Ukradnutý dedič
Holly Black
Ukradnutý dedič série
1. díl >
Od Bitky hada uplynulo osem rokov. Lady Nore z Dvora zubov sa opäť usadila na neprístupnom severe, kde vdychuje život príšerám z konárov a snehu, verným služobníkom, ktorí sú pripravení svoju paniu pomstiť. Jediná, kto má nad krutou lady moc, je jej dcéra, mladučká kráľovná Dvora zubov. Suren však utiekla do sveta smrteľníkov a zvolila si divoký život v lesoch, presvedčená, že sa na ňu zabudlo. Všetko sa zmení, keď ju nočnými ulicami začne prenasledovať Bogdana, bosorka búrok, a Suren sa dočká nečakanej záchrany – z rúk princa Oaka, dediča Elfhamu. Už roky voči nemu prechováva nevraživosť, hoci mala byť jeho nevestou. Šarmantného Oaka, zvyknutého omotať si všetkých okolo prsta, vedie výprava na sever a prišiel poprosiť Suren o pomoc. Jej súhlas by však znamenal, že mladá kráľovná bude musieť čeliť všemožným nástrahám – a hlavne chlapcovi, ktorého poznala ako dieťa, princovi, ktorému sa nedá veriť. A hrôzam, ktoré mali ostať pochované hlboko v minulosti.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Slovart (SK)Originální název:
The Stolen Heir, 2023

po dočtení trilogie Krutý princ mě hrozně mrzelo, že se do světa krutých víl už nepodívám. naštěstí ale vyšlo tohle pokračování, kde se řeší osud Doubka. proto, pokud jste nečetli již výše zmíněnou trilogii, tak bych se být vámi do této knihy pustila až potom, co si přečtete Krutého prince, Podlého krále a Královnu ničeho.
čtení mě moc bavilo. děj byl poutavý, zápletky mě kolikrát hodně překvapily a na konci byl taky dobrý plot twist! holly black prostě umí psát tak, že si sednu ke čtení a ani si nevšimnu, kolik jsem toho přečetla, stránky prostě mizí pod rukama raz dva.
jsem hodně zvědavá, kam to autorka bude dál směřovat, protože mi otevřený konec vyvolal hodně otázek.
pokud jste tedy byli z trilogie Krutý princ nadšení aspoň z poloviny tolik, jako já, tak po této knize určitě sáhněte!
#spoluprace s @humbookblogeri

Ukradený dědic je volné pokračování série Krutý princ od Holly Black. Jednou z hlavních postav je mladší bratr Jude, který se jmenuje Doubek.
Přiznám se, že když jsem úplně poprvé o knize slyšela a pak mi došlo, jak se jeho jméno u nás přeložilo, neskákala jsem zrovna radostí ale víte co? To jméno do toho světa skvěle zapadá a hlavně se k té postavě hodí.
Doubek má rohy, liščí oči a faunovská kopyta. Je vychytralý a samozřejmě nesmí lhát.
Wren už má sice běžné jméno, ale zas vyniká svou barvou kůže. Je totiž modrá a k tomu má zuby ostré jak břitva.
Návrat do vílí země Elfhame byl skvělý. Úplně jsem zapomněla, jak moc jsou bytosti z tohoto světa plné intrik a tajemství. Kromě hlavních postav jsou tu velmi dobré i ty vedlejší.
Akce tu sice moc není, ale i tak vás příběh nepustí. Některý z dialogů vám určitě vykouzlí úsměv na tváři a celá kniha má takovou ponurou atmosféru, která je na podzim jak dělaná.
#spoluprace @albatrosmedia

