Tyran
Archibald Joseph Cronin
Vydalo nakladatelství Sfinx, Bohumil Janda, spol. s r. o. v Praze jako 18. svazek edice Palma, řada II. Druhé vydání v roce 1948. Edice Nové cíle, svazek 1017.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1948 , Sfinx – Bohumil JandaOriginální název:
Hatter's Castle, 1931

aj keď kniha má vyše 500 strán, prečítala som ju pomerne rýchlo....to preto, lebo dej mala pútavý hneď od prvej strany....žiadne 50 stranové úvody....James Brodie...bol klobúčnik, ale hlavne tyran svojej ženy a troch detí...no prirátam k nim aj Jamesovu matku....dej je smutný, ale viac prezrádzať nebudem...pekné čítanie..

Tuto knihu mi knihovnice donesla ze skladu - starou, zažloutlou, typickým pachem prosycenou. Tak jsem si řekla, že ji asi dlouho nikdo nečetl, kdo ví, jestli se mi vůbec bude líbit. Ale po prvních stranách jsem se ocitla v době, kdy jsem četla Dickense a příběh mě neuvěřitelně vtáhnul do děje. Opravdu silný zážitek z opravdu silně pyšného a hrubého tyrana. Pokud již tato kniha měla tento název Tyran, měla ho mít. Důsledky tohoto chování mi dlouho zůstanou v paměti.

Jedna z nejsmutnějších a nejpůsobivějších knih, které jsem kdy četl. Výborná psychologická propracovanost postav, jak je u Cronina zvykem.

Knihu som čítala dávno, niekedy na strednej škole a dej si dobre pamätám. Ako ja som trpela s tými deťmi!

Tuto knihu jsem si zakoupila v antikvariátu v době, kdy jsem byla v obtížné životní situaci. Když jsem knihu začala číst, zjistila jsem, že jsem snad nějakou velmi podivnou náhodou sáhla po něčem, co vlastně v obrysech popisuje to, čím jsem právě procházela. Navzdory tomu, jak je kniha depresivní a krutá, jsem díky ní načerpala sílu. Když mi je nejhůře, dodnes se k ní ráda vracím.

Klasika od môjho obľúbeného autora, ktorá má všetko, čo má dobrá kniha mať. Nie je to veselé čítanie, ale rozhodne kniha, na ktorú sa nezabúda.
Hlava rodiny – tyran a despota, strachom paralyzujúci svoju rodinu a celé mesto, nepripúšťajúci si akúkoľvek porážku, neschopý súcitu či emócii - toto je postava, okolo ktorej sa rozvíja rozvetujúci sa dej, tragédie, emócie, silné momenty. Človek pri tejto knihe zabudne na čas a svet okolo, čo sa deje len pri skutočne dobrých knihách...
1974 | ![]() |
1993 | ![]() |
1972 | ![]() |
1972 | ![]() |
1947 | ![]() |
V průběhu času čtená několikrát, Cronina mám celkově ráda a Hrad mistra kloboučníka patří k nejčtivějším. Navíc ta atmosféra domu a vztahy skvěle popsané, až sugestivní. Prostě pan spisovatel.