Ukrajina: Rozhovory, mýty a fakta
Petr Horký
Všechno, co potřebujete vědět o válce na Ukrajině. Vpád ruských invazních vojsk na Ukrajinu šokoval celý svět. Kde leží společenské a historické příčiny tohoto konfliktu? Jak do událostí zapadá politická kariéra prezidentů Putina a Zelenského? A jak bude vypadat budoucnost Evropy? Na tyto otázky v rozhovorech s Petrem Horkým hledají odpovědi bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, expertka na jadernou energii Dana Drábová, válečná novinářka Lenka Klicperová a řada dalších významných osobností.... celý text
Vše, co jsem si potřebovala ještě ujasnit o napadení Ukrajiny okupantským Ruskem, v čem jsem tápala a co mi nebylo třeba tak úplně jasné, jsem nalezla v této knize. Rozhodně nemůžu souhlasit s tím, že by byla zbytečná.
Podľa komentára od hu_87 som čakal niečo iné. Tá kniha je úplne zbytočná. Hviezdičku som dal iba za ten posledný rozhovor. Všetko ostatné sa dennodenne premieľa v oficiálnych médiách a čítať to je zbytočné. Ak sa chcete niečo bližšie dozvedieť o minulosti a súčasnosti Ruska a Ukrajiny odporúčam knihu britskej novinárky Anny Reidovej Krajina na okraji a všetky knihy Tima Marshalla. Nedávno bol škandál s výrokom slovenského ministra zahraničia, že naši susedia môžu mať územné nároky. Odporúčam prijať ukrajinské jazykové zákony a vyskúšať čo sa stane. Asi to nebude Slotove obľúbené "do tankoch na Budapešť".
(SPOILER)
Kniha, která si klade za cíl objasnit (nejen) současnou situaci na Ukrajině, je zpracovaná na základě rozhovorů s různými osobnostmi. Některé kapitoly jsou více zaměřené na historii (i třeba osobní informace o Putinovi nebo Zelenském, ale informace o druhém jmenovaném mi osobně přišly lépe a čtivěji zpracované), jiné více na současnost (např. něco málo o jaderných zbraních nebo svědectví ženy, která se na bombardované Ukrajině nachází a denně přichází do styku se zraněnými apod).
Je zde plno informací, jmen a datumů. Ne všechno se mi podařilo vstřebat, ocenila bych více kapitol z tzv. současnosti.
Přesto je to kvalitní dílo, zaměřené převážně na historických faktech a dávání těchto faktů do souvislostí.
rozhovory Ukrajina dezinformace Vladimir Vladimirovič Putin, 1952- válka na Ukrajině (2022 - ) Volodymyr Zelenskyj, prezident, 1978–Autorovy další knížky
2017 | Století Miroslava Zikmunda |
2002 | Sloni žijí do sta let |
2006 | Cuba Libre |
2014 | CestoSpisy |
2008 | Zpráva o cestě na severní pól |
Díky těmto sebraným rozhovorům s odborníky jsem si udělala přehled, jak to s Ukrajinou a Ruskem v dějinných i jiných souvislostech je. Petr Horký mě dříve zaujal jako cestovatel a nyní mě přesvědčil i o dalších svých kvalitách.