Jestli je něco, co miluju, tak jsou to knihy od Holly Black a její série Kruty princ. Jsou to knihy, u kterých jsem si dala rereading a byla stejně nadšená, jako poprvé. Takže když jsem se dozvěděla, že vyjde pokračování, tentokrát o Doubkovi, nebylo o čem přemýšlet.
Holly Black je vynikající autorka, která své čtenáře dokáže zaujmout a nedovolí jim se od knihy odtrhnout. Má vynikající cit pro popisování svého světa, ale nečekejte žádné sáhodlouhé popisy, protože to dokáže napsat nenásilně, stručně a originálně.
Tohle byl opět další povedený díl, ale za mě to na Kruťase nemá, to je moje numero uno a i bude. Děj byl vcelku pomalejší a spíše seznamovací a gradace přišla až v posledních kapitolách. Troufám si říct, že větší jízdy si užijeme v dalších dílech.
Zápletka pro mě byla jasná téměř hned a trochu jsem si přála, ať nás autorka více překvapí. Nicméně, bylo úžasné vrátit se zpět do Elfahame a těším se na další díl. Doufám, že tam budeme mít Cardana a Jude!
Takže kdo má za sebou Kruťase, tak by ho tahle série rozhodně neměla minout!
Za recenzní výtisk mockrát děkuji @humbook_blogeri #spoluprace

"Mojou najväčšou slabosťou bola vždy túžba po láske. Cítim v sebe zívajúcu prázdnotu, a čím viac sa ju snažím zaplniť, tým ľahšie sa vždy nechám oklamať."
Až do posledných stránok knihy som mala pocit, že to je úplne priemerná fantasy (a to som mala fakt veľké očakávania, nakoľko sériu Krutý princ úplne milujem). Potom prišli posledné kapitoly, príbeh nabral na tajomne, trošku sa to zamotalo, a tým si ma kniha získala trošku viac.
Ani neviem čo si mám myslieť o Wren... aj mi jej bolo ľúto, aj mi liezla na nervy a hlavne som mala pocit, že nevie čo chce, ani čo má robiť, a v závere ma teda úplne odrovnala..
Oak naopak, je veľmi sympatický, jemu som naozaj fandila a ako jediný prinášal aj trošku úsmevu.. Inak je kniha dosť temná.
V konečnom dôsledku, posledné stránky (ktoré som naozaj hltala), nemôžu vynahradiť 250 predošlých strán, preto musím dať len 3 hviezdičky, ale je to skôr 3,75 ;-))))
Koniec bol fakt dobrý a aj prekvapivý, a jednoznačne ma navnadil aj na pokračovanie,ktoré si určite prečítam!
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2015 | ![]() |
2020 | ![]() |
2017 | ![]() |
Takhle Já nečetla Krutého prince. Ale! Přečetla jsem si okrajově o čem to je a kdo je kdo, abych nebyla úplně zmatená (což doporučuju udělat všem kdo se do světa víl a Elfhame pouští poprvé).
Co se týká toho světa, tak ten mě bavil, to jak je to celé propojené a že celé je to do podrobná vykreslené, ta hra se slovy a květnatost jazyka - autorka se zdá psát umí. Děj nemá zas tolik akcí, ale je tam hodně intrik a pletichaření a pro ty, které baví se v tom “hrabat, je tam spousta tajemství, která můžou odhalit během čtení (ja si nechávám moment překvapení zásadně na konec a tolik se v tom během čtení nešťourám :D).
Bytosti děsně mě bavila zlomyslnost víl, to že nemůžou lhát a stejně si najdou způsob jak vás obelstít. Taky že každá víla nevypadá stejně “tuctově, ale jsou rozmanité. Hlavní postavy jsou takové, jako bych je v young adult příběhu čekala - svéhlavé, tvrdohlavé a sarkastické. No Wren postupně bere svůj život do vlastních rukou a dost se těším, jaká bude badass v dalším díle. :D Líbilo se mi taky jak byl popsán jejich vzhled do nejmenších detailů, člověk si je hned dokázal nějak představit.
V rámci příběhu nejsou žádné extra wow momenty, ale čte se to moc dobře. Děj ubíhá sice pomaleji, ale tak dopodrobna jako byste sami na výpravě byli. Konec klasicky zvrat a takový, že se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Co je jedno mínus. Bylo tam dost násilí a krveprolití, ale přišlo mi, že autorka tohle neuměla vykreslit tak, aby to nějak šokovalo nebo jak to říct. Že někdo někoho zabodl jsem brala jakože: “hm, ok, tak jedeme dál :D. V tom bych čekala nějaké teda větší asi emoce?
Každopádně jsem fakt ráda, že to bude duologie a čeká nás už jen samá akce a žádný vycpávkový díl. Za mě ty duologie mají své kouzlo.
Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku #humbookblogeri v rámci spolupráce :)