Úder z Londýna
Callum MacDonald
Na základě dosud nedostupných archivních materiálů a rozhovorů s přeživšími členy britské Správy pro zvláštní operace (SOE) a československé vojenské rozvědky nám tato kniha poutavě vypráví o nebezpečí a hrdinství, které tragicky zakončila zrada. Autorem je britský historik, známý svým výzkumem příčin II. světové války.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1996 , BB artOriginální název:
The Killing of SS Obergruppenführer Reinhard Heydrich, 27 May 1942
Reinhard Heydrich atentáty atentát na Heydricha
Docela neprávem opomíjená publikace britského autora. Popisuje jednak stručný životopis Heydricha, seznamuje čtenáře se strukturou SA, později i SS v Třetí Říši a díky převážně britským zdrojům kvalitně pojednává o exilové Benešově vládě v Anglii, přípravě atentátu atd. Informací je spousta, jsou stručné, ale přesto velmi poučné a doplňující. Nicméně v textu se snad i díky nepozornosti objevují chyby, nejasnosti a překlepy, které čtenář, pokud se o problematiku zajímá, odhalí. I tak lze knihu doporučit jako dobrou literaturu faktu, která shrnuje opravdu vše podstatné, od politického uspořádání po vybavení. Do podrobností zabíhá zřejmě jen tam, kam sahají autorovy znalosti a sympatie k dané oblasti :) Přečíst, ale prověřit!