Příhody z černého kufříku přehled
Archibald Joseph Cronin
Do menšího „zapomenutého“ skotského městečka přijíždí mladý lékař dr. Finlay. Sledujeme humorné i vážné příhody, které zažívá při léčení svérázných pacientů. A často je nucen pomáhat jim v řešení i jejich osobních problémů. Některé případy však také doktor Finlay řeší dost svérázně.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1993 , Knižní klubOriginální název:
Adventures of a Black Bag, 1943
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příhody z černého kufříku. Přihlašte se a napište ho.
Knižka horskosladkých príbehov, ktorá dýcha dnes už nostalgickým starosvetským pôvabom. Skĺbil sa v nej Croninov vycibrený jazykový cit s jeho precíznou drobnokresbou malomestských postáv a postavičiek, s ktorými čitateľ priam žije, smeje sa s nimi (a na nich), súciti s nimi, sleduje ich každodenné drobné radosti a starosti, no aj ich malé-veľké osudy určované odvekými silami lásky, ľudskej ctižiadosti a hlúposti. Cronin ako obvykle, vo svojej čistej, nádherne kultivovanej, hlboko ľudskej a neúprosne návykovej podobe!
Četla jsem už víckrát, teď jsem se ke knize znovu vrátila, a i když nemůžu říci, že je to moje nejoblíbenější "doktorská", zdejší nejnovější komentáře knize hodně křivdí a nedá se s nimi rozhodně souhlasit.
Za něco může anotace lákající na humorné příběhy - ty to samozřejmě nejsou a ani nemohou být z počáteční lékařské praxe, a to ještě někdy ve 40. letech, kdy se pořád bojovalo s minimálními prostředky se zákeřnými infekčními chorobami, které už skoro neznáme díky očkování či antibiotikům (o nichž si mohli tehdy jen nechat zdát).
Možná stojí za to přečíst a porovnat jak místně tak časově Bugakovovy Zápisky mladého lékaře z 20. let v Rusku (vskutku děsivé), Cronina a následně Gordona, který už to rozhodně podal veseleji a taky šířeji (od studií v 50. letech, přes praxi nemocniční či na lodi a další peripetie mladého lékaře).
Kniha Příhody z černého kufříku v seznamech
1974 | Hrad mistra kloboučníka |
1993 | Příhody z černého kufříku |
1972 | Citadela |
1972 | Tři lásky |
1947 | Zelená léta |
A.J.Cronin je můj oblíbený autor. Příběhy z černého kufříku je velice čtivá kniha. Výborně přeložena. Kdo má rád např. P. Taylora a jeho knihy , určitě sáhněte po této knize.