Údolí osamělých běžců
Lubomír Macháček
Povídky, které pojednávají o samotě. Inspirací pro jejich napsání byli lidé, které autor znal.
S běháním to nemá pranic společného, ale blíží se cik-cak zmatenému pobíhání od tématu k tématu: nemajíc páru o začátku, začne se odprostředka, a nemajíc páru o pointě, skončí se do ztracena. Co by dnes sotva obstálo jako online rozcvička jazykové techniky, vydávalo se dřív ve vázané podobě. No potěš...!
Od Macháčka schraňuji ještě sbírku jakýchsi minidetektivek, a zvažuji, zdali nepoputuje do nádražní police. 23/20
Pro lepší ubíhání osamělý noční šichty i vlastně dosavadního života v duchovně nevzdělaný společnosti (stěžejní komoušskej odkaz) ideální!:) Byl to doma takovej pozoruhodnej pozůstatek po tátovi a jeho oblíbenejch Pardubicích (ze sousedního kraje, se kterýma su s bráchou taky mysteriozně spjatej, až by to skoro bylo na jednu z povídek), navíc z roku co jsem se narodil... akorát už se prostě moc vyznám v magii, než aby mou čtyřrozměrnou mysl vodpařil psycholog s iluzorně vyhraněnýma osobnostmi převážně dekadentního rázu! Ale fakt nejsu pokrytec, co si snad o samotě rád nedá k slastně vychlazenýmu zrzounu jednu nikotýnovou smradošku, takže dost líbilo.
Část díla
1993 | Písek v zubech |
1989 | Fantastický mezičas |
1984 | Výlety do snů |
1997 | Poklad na Kunětické hoře |
Macháčkovo Údolí osamělých běžců je sbírka pseudo detektivních povídek, psychologických črtů o osamělosti a v neposlední řadě i společenská studie obyčejných lidských životů. Problém, který s tímto souborem povětšinou krátkých próz mám, spočívá ve skutečnosti, že málokterou Macháčkovu povídku dokážu uchopit a vzít si z ní něco pro sebe sama. Ve většině textů jsem tápal a ztrácel se už na samotném jejich začátku. Mátly mě motivy i jednající postavy. Chování některých protagonistů šlo zcela mimo moje chápání. Témata jsou sice zajímavá, ale jejich zpracování mě odrazovalo a s každým dalším přečteným odstavcem, s každou další větou, to bylo horší a horší. S Macháčkem prostě nenacházím společnou řeč. I když žádná ze zde uvedených povídek neklesá pod určitou prahovou hodnotu úplného balastu, čitelné kousky by člověk spočítal na prstech jedné ruky. K těm „lepším“ patří Výlet na Kunětickou horu, Až na dno a Cesta do Krkonoš.