U stolu
František Hrubín
U stolu (Obrázky z venkovského dětství) Hrst básníkových vzpomínek na dětská léta, prožitá v malebném a za Hrubínova dětství ještě velmi odlehlém kraji neveklovském mezi Vltavou a Sázavou.
Krásné a zajímavé. (Ne) obyčejné vyprávění o životě (ne)obyčejných lidí. František Hrubín nezapře v sobě básníka. Kniha určitě stojí za přečtení.
Jednoznačně zajímavé. Opravdu přínosný vhled do života prostých (může se ještě toto slovo?) lidí. Myslím, že pro spoustu mladších ročníků už bude řada slov neznámá a budou to vnímat jako archaické, ale třeba ne.
Za mne rozhodně poetické a milé jako všechny naše vzpomínky na dětská léta.
vzpomínky dětství básníci čeští básníci rozhlasové zpracování
1966 | Romance pro křídlovku |
1978 | Špalíček veršů a pohádek |
1958 | Pohádky z tisíce a jedné noci |
1965 | Dvakrát sedm pohádek |
1990 | Dětem |
poetické obrazy vzpomínek na dětství v posledních letech první války, motiv stolu jako středobodu chalupy - rodiny, kolem nějž a na němž se odehrává vše, co je v životě venkovanů podstatné: společné jídlo, čtení a psaní, vyprávění, draní peří, šití, pečení koláčů, námluvy, smlouvy, prodeje, (ne)vítaní hosté, opora při prvních krůčcích i podklad pro tělo nebožtíka
Hrubín nevypráví, ale maluje krásnými slovy, a přitom to nejsou črty sentimentální, ale mnohdy plné bolesti, ponížení či křivdy, opracované však něhou smíření
...a paján za dědečka, kdo chce víc, viz Romance pro křídlovku