Ubožáci I. (zkrácená verze)

Ubožáci I. (zkrácená verze)
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51662/bmid_ubozaci-1-dil-51662.jpg 5 68 68

K romantickému příběhu o bývalém galejníkovi, který zbohatne a pomáhá svým přátelům, se vracejí nové a nové generace čtenářů, kteří spolu s Hugovými hrdiny prožívají jeden z nejkrásnějších příběhů o utrpení a lásce, jaký kdy byl napsán. Sledujme tedy po letech znovu dobrodružství Jeana Valjeana a jeho věčného stínu Javerta, osudem pronásledované Fantiny a její malé Cossety, ušlechtilého Maria a vykutáleného Thénardiera. Ke kouzlu románu přispívá i to, že děj se odehrává v romantické scenérii staré Paříže třicátých let devatenáctého století, v zákoutí úzkých uliček, za tajuplnými zdmi kláštěrů a hřbitovů a dokonce i v podzemních stokách Paříže. Kniha se stala předlohou k úspěšnému muzikálu... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Albatros (ČR)

Les Misérables, 1862

MarcoPolo936
23.07.2024 5 z 5

"Přesvědčil jsem se, že se člověk může změnit, když mu někdo odpustí"... První část románu je naprostý skvost díla známého pro nás ve filmu, seriálu, muzikálu... Užíval jsem si drobností, které ve filmovém zpracování nebyly.. Druhá část trošku revolucí táhlejší.. Victor Hugo psal a zažíval časy spojené s tímto příběhem... Krásná literatura. Z filmových Bídníků doporučuji duo Liam Neeson a Geoffrey Rush (1998).

Lenla
04.07.2022 5 z 5

Jedna z nejhezčích knížek, jaké jsem kdy četla, oba díly jsem přečetla za víkend. Sice zde byly nudnější zdlouhavé pasáže, které jsem přeskakovala - většinou popisy bojů, budov a nevýznamných postav, ale jinak mě kniha uchvátila. Snad první příběh, kde nebyli hlavní hrdinové buď výhradně kladní, nebo záporní a proto to bylo takové opravdové.

SputnikV
13.02.2022

tento překlad jsem četl opakovaně, podle mne je nejlepší a souhlasím i s názorem překladatelů, že termín ubožáci lépe vystihuje to, čím ti lidé byli, bídníci je určitý posun, jako by to byla jejich volba.

draka
21.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četl v šesté třídě. Každé ráno jsem si přivstal jenom proto, abych si ji mohl číst. Strašně mě zaujala. Pak jsem vzbudil sestru, vypravil a doprovodil ji do školy. O velkých přestávkách jsem příběhy Jeana Valjeana líčil naslouchajícím spolužákům tak, jak jsem nejlépe uměl. Odpoledne už nebyl na čtení čas, protože jsem celé dni trávil venku s kamarády, většinou na hřišti a večer jsem musel jít brzičko spát. Kniha na mně dodnes zanechala s veliký dojem. Neunikly mi ani filmová zpracování románu

Filios dVekerec
22.09.2014 3 z 5

Je mi líto, ale musel jsem dát pouze tři hvězdičky. Druhý a třetí díl již číst nebudu. Vzhledem k tomu, že je to častá filmová předloha, jsem očekával víc. V. Hugo mne zklamal. Byla to lehká odpočinková četba bez nutnosti vážných pozastavení čtenáře nad smyslem příběhu. Podobně smysluplná a hluboká pozastavení a zamyšlení, ke kterým mne zavedl Dostojevský se u Huga nedostavila ani náznakem. No, náznakem možná ano...

Samitho
17.12.2013 5 z 5

První díl i druhý díl byl opravdu famozní. Kniha o necitelnosti lidí a neschopnosti lidí odpustit. Kniha mě opravdu zaujala a vtáhla mě do děje takže i kapitoly, které nebyly úplně čtivé se daly v pohodě přelouskat. Opravdu vynikající kniha která vtáhne do děje a zároven má i nenásilný fylozofický rozměr
100%

Natique
08.12.2013 3 z 5

Kniha se mi četla těžko. Nějak jsem se nedokázala vžít do děje. Bylo těžké při četbě udržet pozornost.

Seraphin
04.08.2013 3 z 5

Je to krásný příběh, ale moc rozsáhlý a někdy zbytečný.

Victor Hugo
francouzská, 1802 - 1885