Uctívači hvězd
Miloslav Stingl
Kdo a proč nakreslil v peruánské Pampě de Nazca stametrové obrazy tvorů, kteří zde nikdy nežili? Jaké poselství tají znaky na plášti boha Con Tici Viracochy? Proč lidé černé krve nechtějí patřit k lidem? Na tyto a mnoho dalších vzrušujících otázek hledá stejně vzrušujícím způsobem odpovědi Miloslav Stingl.
Dosť som sa na knihu tešila. Nalákal ma podtitul "Po stopách stratených peruánskych ríš". Nazca ma fascinuje už roky, a tak som myslela, že ma okúzli i táto kniha a priblíži mi aj iné veľdiela dávnych civilizácií. Avšak - aké veľké sklamanie! Autorov konštatujúci štýl, konštatujúci, žiaľ, poväčšine úplné hlúposti nemôžem jednoducho prijať. Rovnako ako jeho "dedukcie", vývody pre hlupákov. Akoby si robil z čitateľov dobrý deň. Popisovať na x stranách domnienky o písme vtedajších ľudí vyrývanom do fazuliek a naproti tomu ich dokonalé stavby (z obrovských blokov kameňa, siahodlhé akvadukty, pyramídy...) či výtvory (geoglyfy s odchýlkou do 5 cm!, nádherne zdobenú keramiku, precízne utkané a vyšívané gobelíny a šaty, dokonalé výrobky zo zlata, kresby operácií tela na kameňoch...), z ktorých mnohé nie je schopné ľudstvo vyprodukovať dnes (!), odbaviť niekoľkými suchými vetami?! Pokladám to za nehorázne. Viac priestoru autor venoval utvrdeniu čitateľov v tom, že šlo o civilizácie, ktoré sa živili korienkami, kukuricou, fazuľou a zemiakmi, no akosi si (možno) sám neuvedomil, že popri ich veľdielach ide o obrovský nepomer a že čosi tu nesedí... Jedna hviezdička v mojom hodnotení je teda za fotografie a ilustrácie v knihe a druhá za popisy dokonalých výtvorov našich predkov, ktoré nemajú obdobu.
Předkolumbovské Peru, nebo spíše oblast jižní Ameriky, to nebyli jen Inkové, ale mnoho dalších národů, jejichž způsob života, stavitelské, lékařské i jiné dovednosti byly fascinující.
Indiáni cestopisy Peru české cestopisy starověké civilizace předkolumbovská Amerika
2006 | Sex v pěti dílech světa |
1966 | Indiáni bez tomahavků |
1986 | Války rudého muže |
1981 | Očarovaná Havaj |
2010 | 2012 - Mayové, jejich civilizace a zánik světa |
Přehledně, čtivě a hlavně seriozně napsaná kniha o předinckých kulturách v Peru. Autor to sice zmíní ale naštěstí nezabíhá do fantazií a senzací o mimozemském původu kdejakého kamenu nebo čáry na zemi. Spíš se smiřme s prostou fascinací nad tím, jak byli někteří naši předkové neuvěřitelně zruční a také využívali znalosti a triky jaké byly časem zapomenuty a dnes si jen můžeme lámat hlavu nad tím jak některých věcí docílili a proč. Kniha je samozřejmě velmi stručná a poslouží spíš pro základní orientaci.