U počátků vod
Jan Kobzáň
Robustní dílo, splétající epickou věcnost s poetickým lyrismem, pulsující sled obrazů sousedských besed o rozličném běhu světa, dílo s obrazy, vazbami, rčeními i melodií živého vyprávění, metafora bídy a slávy valašských horalů, vyrůstající z životních příhod staříčků a napájená legendou zbojnických nájezdů, náleží jenom zdánlivě minulosti...... celý text
Jedna z vůbec nejlepších knih o Valašsku – o valašské povaze, humoru, názorech, zvycích, pověstech. Napsáno zasvěceným člověkem, který ví, o čem a o kom mluví.
Krásná kniha! Do komentáře se všechno nevejde, ale napsal jsem o knize na svém blogu. http://moje-kniha-stinu.blog.cz/1407/u-pocatku-vod-jan-kobzan
1980 | O zbojníkoch a o pokladoch |
1984 | U počátků vod |
1959 | Zbojnícky destament |
2014 | Pohádky a pověsti Jana Kobzáně |
Další krásná kniha od Jana Kobzáně. Vykládání strýčků jak bylo za stara. Jak sa žilo, jak sa umíralo, co sa šecko přihodilo, ,o zbojníkoch, černokěnžníkoch, vodníkoch, o pánoch, pytlákoch. Vše je autentické a zaznamenané během několika let po první sv. válce. Mladý ogarec Jan, si to šecko dobře pamatovál. Základ všech pověstí :) A bude aj film.