obrazovkou, co pod falešnou identitou chce po malých holkách nahaté fotky. A tak Joe občas nejen přemýšlel, ale i jednal.
Trochu jsem počítala, že se mi tato kniha dostane víc pod kůži. Du-forma tu byla účelně k tomu, aby mluvila ke čtenáři, trochu se to ale utlumilo tím, že skoro každá věta byla jmenovitě adresována Beck. A ani sociální sítě jako stvořené ke stalkerství se mě nějak nedotkly vzhledem k tomu, že o sobě nikde nic moc nešířím a facebook mám opravdu jen pro přátele.
Co mě ale opravdu dostalo bylo myšlení Nicka. Protože kdyby jeho situaci někdo zhodnotil, 'byl by tu za úchyla on'. Taky na místě byly mezery ve vyprávění, protože se čtenář různé věci dozví až v tu pravou chvíli.
Ještě nevím jestli se pustím do dalšího dílu, protože ze zakončení knihy jsem docela nesvá. Na jednu stranu se mi konec líbil, ale na druhou stranu mohlo tam být něco, co člověka nenapadne, že by tam mohlo být.
Dobře čtivá knížka. Až děsivá jak je to všechno možné. Ze začátku jsem se zalekla výrazu, které byly použity. Přečteno za dva dny, avšak konec mě zklamal. Ke konci to pro mě znamenalo jeden velký otazník. Bouřlivý záčatek skončil vlažným závěrem. To co mi ze začátku nedalo odložit knížku se nakonec změnilo v netrpělivost zjištění konce. S chudákem Beck se na konci nikdo nemazal. Knížku bych určitě doporučila dále. Zamyšlení nad sociálními medii bylo u mě velké.
Hustý! Fakt super knížka.
Po první stránce jsem jí chtěla odložit s tím, že je to děsná úchylárna... donutila jsem se přečíst ještě dalších pár stránek. Nakonec jsem si uvědomila jak moc mě to baví a že je se jedná o nejlepší knížku jakou jsem v poslední době četla.
Ach bože, tak tahle kniha mi naprosto sedla. Přesně takový perverzně chytrý záznam o chorobné posedlosti mě naprosto baví. Já jsem už od přírody tak nějak zvrácená. Nebo respektive zvrácenosti mě fascinují (zvrácenosti do určité míry). A tohle bylo opravdu povedené.
Skvěle napsáno, Joe je skvělý - pozorný, obětavý, sexy a já jeho stalking a vraždy prostě chápu … ta potvora Beck, zasloužila si to. Asi takové pocity, k psychologovi s tím nejdu, mohl by to být doktor Nicky.
Za mě palec nahoru.
Dokázala jsem se absolutně vžít do děje, bohužel ne do postav. Nesdílela jsem jejich názory, představy a ani pocity. Mám pocit, jako bych je ani po přečtení knížky neznala, to mě mrzí. Ale kniha byla velmi zajímavě (realisticky) napsaná.
Je to zvracene, je to silene, je to sexy, pri nekterych strankach sem chtela knihu vyhodit ale Joe je sexy ikdyz je to magor. Pro mladsi generaci doporucuju. Jinak je kniha o nicem. Me na tom bavila ta bezduchost a super odreagovani. Celkem napinave. Ani jsem netusila ze je i druhy dil. Tak moc me to chytlo ze jsem knihu zhltla za dva dny. Doufam ze najdu neco jako treti dil ;)
Totální šílenost, největší spokojenost, i když ze začátku (asi první 70 stran), jsem měla chu´t knihu odložit. Určitě jdu do dalšího dílu:3
Je to sice zajímavý pohled do hlavy stalkera, ale dočetla jsem ji vlastně jen abych se ujistila že skončí tak jak si myslím. Všechny postavy se mi zdály povrchní a nebyly mi sympatické.
Je to mrazivé, jak křehcí jsme jen díky tomu, že máme potřebu všechno své soukromí odhalovat na sociálních sítích. Je jen otázkou, které pako na naše soukromé informace narazí. O to horší tahle kniha je. Nutí vás sympatizovat právě s tím pakem.
Rozhodně doporučuji audioknihu v originále. Du forma a hlas toho chlápka, co to vyprávěl, mě zcela přenesl do jeho mysli a do jeho světa. Byl to úplně jiný zážitek, než když jsem se knihu pokoušela číst. Český překlad mi bohužel pokazil prvotní dojem.
Začátek mě hodně bavil, ale postupem času jsem se začala nudit a nespravil to ani konec. Thrillerem bych to rozhodně nenazvala, nic napínavého na tom nebylo. V podstatě jsem celou dobu čekala, že mě třeba něco překvapí, že nastane zvrat, ale to se nestalo.
Mezi pozitiva řadím humor (i když trochu černý), občas jsem se docela zasmála (například u těch testů z literatury) a to, že se kniha celkem snadno četla a některé pasáže mě dost bavily. Navíc hlavní hrdina pracuje v knihkupectví, takže některé situace mi byly důvěrně známé.
Celkově je to u mě ale slabší průměr. Teď si musím přečíst něco, kde bude aspoň jedna postava normální. Možná nějakou sladkou romantiku, kde nikdo nikoho nepronásleduje a neschovává si jeho kalhotky (hm, takže Božský bastard to nebude :D).
Styl mi přišel velmi podobný jako v Kingově Panu Mercedesovi - taky je tady příběh vyprávěn očima jednoho floutka. Už v té Kingově knize jsem s tím měla trochu problém, tady to nebylo jinak. Nakonec mě ale autorka asi tak v půlce přesvědčila, že to stojí za to. Příběh o stalkerovi a o tom, co je ochoten udělat, aby byl pořád nablízku své oběti byl zajímavý a jsem zvědavá na pokračování.
Ze začátku mě čtení velmi chytlo - Joe byl správně ujetý, ne, že by se s ním člověk ztotožnil, ale šlo porozumět některým jeho krokům. Napětí se ale dle mého soudu z knihy postupně vytratilo a na konci jsem přemýšlela, jestli je větší blázen Joe, Beck nebo oba stejně. Hlavní postava Joea na mě navíc začala čím dál více působit poněkud zženštile, i když to možná bude spíš problém můj, než autorčin - nedovedu si představit chlapa, který se tak moc zaobírá vlastními pocity. Na druhou stranu si při čtení člověk uvědomí, jak je dnes jednoduché někoho stalkovat a měla jsem chuť změnit všechna svoje přístupová hesla.
Musím říci, že z této knihy mám smíšené pocity. Ačkoliv jsem ji musela dočíst do konce, ptž jsem byla zvědavá, jak to vlastně dopadne, tak toto téma pro mě nebylo úplně to pravé. Asi bych nechtěla znovu vidět do hlavy posedlého člověka. Někdy se člověk až musel pousmát nad tím, jak věci a lidi kolem sebe vidí.